ΑΘΗΝΑ
02:37
|
01.12.2021
Το κόστος των εκτυπωτών έχει πέσει σημαντικά και η ακρίβειά τους αυξηθεί κατακόρυφα προσελκύοντας, εν μέσω καραντίνας, νέους υποστηρικτές...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ώθηση στις πωλήσεις ερασιτεχνικών εκτυπωτών τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printing) και σχετικών υλικών και υπηρεσιών, φαίνεται πως έδωσε η πανδημία, όπως επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επαγγελματίες του κλάδου.

Το βασικό έναυσμα φαίνεται πως έδωσαν οι αυστηροί περιορισμοί στην κίνηση των πολιτών λόγων πανδημίας καθώς αρκετοί «πολιορκημένοι» από τον κορονοϊό αναζήτησαν νέα χόμπι και τρόπους δημιουργικής απασχόλησης των ίδιων ή και των παιδιών τους, μεταξύ άλλων τυπώνοντας …αντικείμενα προς ψυχαγωγία ή προς πώληση!

Στις δραστηριότητες των ερασιτεχνών της τεχνολογίας των τριδιάσταστων εκτυπωτών εμπίπτουν αυτές που αφορούν την κατασκευή κοσμημάτων, βάζων, ειδών διακόσμησης, τρόφιμα, μικρά ρομπότ, αρχιτεκτονικές μακέτες, εξαρτήματα, μπρελόκ, φιγούρες υπερηρώων.

Τα αντικείμενα που μπορεί να εκτυπώσει ένας οικιακός 3D printer, αποδεικνύνται πολύ φθηνότερα από ανάλογα είδη που κυκλοφορούν στην αγορά ενώ οι νέες τεχνολογικές εφαρμογές των επαγγελματικών εκτυπωτών είναι αμέτρητες και ήδη χρησιμοποιούνται για την κατασκυεή προσθετικών μελών μέχρι παπούτσια, βιομηχανικά καλούπια, εφαρμογές στην οδοντιατρική ή και ολόκληρα σπίτια!

Τρισδιάστατοι εκτυπωτές με μερικές εκατοντάδες ευρώ

Η δε πρόοδος της τεχνολογίας κάνει το θαύμα της και στην περίπτωση του 3D printing, αφού μέσα σε λίγα χρόνια το κόστος των εκτυπωτών έχει πέσει σημαντικά και η ακρίβειά τους αυξηθεί κατακόρυφα, με αποτέλεσμα ένας ερασιτεχνικός εκτυπωτής με «x» τεχνικές δυνατότητες, που εν έτει 2010 ή 2012 πωλείτο προς μερικές χιλιάδες ευρώ, σήμερα να στοιχίζει μερικές εκατοντάδες ευρώ!

«Εν μέσω πανδημίας αυξήθηκαν αισθητά οι πωλήσεις 3D printers. Πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται σε καραντίνα θέλουν να δημιουργήσουν κάτι είτε για χόμπι είτε γιατί επιθυμούν να φτιάξουν μόνοι τους κάποιο αντικείμενο για το σπίτι. Πολλοί γονείς αποκτούν έναν εκτυπωτή για τα παιδιά τους, για να μην ασχολούνται διαρκώς με ένα βιντεοπαιχνίδι», εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τζέιμι Καβάζος, ιδιοκτήτης εταιρείας με έδρα τη Θεσσαλονίκη κι υποκατάστημα στην Αθήνα.

Η εταιρία του από το 2010 προσφέρει υπηρεσίες τρισδιάστατου σχεδιασμού, εκτύπωσης και σάρωσης και δραστηριοποιείται στο εμπόριο εκτυπωτών και σαρωτών 3D, αναλώσιμων, εξαρτημάτων και λογισμικών τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Ο Καβάζος θεωρεί πως οι πελάτες της εταιρείας στο κομμάτι των προϊόντων και των υπηρεσιών ποικίλουν: από χομπίστες και καλλιτέχνες, μέχρι εκπαιδευτικούς, αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς κι επιχειρήσεις, μηχανοστάσια, εργοστάσια παραγωγής καλουπιών, αντλιών ή προφίλ αλουμινίου, σχολεία, πανεπιστήμια, μουσεία και νοσοκομεία.

 Οι εφαρμογές στη ζαχαροπλαστική και στην ορθοπεδική!

 Ο Νικόλαος Καϊκησήζ, ιδιοκτήτης καταστήματος λιανικής στη Θεσσαλονίκη, που ασχολείται αποκλειστικά με το 3Dprinting και το 3Dscanning, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το πελατολόγιό του αποτελείται κυρίως από άτομα νεαρής ηλικίας, που ασχολούνται είτε με πρότζεκτ του σχολείου/ σχολής (μακέτες) είτε με gaming, ρομποτική κ.ά.

Design Tips for 3D printing - 2M Print LTD

«Επίσης, έχουμε πολλές επιχειρήσεις που ασχολούνται με ζαχαροπλαστική, φωτογραφία, drone και επισκευές μηχανημάτων. Επειδή το κατάστημα βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, έχουν πρόσβαση από τη μαμά μέχρι τον οποιονδήποτε θέλει να φτιάξει ένα πρωτότυπο. Από κουπάτ μέχρι νάρθηκες και από φιγούρες μέχρι αγάλματα και αντίγραφα αρχαιολογικών ευρημάτων» σημειώνει, ενώ ερωτηθείς ποιο είναι το πιο παράξενο αντικείμενο που του ζητήθηκε να εκτυπώσει, απαντά πως ήταν custom «εργαλεία/οδηγοί» για παρουσίαση και εκπαίδευση πάνω σε πρωτοποριακές ορθοπεδικές χειρουργικές επεμβάσεις.

 Όπως τόνισε, το 3D printing, είναι ακόμα ένα άγνωστο πεδίο για τον γενικό πληθυσμό, καθώς δεν είναι «ευκολοχώνευτο» το πώς εκτυπώνεται …όχι μια σελίδα χαρτί, αλλά ένα αντικείμενο. Παρόλα αυτά, εκτιμά πως η πανδημία βοήθησε ώστε ένα ευρύτερο κοινό να μάθει τι είναι η τρισδιάστατη εκτύπωση, καθώς «έγινε πολύ καλή τηλεοπτική προβολή», όταν στο πρώτο Lockdown ιδιώτες και επαγγελματίες ιδιοκτήτες 3D printers ενεργοποιήθηκαν και εκτύπωσαν…διαφανείς “ασπίδες προστασίας”.

Η 3 D εκτύπωση στην Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες

   Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντώνης Τσιαρσιώτης, διευθυντής τεχνολογίας στην εταιρεία του κ. Καβάζος, η οποία απασχολεί 12 άτομα και «είναι η πρώτη στην Ελλάδα που επενδύει στην τελευταία τρισδιάστατη τεχνολογία Multi-Jet Fusion (MJF)», «ο κλάδος της additive manufacturing (προσθετικής κατασκευής) έχει μέλλον για την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες».

Image

Προσθέτει πως στόχος της εταιρείας είναι να καλύψει τις απαιτήσεις της ελληνικής αγοράς και να συνεχίσει και τις εξαγωγές στις ευρωπαϊκές αγορές, που σύντομα θα αντιστοιχούν σε «πάνω από το 50% του ετήσιου εισοδήματός της».

 Προβλέπει πως το 3D printing έχει τεράστιο μέλλον στην Ελλάδα, μια χώρα χωρίς βαριά βιομηχανία, καθώς θα ανοίξει τον δρόμο για τοπική και μικρής κλίμακας παραγωγή.

Χάρη στην «εκτύπωση κατά παραγγελία», προσθέτει, μειώνεται και το κόστος αποθέματος και αποθήκευσης (π.χ ανταλλακτικά). «Οι δυνατότητες της 3D εκτύπωσης είναι αστείρευτες, από απλά αντικείμενα, κοσμήματα, προσθετικά μέλη, ρομπότ, τρόφιμα ή διακοσμητικά για το σπίτι, μέχρι και το ίδιο το σπίτι. Και καταλήγει με το σύνθημα πως πλέον… “ό,τι φανταστείς μπορείς να το εκτυπώσεις»!

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μεγάλη επιχείρηση για εξάρθρωση κυκλώματος παράνομων ελληνοποιήσεων

Κοινή επιδρομή Ουγκάντας και Κονγκό κατά ισλαμιστών ανταρτών

Όταν ο Μητσοτάκης βάζει το χέρι του στις τσέπες των φτωχών ελέω πανδημίας

Στρατιώτης από το 301 ΕΒ: «Δεν έχει καμία δουλειά στα στρατόπεδά μας ο πρέσβης των ΗΠΑ»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα