ΑΘΗΝΑ
21:43
|
05.03.2021
Με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας, εν μέσω πανδημίας, η αστυνομική βία έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, αναφέρει το Politico.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας, εν μέσω πανδημίας, η αστυνομική βία έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του το Politico.

Μετά την επιβολή του δεύτερου lockdown και τα περιοριστικά μέτρα της Κυβέρνησης, έχουν απαγορευθεί οι διαδηλώσεις και η ΕΛ.ΑΣ. τηρεί το γράμμα του νόμου σε τέτοιο βαθμό που αρκετές είναι οι φωνές που καταγγέλουν «κατάχρηση εξουσίας». 

Ανθρωπιστικές οργανώσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης προειδοποιούν πως με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της πανδημίας, η συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ουσιαστικά καταργεί το δικαίωμα στη διαδήλωση.

«Έχοντας χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και της οικονομίας, η κυβέρνηση προσπαθεί να στήσει τεχνητό σκηνικό έντασης έτσι ώστε να αποπροσανατολίσει τον κόσμο από τις εγκληματικές της ευθύνες», αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τη ρύθμιση για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, αναφέρει το Politico. 

Την ίδια ώρα, το ελληνικό παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας παραθέτει στοιχεία για διάφορα περιστατικά των τελευταίων μηνών στα οποία έχει καταγραφεί κακομεταχείριση προσαγμένων και διαδηλωτών, υπερβολική χρήση χημικών και άλλες μορφές κατάχρησης εξουσίας.

Εκτός από το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλες οργανώσεις τονίζουν πως η αστυνομική βία έχει αυξηθεί από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την εξουσία, περίπου ενάμιση χρόνο πριν. 

Σε μια σχετική αναφορά που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο, μια ειδική επιτροπή που συστήθηκε για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας, αναφέρει πως αστυνομικοί δεν έτυχαν κανενός είδους τιμωρίας όταν αναμείχθηκαν σε τέτοια συμβάντα.

Παράλληλα, η επιτροπή κατέγραψε πλήρη αποτυχία στη συγκέντρωση καταθέσεων αυτοπτών μαρτύρων, μη εξέταση κρατουμένων από γιατρούς, προκατάληψη από τους ανακριτικούς αστυνομικούς φορείς και εντυπωσιακή ομοιότητα στις καταθέσεις αξιωματικών που κατηγορήθηκαν για χρήση βίας. 

«Η αστυνομική βία και η ατιμωρησία έχουν μακρά ιστορία στην Ελλάδα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν μεμονωμένα περιστατικά», ανέφερε σχετικά ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης. «Ειδικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είναι προφανές ότι υπάρχει αύξηση σε αυτά τα περιστατικά», συμπλήρωσε. 

“Nόμος και Τάξη”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη έχοντας το δόγμα «νόμος και τάξη» στην ατζέντα του, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι επέτρεψε να σχηματιστούν εστίες ανομίας, ειδικότερα στην περιοχή των Εξαρχείων της Αθήνας. 

Καταγγελίες πως η Ελληνική Αστυνομία χαίρει ατιμωρησίας υπό την κυβέρνηση Μητσοτάκη άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια πριν λίγους μήνες μετά την εκλογή της.

Ωστόσο, οι έκτακτες συνθήκες της πανδημίας έδωσαν στα σώματα ασφαλείας, τα οποία και έχουν επιφορτιστεί με την αρμοδιότητα της επιβολής των περιοριστικών μέτρων, περισσότερες εξουσίες ενώ στη συνέχεια ακολούθησε και η απαγόρευση των διαδηλώσεων. 

Το καλοκαίρι του 2020 η κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει ή να απαγορεύσει πλήρως τις διαδηλώσεις, με την αιτιολογία ότι αυτές θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Το νομοσχέδιο, βάσει του οποίου οι διοργανωτές των διαδηλώσεων είναι υπόλογοι και για τυχόν ζημιές που θα προκληθούν από διαδηλωτές, δέχθηκε σφοδρή κριτική από κόμματα της αντιπολίτευσης και ανθρωπιστικές οργανώσεις. 

Τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η Ελλάδα μπήκε σε δεύτερο lockdown, απαγορεύτηκαν όλες οι διαδηλώσεις. Έτσι, ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση εξήγγειλε επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα, απαγορεύοντας τις συγκεντρώσεις τεσσάρων ατόμων και άνω, την ώρα που στους δρόμους της Αθήνας βρέθηκαν 6.000 αστυνομικοί. 

Η ημέρα αμαυρώθηκε από τη χρήση βίας από τις δυνάμεις της Αστυνομίας. Η συγκέντρωση περίπου 1.500 κομμουνιστών, οι οποίοι τηρούσαν τα μέτρα αποστάσεων, διαλύθηκε με τη χρήση χημικών ενώ οι εικόνες που δείχνουν υπέρμετρη βία έκαναν τον γύρο του διαδικτύου. 

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, συνέκρινε τους αστυνομικούς με τους γιατρούς του ΕΣΥ, ενώ εικόνες έδειχναν αστυνομικούς να περιπολούν χωρίς τη χρήση μάσκας και αποστάσεις και την ίδια ώρα προσαγμένοι κρατήθηκαν στοιβαγμένοι. 

Δεν υπάρχουν αποδείξεις για κλιμάκωση της βίας

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν δείχνει να συμμερίζεται όλα τα παραπάνω. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico, ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν πως οι Αρχές έχουν δείξει ελάχιστον ενδιαφέρον να ελέγξουν την Αστυνομία. 

«Εκείνο που συνιστά “κόκκινη γραμμή” είναι η ατιμωρησία των δυνάμεων επιβολής του νόμου. Οι Ελληνικές Αρχές είναι σταθερές στην απροθυμία τους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να προχωρήσουν σε όλα τα απαραίτητα νομοθετικά βήματα για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη και συστημική φύση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιλέγοντας να αρνείται τις κατηγορίες ή να τις διαχειρίζεται ως μεμονωμένα περιστατικά», αναφέρει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, δήλωσε από το βήμα της Βουλής τον περασμένο Δεκέμβριο πως «δεν υπάρχουν αποδείξεις περί κλιμάκωσης της αστυνομικής βίας», ενώ ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έδωσε συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ. για τη διαχείριση των πρόσφατων διαδηλώσεων, τονίζοντας παράλληλα πως επί ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκαν 262 καταγγελίες εναντίον της Αστυνομίας. 

Το δημοσίευμα κλείνει με αναφορά στα γεγονότα τόσο της 6ης Δεκεμβρίου, στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, όπου «η Αστυνομία απαγόρευσε σε ανθρώπους ακόμη και να αφήσουν ένα λουλούδι στο σημείο της δολοφονίας» αλλά και στην προσαγωγή εννέα γυναικών στις 25 Νοεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, οι οποίες απλώς άνοιξαν ένα πανό στην πλατεία Συντάγματος, φορώντας μάσκες και τηρώντας αποστάσεις.

«Είναι πολύ σημαντικό, μαζί με το δικαίωμα στην υγεία, να προστατεύσουμε το δικαίωμα στη δημόσια έκφραση και τον δημόσιο λόγο», αναφέρει μία εκ των εννέα γυναικών που προσήχθησαν και μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας, η Δέσποινα Βελουδογιάννη και καταλήγει: «Η Υγεία προστατεύεται από τη Δημοκρατία, το ένα είναι προϋπόθεση για το άλλο». 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Πλημμύρα» τουριστών στα νησιά προαναγγέλλει ο Χρυσοχοΐδης

«Παράθυρο» διαλόγου για τα πυρηνικά αφήνει το Ιράν

Σχολεία: «Παγώνουν» Τράπεζα Θεμάτων και προαγωγικές εξετάσεις-Παράταση στο σχολικό έτος

Το ΜέΡΑ25 καταγγέλει την βίαη καταστολή διαδήλωσης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα