ΑΘΗΝΑ
03:11
|
09.05.2024
Εκκρεμούν προς εκδίκαση περίπου 70.000 ομαδικές προσφυγές συνταξιούχων του Δημοσίου και συνταξιούχων καθηγητών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, γιατρών του ΕΣΥ κ.λπ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ασφυκτιά το Δ΄Τμήμα του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, καθώς εκκρεμούν προς εκδίκαση περίπου 70.000 ομαδικές προσφυγές συνταξιούχων του Δημοσίου και συνταξιούχων καθηγητών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, διευθυντών και γιατρών του ΕΣΥ, κ.λπ. που διεκδικούν αναδρομικά διαφορές στις συντάξεις τους λόγω των διαδοχικών περικοπών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, έως το περασμένο έτος.

Στον παραπάνω μάλιστα αριθμό δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς αγωγές των ενστόλων όλων των Σωμάτων (Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, Αστυνομικών, κ.λπ.), που κυμαίνονται στα ίδια αριθμητικά επίπεδα.

Οι προσφυγές των συνταξιούχων πρόκειται να συζητηθούν την ερχόμενη Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021, στο IV Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Κωνσταντίνο Κωστόπουλο και θα έχουν το χαρακτήρα πιλοτικής δίκης, σύμφωνα με το νόμο 4700/2020. Οι συνταξιούχοι τέως πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι, κ.λπ., ζητούν δικαστική προστασία για τις περικοπές των συντάξεων τους που έγιναν πριν και μετά την εφαρμογή του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016), δηλαδή αφορά περικοπές που έγιναν και με τον προγενέστερο ασφαλιστικό «νόμο Βρούτση» (νόμος 4093/2012).

Οι διεκδικήσεις κατά περίπτωση και κατηγορία των τέως απασχολουμένων υπαλλήλων του Δημοσίου αφορούν τη χρονική περίοδο 2011 έως 2020. Όλοι στρέφονται κατά του ΕΦΚΑ και του Δημοσίου, υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές που έγιναν στις συντάξεις τους είναι αντίθετες στις συνταγματικές επιταγές και στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ιστότοπος CNN Greece το IV Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λόγω των ζητημάτων μείζονος σημασίας που επικαλούνται οι συνταξιούχοι, αλλά και των συνταγματικών ζητημάτων που ανακύπτουν θα παραπέμψουν το όλο θέμα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, την ερχόμενη Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο την Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Άννα Καλογεροπούλου, θα συζητηθεί ένα μεγάλο πακέτο αιτήσεων ακυρώσεως συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα που και αυτοί διεκδικούν την αναδρομική επιστροφή περικοπών των συντάξεων τους που έγιναν με το «νόμο Κατρούγκαλου», αλλά και επιστροφή των τριών δώρων-επιδομάτων (Χριστουγέννων- Πάσχα- Θερινής άδειας) στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Πηγές: CNN Greece, Dikaiologitika.gr, Το Βήμα

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Νεκροταφείο κατοικίδιων απέκτησε η Πάτρα

Οι ΗΠΑ χάνουν σε επιρροή και λάμψη υπερδύναμης…

Λαϊκές αγορές: Ξεκινά η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα