ΑΘΗΝΑ
05:07
|
01.05.2024
Εκατοντάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν στο Βερολίνο για να τιμήσουν την επέτειο της δολοφονίας δύο κομμουνιστών ηγετών του 20ου αιώνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν στο Βερολίνο για να τιμήσουν την επέτειο της δολοφονίας δύο κομμουνιστών ηγετών του 20ου αιώνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία παρενέβη, επικαλούμενη παραβιάσεις των κανόνων Covid-19 της Γερμανίας.

Η ομάδα των αριστερών διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στην Πύλη της Φρανκφούρτης στο δήμο του Φρίντριχσεϊν του Βερολίνου το πρωί της Κυριακής, στο πλαίσιο μιας ετήσιας τελετής προς τιμήν της Ρόζα Λούξεμπουργκ και του Καρλ Λίμπκνεχτ, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από δεξιούς παραστρατιωτικούς το 1919. Με πολλούς να κρατάνε σημαίες με σφυροδρέπανο, οι διαδηλωτές πορεύτηκαν στη συνέχεια στο νεκροταφείο Friedrichsfelde, όπου είναι θαμμένοι οι δύο κομμουνιστές ηγέτες.

Περίπου 3.000 άτομα εγγράφηκαν για να παρευρεθούν στην εκδήλωση, αλλά η Berliner Zeitung, επικαλούμενη εκπρόσωπο της αστυνομίας, ανέφερε ότι εμφανίστηκαν πολλοί λιγότεροι. Αν και η πορεία έχει γίνει μια ετήσια παράδοση μεταξύ των Γερμανών σοσιαλιστών, η εκδήλωση φαίνεται να έχει ξεφύγει από τα μέτρα κοινωνικής αποστασιωποίησης της Γερμανίας και την απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων εν μέσω της πανδημίας Covid-19. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δήλωσαν ότι ένα μεγάλο σώμα αστυνομικών βρισκόταν στη σκηνή για να «τιμωρήσει» τους παραβάτες του νόμου περί προστασίας από λοιμώξεις, ο οποίος επιτρέπει στην κυβέρνηση να επιβάλει μάσκες, όρια στις συγκεντρώσεις και άλλα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.

Πλάνα που δημοσιεύτηκαν από το πρακτορείο βίντεο του RT, Ruptly, δείχνουν μια σειρά ΜΑΤ να απωθούν μια ομάδα διαδηλωτών που κυματίζουν σημαίες.

Αυτόπτες μάρτυρες κατηγόρησαν την αστυνομία ότι χρησιμοποίησε επιθετικές τακτικές καθώς αντιμετώπιζε την ομάδα. Ένα tweet, το οποίο περιελάμβανε μια φωτογραφία ενός διαδηλωτή που έσερναν οι αστυνομικοί, λέει ότι η αστυνομία χρησιμοποιούσε σπρέι πιπεριού και ότι «η διατήρηση των αποστάσεων είναι αδύνατη».

Σύμφωνα με αναφορές, έγιναν αρκετές συλλήψεις.

Η αστυνομία του Βερολίνου εξέδωσε ένα σύντομο μήνυμα που επιβεβαιώνει ότι υπήρξαν μεμονωμένες συλλήψεις, προσθέτοντας ότι η δύναμη είχε ζητήσει από ορισμένους διαδηλωτές να πετάξουν τις σημαίες της Ελεύθερης Γερμανικής Νεολαίας (FDJ) που έφεραν μαζί τους. Το FDJ ήταν το επίσημο κίνημα νεολαίας της σοσιαλιστικής Γερμανικής Δημοκρατίας.

Το αριστερό κόμμα Die Linke της Γερμανίας δήλωσε ότι θα αναβάλει τον εορτασμό μνήμης της Λούξεμπουργκ και του Λίμπκνεχτ μέχρι τον Μάρτιο λόγω της πανδημίας.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα