ΑΘΗΝΑ
01:34
|
25.04.2024
Τέσσερα δεξιά και κεντρώα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν την παραίτηση του πρωθυπουργού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ως την Παρασκευή ο Ολλανδός κεντροδεξιός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε θα πρέπει να έχει αποφασίσει εάν θα παραμείνει στη θέση του ή θα κάνει τη χάρη στους πολιτικούς του αντιπάλους να παραιτηθεί με φόντο το ξέσπασμα ενός νέου, μεγάλου σκανδάλου: Το σκάνδαλο της “φορολογικής διοίκησης” ή «toeslagenaffaire» όπως έχει γίνει γνωστό από πολλά τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.

Γεγονός είναι πάντως πως τα τέσσερα δεξιά και κεντρώα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες της ολλανδικής δημόσιας τηλεόρασης, NOS, με αφορμή τα συμπεράσματα έρευνας που δημοσιοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο και εκθέτουν το πολιτικό σύστημα.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνούσε την υπόθεση και συνέταξε την έκθεση, κάνει λόγο για «αδικία άνευ προηγουμένου» και εκτιμά ότι «παραβιάστηκαν οι θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου».

Το «toeslagenaffaire», δηλαδή η υπόθεση των οικογενειακών επιδομάτων, είναι ένα σκάνδαλο στο οποίο πρωτοστάτησαν στελέχη της φορολογικής διοίκησης. Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική επιτροπή, οι εφοριακοί διέκοψαν τα επιδόματα που λάμβαναν πολλές οικογένειες, κατηγορώντας τις αδίκως για απάτη.

Image

Ορισμένοι γονείς υποχρεώθηκαν μάλιστα να επιστρέψουν αναδρομικά τα χρήματα που είχαν λάβει σε διάστημα πολλών ετών – σε κάποιες περιπτώσεις ανέρχονταν σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Πολλές οικογένειες αντιμετώπισαν στη συνέχεια σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Παράλληλα υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι κατηγορούνται ότι προτίμησαν να κάνουν τα στραβά μάτια μολονότι γνώριζαν ότι το σύστημα δεν λειτούργησε καλά.

https://pbs.twimg.com/media/ErovGQwWMAAr1IY?format=jpg&name=large

Ο δικηγόρος των θυμάτων, Βάσκο Γκρούνεφελτ, κατέθεσε μήνυση την Τρίτη σε βάρος τριών εν ενεργεία και δύο πρώην υπουργών. Θύματα του σκανδάλου εμφανίστηκαν την Δευτέρα σε ένα βίντεο, στο διαδίκτυο, καλώντας την κυβέρνηση να παραιτηθεί.

Από την Τρίτη, οι λέξεις-κλειδιά «Ρούτε παραιτήσου» είναι από τις δημοφιλέστερες στο Twitter στην Ολλανδία…

Αυτή η πολιτική κρίση ξέσπασε δύο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Μαρτίου, οι οποίες θα κρίνουν τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης.

Όταν ρωτήθηκε για την ενδεχόμενη παραίτησή του, ο Ρούτε είπε ότι θα ήθελε να συνεχίσει η κυβέρνησή να λαμβάνει τις αποφάσεις για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Εκτίμησε επίσης ότι κάνει ό,τι μπορεί για να διεξαχθούν κανονικά οι εκλογές στις 17 Μαρτίου, παρά την πανδημία.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου I&O Reserach που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, μόνο το 8% των Ολλανδών θέλουν να παραιτηθεί όλη η κυβέρνηση.

Ωστόσο, πάνω από επτά στους δέκα (72%) πιστεύουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για όσους ευθύνονται για το σκάνδαλο των οικογενειακών επιδομάτων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα