ΑΘΗΝΑ
07:04
|
20.04.2024
Το Facebook αποφάσισε να απενεργοποιήσει πλήθος λογαριασμών που ανήκουν σε κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ουγκάντας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κυβερνώντος κόμματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Facebook αποφάσισε να απενεργοποιήσει πλήρως πλήθος λογαριασμών που ανήκουν σε κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ουγκάντας που κατηγορούνται ότι επιδιώκουν να χειραγωγήσουν τη δημόσια συζήτηση πριν από τις εκλογές της Πέμπτης, δήλωσαν εκπρόσωποι του διαδικτυακού γίγαντα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP σήμερα τη Δευτέρα.

Το κράτος της Ανατολικής Αφρικής διεξάγει προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές μετά από μια τεταμένη και αιματηρή εκστρατεία, με τον 76χρονο πρόεδρο της χώρας, Γιουέρι Μουσέβενι, να αντιμετωπίζει για πρώτη φορά έναν δημοφιλή αντίπαλο στο πρόσωπο του 38χρονου ποπ-σταρ Μπόμπι Γουάιν.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα του επικεφαλής επικοινωνίας του Facebookγια την υποσαχάρια Αφρική , Κέζια Ανίν-Άντο, στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP, ανέφερε: «Αυτόν τον μήνα, καταργήσαμε ένα δίκτυο λογαριασμών και σελίδων στην Ουγκάντα ​​που ενέπιπταν σε τακτικές Συγχρονισμένης Πλαστής Συμπεριφοράς (Coordinated Inauthentic Behavior) με σκοπό να στοχεύσουν τη δημόσια συζήτηση πριν από τις εκλογές».

Δέον να σημειωθεί πως ο όρος Coordinated Inauthentic Behavior εφευρέθηκε από το Facebook, ο οποίος τον περιγράφει ως «ομάδες σελίδων ή ανθρώπων που συνεργάζονται για να παραπλανήσουν τους άλλους σχετικά με το ποιοι είναι ή τι κάνουν».

«Χρησιμοποίησαν ψεύτικους και διπλούς λογαριασμούς για να διαχειριστούν σελίδες, να σχολιάσουν το περιεχόμενο άλλων ατόμων, να υποδυθούν τους χρήστες, να κοινοποιήσουν επανειλημμένα αναρτήσεις σε ομάδες για να κάνουν κυβερνητικούς αξιωματούχους και υποψήφιους του κυβερνώντος κόμματος να φαίνονται πιο δημοφιλείς από ότι ήταν», συμπλήρωσε ο Ανίν-Άντο.

Η απάντηση από το προεδρικό περιβάλλον ήταν άμεση και σφοδρή με τον εκπρόσωπο Τύπου του Μουσεβένι, Ντον Γουανιγιάμα, ο οποίος είδε τον λογαριασμό του στο Facebook και το Instagram να απενεργοποιείται να κατηγορεί την εταιρεία ότι προσπάθησε να επηρεάσει τις εκλογές.

«Ντροπή για τις ξένες δυνάμεις που πιστεύουν ότι μπορούν να φυτέψουν ηγεσίες-μαριονέτες στην Ουγκάντα απενεργοποιώντας τους διαδικτυακούς λογαριασμούς υποστηρικτών του (κυβερνώντος κόμματος) NRM», δήλωσε στο Twitter.

Οι εκλογές της Ουγκάντα έχουν αμαυρωθεί από την άγρια καταστολή υποψηφίων της αντιπολίτευσης και των υποστηρικτών τους, με τη βία να κορυφώνεται τον Νοέμβριο, όπου κατά τη διάρκεια πολυπληθών διαδηλώσεων καταγράφηκαν 54 θάνατοι.

Ο Γουάιν θεωρείται πως έχει ισχυρά ερείσματα μεταξύ των φτωχών και του νεανικού πληθυσμού, ωστόσο ο Μουσεβένι θεωρείται ακλόνητο φαβορί με τον αγροτικό κόσμο της χώρας να θεωρείται το μεγαλύτερο κοινωνικό του στήριγμα.

Πηγές: Africanews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα