ΑΘΗΝΑ
04:18
|
28.05.2024
Η Αμερικανίδα τρανς αρσιβαρίστρια Τζέισι Κούπερ προχώρησε σε μήνυση κατά της USA Powerlifting, τη μεγαλύτερη οργάνωση άρσης βαρών στις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αμερικανίδα τρανς αρσιβαρίστρια Τζέισι Κούπερ προχώρησε σε μήνυση κατά της USA Powerlifting, τη μεγαλύτερη οργάνωση άρσης βαρών στις ΗΠΑ, αφού την εμπόδισε από τον ανταγωνισμό βάσει της ταυτότητας φύλου της.

«Μου έκανε έκπληξη το γεγονός ότι όταν υπέβαλα αίτηση για να συμμετάσχω στον πρώτο μου διαγωνισμό, μου είπαν ότι δεν μπορούσα να αγωνιστώ ειδικά επειδή είμαι τρανς γυναίκα», δήλωσε η Κούπερ σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη. «Έχω εκνευριστεί. Είχα προπονηθεί για μήνες και μέχρι εκείνο το σημείο είχε ζήσει τόση αγάπη γύρω από το άθλημα» συμπλήρωσε.

Η αγωγή της Κούπερ, η οποία κατατέθηκε την Τρίτη στο πολιτειακό δικαστήριο της Μινεσότα από την ομάδα υπεράσπισης Gender Justice που εδρεύει στην πολιτεία, ισχυρίζεται ότι η απαγόρευση συμμετοχής που επιβλήθηκε από την USA Powerlifting (ή USAPL) στην Κούπερ και σε άλλους τρανς αθλητές και αθλήτριες, παραβιάζει τον νόμο περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Μινεσότα.

Photograph of JayCee Cooper.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη οργάνωση, η οποία είναι επιφορτισμένη και με τη διοργάνωση των αγώνων του αθλήματος, ήδη από το 2019 είχε καταστήσει σαφές πως δεν σκοπεύει να συμπεριλάβει τις τρανς γυναίκες στο διαγωνιστικό κόμματι που αφορά την γυναικεία άρση βαρών, επειδή θεωρεί πως έχουν δομικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους που έχουν γεννηθεί γυναίκες.

Η Κούπερ γνωστοποίησε μέσω Instagram την υπόθεσή της πέρυσι τον Ιανουάριο, έλκοντας την προσοχή της κοινής γνώμης και της βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος για τη Μινεσότα, Ιλχάν Ομάρ, που μίλησε «για αποκλεισμό που δεν στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και διέπεται από λογική αποκλεισμού». Στο πλευρό της αθλήτριας στάθηκαν η Εθνική Ομάδα Άρσης Βαρών των ΗΠΑ και η ποδοσφαιρική ομάδα Minnesota Vikings.

Πηγές: NBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απόπειρα γυναικοκτονίας στη Νίκαια

Κινηματογράφος ΠΑΛΑΣ: Ψήφισμα του δήμου Αθηναίων για τη διάσωσή του

«Βράζει» το Πακιστάν: Ξεπέρασε τους 52 βαθμούς η θερμοκρασία

Θεσσαλονίκη: Νεκρός 35χρονος που καταπλακώθηκε από οροφή σπιτιού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα