ΑΘΗΝΑ
20:30
|
19.05.2024
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στο δικαίωμα επέκτασης από την ελληνική πλευρά των χωρικών υδάτων στα 12 νμ και στο Αιγαίο πέλαγος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με αφορμή την ψήφιση επί της αρχής από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας του σχεδίου νόμου “Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου” ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στο δικαίωμα επέκτασης από την ελληνική πλευρά των χωρικών υδάτων στα 12 νμ και στο Αιγαίο πέλαγος.

«Η Ελλάδα ασκεί δικαίωμα κυριαρχίας. Το ασκεί στο Ιόνιο μέχρι το Ταίναρο. Το λέω για να καταγραφεί στα πρακτικά, να ακουστεί εντός της αιθούσης, αλλά κυρίως εκτός της αιθούσης, ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται απολύτως του δικαιώματος της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και να ασκήσει τα δικαιώματα της εθνικής κυριαρχίας. Δεν διανοείται ότι μπορεί να αποποιηθεί οιοδήποτε εξ αυτών», είπε ο Νίκος Δένδιας και επανέλαβε ότι «η επόμενη φάση θα αφορά την περιοχή νότια της Κρήτης και γίνονται επ΄αυτού οι σχετικές μελέτες». Όπως δε προσέθεσε «αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 νμ και στο Αιγαίο πέλαγος». 

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε επίσης σημαντική και την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, που «σαφέστατα ξεκαθάρισε την θέση της χώρας του ως προς το δικαίωμα κυριαρχίας της Ελλάδας».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λαβρόφ: Καιρός η Ουκρανία να αναγνωρίσει τις πραγματικότητες στο πεδίο της μάχης

Οι πρόεδροι του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν εγκαινιάζουν γιγάντιο φράγμα στα σύνορα

Συνομιλίες Δένδια στα ΗΑΕ για περαιτέρω ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα