ΑΘΗΝΑ
10:29
|
23.01.2021
Για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων ενέκρινε την κατανάλωση τροφών που παράγονται από ένα είδος κολεοπτέρου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων ενέκρινε την κατανάλωση τροφών που παράγονται από ένα είδος κολεοπτέρου, κάνοντας ένα πρώτο βήμα ώστε οι Βρυξέλλες να επιτρέψουν σε ένα έντομο να προσγειωθεί στα…πιάτα Ευρωπαίων “μερακλήδων”.

Η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι προνύμφες του σκώληκα των αλεύρων (tenebrio molitor) μπορούν να καταναλωθούν χωρίς κίνδυνο, «είτε με τη μορφή ολόκληρου, αποξηραμένου εντόμου, είτε σε μορφή σκόνης», κατόπιν αιτήματος που είχε υποβάλει η γαλλική εταιρεία εκτροφής εντόμων Agronutris.

Επειδή είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και ίνες, «η κατανάλωσή τους δεν παρουσιάζει κανένα μειονέκτημα στο διατροφικό πλάνο», επισημαίνουν οι ειδικοί.

Για ποιο λόγο,όμως, θα έπρεπε κανείς να φάει τα “κολεόπτερα” της EFSA από τη στιγμή που υπάρχει τόση πληθώρα σαφώς ανώτερων διατροφικά όσο και γευστικά φυτικών και ζωϊκών τροφών;

Η απάντηση ενδεχόμενως να δοθεί τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες όταν θα ξεδιπλωθούν τα επιχειρηματικά σχέδια νέων εταριών που στο όνομα του “περιβάλλοντος” θα θελήσουν να ξαναμοιράσουν την πίτα της επισιτιστικής αλυσίδας. “Για το καλό μας”, εννοείται…

Mealworms Score Better Than Meat For The Environment : The Salt : NPR

Ωστόσο μέχρι τότε θα πρέπει να λυθούν κάποιες “λεπτομέρειες” . Όπως πχ να γίνουν μελέτες αναφορικά με τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις.

Με βάση την εκτίμηση της EFSA, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει στις χώρες μέλη ένα σχέδιο απόφασης για να επιτραπεί η κυκλοφορία στην αγορά των αποξηραμένων σκωλήκων του αλεύρου και των παραγώγων τους.

Ο τομέας ελπίζει ότι θα πάρει το οριστικό πράσινο φως μέχρι τα μέσα του 2021.

«Αυτή η πρώτη εκτίμηση των κινδύνων ενός εντόμου ως νέου τροφίμου μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την πρώτη έγκριση αυτού του είδους» στην ΕΕ, σημείωσε ο Ερμόλαος Βερβέρης, ο επιστημονικός υπεύθυνος της υπηρεσίας της EFSA που έκανε τη μελέτη.

Image

«Η εκτίμησή μας είναι ένα αποφασιστικό στάδιο (…) για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των καταναλωτών», πρόσθεσε.

Η EFSA, που εδρεύει στην Πάρμα της Ιταλίας, εξετάζει επίσης την περίπτωση των γρύλων και των ακρίδων για να διαπιστώσει αν είναι έντομα κατάλληλα προς κατανάλωση.

Υπολογίζεται ότι περίπου χίλια είδη εντόμων καταναλώνονται στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Όμως στην ΕΕ, τα εκτροφεία εντόμων (παράγουν μερικές χιλιάδες τόνους ετησίως) παράγουν αποκλειστικά ζωοτροφές, κατά κύριο λόγο για τα ψάρια.

Σύμφωνα με το IPIFF, το ευρωπαϊκό συνδικάτο παραγωγών εντόμων, τα έντομα μπορούν να καταναλωθούν βραστά ή τηγανητά, αποξηραμένα ή καπνιστά, ή να γίνουν σκόνη (αλεύρι) για την παρασκευή γλυκών, μπισκότων και άλλων ειδών.

A bowl of edible mealworms served next to a bowl of peanuts
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ – Μεξικό: Πρώτη τηλεφωνική συνομιλία των Προέδρων

Το Ιράν προτρέπει την κυβέρνηση Μπάιντεν να επανέλθει στην πυρηνική συμφωνία του 2015

Βραζιλία: Σε ελεύθερη πτώση η δημοτικότητα του Μπολσονάρο

Τον ερχόμενο μήνα η συνάντηση Μπάιντεν-Τριντό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα