ΑΘΗΝΑ
06:12
|
20.04.2024
Βίντεο στη δημοσιότητα από τις 24ωρες προσπάθειες των δυτών στο σημείο συντριβής του Boeing 737-500.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδονησίας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τις προσπάθειες ομάδας δυτών να ανασύρουν συντρίμμια του αεροσκάφους Boeing 737-500, το οποίο συνετρίβη σε θαλάσσια περιοχή το Σάββατο λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Τζακάρτας.

Το επιβατικό αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν 62 άνθρωποι και εκτελούσε την πτήση εσωτερικού SJ 182 με προορισμό την Ποντιάνακ, χάθηκε από τα ραντάρ τέσσερα λεπτά μετά την απογείωση. Ανάμεσα στους επιβαίνοντες είναι επτά παιδιά, τρία βρέφη και τα δώδεκα μέλη του πληρώματος.

Οι δύτες του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδονησίας θα προσπαθήσουν σήμερα να ανακτήσουν τον καταγραφέα πτήσης και τον αποτυπωτή συνομιλιών του πιλοτηρίου, γνωστά κι ως τα μαύρα κουτιά του μοιραίου Boeing 737-500. Τα μαύρα κουτιά έχουν εντοπιστεί, αλλά η ανάσυρσή τους εμποδίζεται λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη θαλάσσια περιοχή της πτώσης του αεροσκάφους.

Αξιωματούχος των υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης της Ινδονησίας έκανε λόγο για μια “24ωρη επιχείρηση”. “Δεν θα υπάρξουν διαλείμματα. Όσο πιο γρήγορα εντοπίσουμε τα θύματα, τόσο το καλύτερο”, δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής των ερευνών. Πρόσθεσε ότι ήδη μπόρεσαν να ανασύρουν τη μία από τις μηχανές του αεροσκάφους και περισσότερα ανθρώπινα υπολείμματα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) περίπου 2.600 άτομα συμμετέχουν στην επιχείρηση εντοπισμού των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας και της ανάσυρσης των συντριμμιών με δεκάδες λέμβους και ελικόπτερα. Στο σημείο της συντριβής έσπευσαν τουλάχιστον 50 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και 13 αεροσκάφη. Οι ελπίδες για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων έχουν εξανεμιστεί.

Μέχρι στιγμής τα συντρίμμια που έχουν ανακτηθεί είναι συγκεντρωμένα σε έναν σχετικά μικρό υποθαλάσσιο χώρο, κάτι που αφήνει να εννοηθεί ότι το αεροσκάφος ήταν ακόμα αβλαβές προτού συντριβεί, σύμφωνα με ερευνητή της Εθνικής Επιτροπής Ασφάλειας Μεταφορών (KNKT) της Ινδονησίας.

Τα δυστύχημα ήταν το πρώτο στη χώρα της Ασίας από τον Οκτώβριο του 2018, όταν 189 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή 737 MAX στη θάλασσα της Ιάβας 12 λεπτά μετά την απογείωσή του, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των χειριστών του να το σώσουν.

Το αεροσκάφος το οποίο συνετρίβη προχθές δεν ανήκε στον πολύ αμφιλεγόμενο τύπο 737 MAX, ήταν ένα “κλασικό” 737, ηλικίας σχεδόν 27 ετών. Βρισκόταν σε καλή κατάσταση, σύμφωνα με τον αερομεταφορέα στον οποίο ανήκε.

Δεν είναι ακόμη σαφές τι προκάλεσε την καταστροφή. Τα περισσότερα αεροπορικά δυστυχήματα οφείλονται σε συνδυασμό παραγόντων και συχνά περνούν μήνες μέχρι να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα οι εμπειρογνώμονες.

Πηγές: BBC, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα