ΑΘΗΝΑ
08:42
|
22.09.2024
Η 52χρονη Λάιζα Μοντγκόμερι δέχτηκε σήμερα τη φονική ένεση στις ομοσπονδιακές φυλακές της Ιντιάνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η 52χρονη Λάιζα Μοντγκόμερι δέχτηκε τη φονική ένεση στις ομοσπονδιακές φυλακές της Ιντιάνα, σήμερα Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, για να μείνει στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα θανατοποινίτισσα που εκτελείται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση τα τελευταία σχεδόν 70 χρόνια.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε στις 07:00 ώρα Ελλάδος τις ύστατες προσφυγές των συνηγόρων υπεράσπισης της, παρά τη διαφωνία των τριών προοδευτικών δικαστών του και η 52χρονη, κρατούμενη σε ομοσπονδιακή φυλακή στο Τερ-Οτ της Ιντιάνα, εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση.

Οι συνήγοροί της, χωρίς να αρνηθούν την σοβαρότητα του εγκλήματός της, υπογράμμισαν ότι η Μοντγκόμερι υποφέρει από σοβαρές ψυχικές διαταραχές εξαιτίας των ομαδικών βιασμών και της βίας που είχε υποστεί κατά την παιδική της ηλικία.

“Η εκτέλεση της Μοντγκόμερι απείχε πολύ από το να χαρακτηριστεί δίκαιη”, δήλωσε ο συνήγορός της προσθέτοντας ότι “όποιος συμμετείχε στην εκτέλεσή της πρέπει να νιώθει ντροπή”.

Ο Τραμπ, ως φανατικός υποστηρικτής της θανατικής ποινής, ξεκίνησε εκ νέου τις ομοσπονδιακές εκτελέσεις στις ΗΠΑ έπειτα από 17 χρόνια, αρχής γενομένης με τον Μπράντον Μπέρναρντ, τον μικρότερο σε ηλικία παραβάτη που εκτελέστηκε μετά το 1953.

Τη Δευτέρα το βράδυ ομοσπονδιακός δικαστής έδωσε εντολή για την αναβολή της εκτέλεσης της Μοντγκόμερι, ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση της ψυχικής της υγείας.

«Οι πληροφορίες που παρουσιάσθηκαν στο δικαστήριο περιέχουν πολλές αποδείξεις ότι αυτή τη στιγμή η κυρία Μοντγκόμερι είναι τόσο απομακρυσμένη από την πραγματικότητα ώστε δεν μπορεί να αντιληφθεί τον λόγο που έχει η κυβέρνηση για να την εκτελέσει», έγραφε ο δικαστής Πάτρικ Χάνλον στην απόφασή του, η οποία ακυρώθηκε χθες, Τρίτη, από εφετείο κατόπιν προσφυγής του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η Μοντγκόμερι που κατάγεται από το Κάνσας, είχε στραγγαλίσει στο Μισούρι την εγκυμονούσα Bobbie Jo Stinnett που βρισκόταν στον όγδοο μήνα της, για να της κλέψει το μωρό από την κοιλιά.

Η ομοσπονδιακή θανατική ποινή αποκαταστάθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το 1988, ωστόσο οι ομοσπονδιακές εκτελέσεις στις ΗΠΑ παρέμειναν σπάνιες. Την περίοδο της διακυβέρνησης Ομπάμα πραγματοποιήθηκαν τρεις ομοσπονδιακές εκτελέσεις.

Πριν από τον Ντόναλντ Τραμπ ο πρόεδρος με τις περισσότερες ομοσπονδιακές εκτελέσεις ήταν ο Ρεπουμπλικανός Τζορτζ Γ. Μπους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Παπαϊωάννου, το «Ποντίκι», η προδομένη μεταπολίτευση και ο ιστορικός αναθεωρητισμός

Έξι χρόνια χωρίς τον Ζακ: No Zackie, no peace

Ψυχραιμία μπροστά στα «βάσανα» της γαλλικής (κέντρο) αριστεράς

Το Telegram επίσημα ξεκινά να συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα