ΑΘΗΝΑ
13:19
|
20.04.2024
Το κόμμα του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ ετοιμάζεται να κερδίσει στις εκλογές, χωρίς να απειλείται ιδιαίτερα από την αντιπολίτευση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κόμμα με επικεφαλής τον ισχυρό πρώην Πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ πρόκειται να σαρώσει τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής, όπως συμβαίνει εδώ και δεκαετίες, χωρίς να αντιμετωπίζει ιδιαίτερο ανταγωνισμό από την αντιπολίτευση. Ο Πρόεδρος Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγιεφ, που επελέγη από τον Ναζαρμπάγιεφ ως διάδοχός του το 2019, είναι επίσης ανώτερο μέλος του πολιτικού κόμματος Νουρ Οτάν, που κατέχει 84 από τις 107 έδρες στο κοινοβούλιο του Καζακστάν.

Κανένα από τα τέσσερα άλλα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές δεν έχει επικρίνει ανοιχτά τον Ναζαρμπάγιεφ ή τον Τοκάγιεφ, αντ’ αυτού έστρεψαν τα πυρά τους σε ανώτερους αξιωματούχους και τις πολιτικές τους, κίνηση που σύμφωνα με τους επικριτές στοχεύει να δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση πλουραλισμού.

Το Εθνικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το κύριο αντιπολιτευτικό κόμμα, μποϊκοτάρει την ψηφοφορία, και το Δημοκρατικό Κόμμα, ένα ακόμη κόμμα της αντιπολίτευσης, απέτυχε να εξασφαλίσει τη θέση του πριν την ψηφοφορία. Μερικές δεκάδες μέλη και υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν σε μια πλατεία στην μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν, φωνάζοντας “Μποϊκοτάζ!” και “ο Ναζαρμπάγιεφ φεύγει!” αλλά γρήγορα εγκλωβίστηκαν από την αστυνομία που προσήγαγε περίπου 30 άτομα.

Η απουσία ανταγωνισμού μειώνει τις ελπίδες για πολιτική μεταρρύθμιση, συμβάλει όμως στη διασφάλιση της σταθερότητας, πράγμα που έχει βοηθήσει τη χώρα των 19 εκατομμυρίων να προσελκύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένες επενδύσεις, κυρίως στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των μεταλλευμάτων. 

Μία αξιοσημείωτη υποψήφια με την παράταξη Νουρ Οτάν είναι η Νταρίγκα Ναζαρμπάγιεβα,  η μεγαλύτερη κόρη του πρώην προέδρου, που εξαφανίστηκε από την πολιτική και την κοινή γνώμη τον περασμένο Μάιο, όταν ο Τοκάγιεφ την απομάκρυνε από τη θέση του προέδρου της ψηφοφορίας. Η επιστροφή της έχει αναζωπυρώσει τις εικασίες ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να διεκδικήσει προεδρία. Παρά το γεγονός ότι παραιτήθηκε πριν από σχεδόν δύο χρόνια, ο 80χρονος πατέρας της διατηρεί την επιρροή του, καθώς προεδρεύει και του ισχυρού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας.


Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αύριο Κυριακή η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα