ΑΘΗΝΑ
16:18
|
25.04.2024
Μίλησε για δίκαιη κατανομή των πόρων τονίζοντας ότι 88 εκατ. άνθρωποι ζουν κάτων απ' το όριο της φτώχειας λόγω της πανδημίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ενημέρωσε τις αντιπροσωπείες των πέντε κρατών-μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι θα ήθελε να παραμείνει στο αξίωμά του και για δεύτερη θητεία, μετέδωσε χθες Κυριακή το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Ο Γκουτέρες αναμένεται να γνωστοποιήσει επίσημα την πρόθεσή του στον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σύντομα, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, 71 ετών, έγινε ο ένατος Γ.Γ. του ΟΗΕ τον Ιανουάριο του 2017, όταν ανέλαβε πενταετή θητεία που θα ολοκληρωθεί στα τέλη της τρέχουσας χρονιάς.

Κατά το Bloomberg, ο Γκουτέρες ανέμενε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την 3η Νοεμβρίου στις ΗΠΑ προτού πάρει αυτή την απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι τα Ηνωμένα Έθνη ενεπλάκησαν σε πολλές διενέξεις με την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ.

Μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ αποσύρθηκαν από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, επισήμως γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ) και τη συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Η Γενική Γραμματεία δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο για το δημοσίευμα του Μπλούμπεργκ.

Την Κυριακή (10/1), ο Γ.Γ. του ΟΗΕ μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση για την 75ης επετείου της πρώτης συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης, τόνισε την ανάγκη επίτευξης μιας «νέας παγκόσμιας συμφωνίας» για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορονοϊού.

“Η ανάγκη διεθνούς συνεργασίας παραμένει, πρέπει να διευρύνουμε την κατανόησή μας για το τι σημαίνει αυτό. Στον διασυνδεδεμένο κόσμο μας χρειαζόμαστε μια πολυμερή προσέγγιση. Πρέπει να μετατρέψουμε το παγκόσμιο σύστημά μας σε παγκόσμια εταιρική σχέση”, τόνισε συγκρίνοντας τη φετινή χρονιά με το 1945.

“Δεν είναι, όμως, το 1945”, συνέχισε, “ο σημερινός πόλεμος διεξάγεται ενάντια σε έναν μικροσκοπικό ιό. Αύριο μπορεί να αρχίσει ενάντια στους τρομοκράτες στον κυβερνοχώρο και χάνουμε ακόμα τη μακρά μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή”.

“Είναι απαραίτητο να διαχειριστούμε καλύτερα τη δύναμη, τους πόρους και τις ευκαιρίες για πιο δίκαιη κατανομή τους. Οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να διαδραματίσουν αναλογικό ρόλο στους παγκόσμιους θεσμούς” επισήμανε, τονίζοντας ότι εξαιτίας της πανδημίας, 88 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και 270 εκατομμύρια απειλούνται από έλλειψη τροφίμων.

Για να εξαλειφθούν οι πηγές ανισότητας, απαιτείται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, μεταξύ ανθρώπων, κυβέρνησης, επιχειρήσεων και κοινωνίας των πολιτών, η οποία θα περιλαμβάνει δίκαιη φορολογία, καθολικά οφέλη και ευκαιρίες για όλους, κατέληξε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανατροπή στη καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν για βιασμό

Ελεύθερος ο Φλώρος- Απαγορεύεται να πλησιάσει τον Γραμμένο στα 50 μέτρα

Γαλλία: απαγόρευση κυκλοφορίας για ανήλικα έως 13 ετών στο Μπεζιέ

Ξεκίνησε η εφαρμογή του «εισιτηρίου εισόδου» στην Βενετία- Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα