ΑΘΗΝΑ
12:52
|
20.04.2024
Οι Παλαιστίνιοι αναφέρουν ότι τα εμβόλιά τους θα φτάσουν τον Μάρτιο, κατηγορώντας το Ισραήλ για παρανομία, καθώς έχει υποχρέωση να τους τα προμηθεύσει.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Παλαιστινιακή Αρχή δήλωσε την Κυριακή (10/1) ότι αναμένει να λάβει τις πρώτες δόσεις εμβολίου τον Μάρτιο, στο πλαίσιο συμφωνίας με την εταιρεία AstraZeneca και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι παραιτείται από το καθήκον του να διασφαλίσει ότι τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα στην κατεχόμενη περιοχή.

Ενώ το Ισραήλ αποτελεί ήδη τον παγκόσμιο ηγέτη στον κατά κεφαλήν εμβολιασμό, οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη που καταλαμβάνεται από το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας δεν έχουν ακόμη εξασφαλίσει τα πρώτα τους εφόδια.

Ο Γιασέρ Μποζιέ, Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Παλαιστίνης, δήλωσε ότι εκτός από την επίτευξη αρχικής συμφωνίας με την AstraZeneca, οι Παλαιστίνιοι είχαν επίσης ζητήσει προμήθειες από τη Moderna, την Johnson & Johnson και τη Ρωσία, που έχει αναπτύξει το εμβόλιο Sputnik V.

Οι προμήθειες εμβολίων επρόκειτο να προέλθουν επίσης από την COVAX, ένα πρόγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες. 

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι το Ισραήλ αγνόησε τα καθήκοντά του ως δύναμη κατοχής και διέπραξε φυλετικές διακρίσεις εις βάρος του παλαιστινιακού λαού, στερώντας του το δικαίωμά του στην υγειονομική περίθαλψη, ενώ προσέθεσε ότι η αναζήτηση εμβολίων από διάφορες πηγές εκ μέρους της παλαιστινιακής ηγεσίας δεν εξαιρεί το Ισραήλ από τις ευθύνες του απέναντι στον λαό της Παλαιστίνης. 

Το πρόγραμμα εμβολιασμού του Ισραήλ καλύπτει τους Άραβες πολίτες της χώρας και τους Παλαιστίνιους κατοίκους της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Στη Δυτική Όχθη, το Ισραήλ έχει δώσει εμβόλια σε Ισραηλινούς εποίκους, αλλά όχι σε Παλαιστίνιους κατοίκους, οι οποίοι λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, αναφέρουν ότι το Ισραήλ έχει νομική υποχρέωση να παρέχει εμβόλια σε Παλαιστίνιους, ενώ  Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι θα μπορούσαν να μοιράσουν εμβόλια στους Παλαιστινίους όταν το Ισραήλ θα έχει εξασφαλίσει τα εμβόλια που χρειάζεται για τον εμβολιασμό του.

Ένας αξιωματούχος του ΠΟΥ δήλωσε την Κυριακή ότι η οργάνωση είχε πραγματοποιήσει “άτυπες συζητήσεις” με το Ισραήλ σχετικά με τη διάθεση ορισμένων προμηθειών στους Παλαιστίνιους για τον εμβολιασμό των υγειονομικών υπαλλήλων και πως το Ισραήλ είπε πως θα διερευνήσει την επιλογή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης συνελήφθησαν σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα