ΑΘΗΝΑ
02:52
|
18.05.2024
Το παλαιστινιακό στο επίκεντρο συναντήσεων των υπουργών Εξωτερικών Αιγύπτου, Ιορδανίας, Γερμανίας και Γαλλίας...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έντονη διπλωματική κινητικότητα ξεκινά με στόχο την αναβίωση των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων, μία βδομάδα πριν την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και δύο μήνες πριν τις ισραηλινές εκλογές της 23ης Μαρτίου.

Σήμερα μετέβησαν στο Κάιρο για διαβουλεύσεις με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι και τον ομόλογό τους Σάμεχ Σούκρι οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Χάικο Μάας, Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν. Στις διαβουλεύσεις αυτές συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Άϊμαν Σαφάντι που βρίσκεται στο Κάιρο από το Σαββατοκύριακο.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών Αιγύπτου, Ιορδανίας, Γαλλίας και Γερμανίας, προτείνουν να ξεκινήσουν “πρακτικά βήματα” για την έναρξη “αξιόπιστων διαπραγματεύσεων” μεταξύ της ηγεσίας των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων ώστε να βρεθεί βιώσιμη πολιτική λύση με στόχο ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών εμφανίστηκαν επίσης “έτοιμοι” να συνεργαστούν με τη νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ ώστε να διευκολύνουν διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν “σε μία συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην περιοχή”.

Η ίδρυση ανεξάρτητης Παλαιστίνης που θα έχει εδαφική συνέχεια “δεν απειλεί την ασφάλεια του Ισραήλ” τόνισε στη συνέχεια ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι.

Η συνάντηση με τον πρόεδρο Σίσι

Πριν τη συνάντησή τους οι υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι που τους διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του εργάζεται εντατικά από τον περασμένο μήνα με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών για λύση στη βάση των δύο κρατών που θα συνυπολογίζει ωστόσο (πρόσθεσε με νόημα…) “τις περιφερειακές και διεθνείς αλλαγές”.

Ο πρόεδρος Σίσι με τον τρόπο αυτό φάνηκε να αναφέρεται στις πρόσφατες συμφωνίες εξομάλυνσης σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και το Σουδάν… Αυτό, πολύ πιθανόν, να σημαίνει πως ενδέχεται να φύγουν από το τραπέζι μελλοντικής διαπραγμάτευσης ορισμένες “απαραίτητες” προϋποθέσεις για την εξεύρεση δίκαιης λύσης στο παλαιστινιακό όπως π.χ. το ζήτημα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους, την ίδρυση Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 κ.λπ…

Η αιγυπτιακή διπλωματική κινητικότητα φαίνεται πως εντείνεται σε συνεννόηση με την Παλαιστινιακή Αρχή και την Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούτ Αμπάς, αλλά και με τη διοίκηση της Ισλαμικής Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας .

Αρκεί να αναφέρουμε πως τον περασμένο Σεπτέμβρη και αφού είχαν υπογραφεί οι λεγόμενες συμφωνίες του Αβραάμ ανάμεσα σε Ισραήλ (από τη μια μεριά), τα Εμιράτα και το Μπαχρέιν (από την άλλη), ο Παλαιστίνιος πρόεδρος είχε ζητήσει να πραγματοποιηθεί μία διεθνής συνδιάσκεψη για το παλαιστινιακό τους πρώτους μήνες του 2021…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

ΠΟΥ: Η Γάζα δεν έχει λάβει καμία ιατρική προμήθεια από τις 6 Μαΐου

Εντοπίστηκαν τρία πτώματα ομήρων της Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα