ΑΘΗΝΑ
03:19
|
18.04.2024
Συνολικά δέκα κατοικίες υπέστησαν ζημίες. Επισκέψεις σε πληγέντες από το προσωπικό του «Βοήθεια στο Σπίτι».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ολοκληρώθηκε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, από ειδική επιτροπή του δήμου, η καταγραφή, αποτύπωση και εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πλημμύρα της 12ης Ιανουαρίου, σε οικίες του οικισμού Λουτρά της Δ.Ε. Τραϊανούπολης, από την οποία προκύπτει ότι συνολικά δέκα κατοικίες υπέστησαν ζημίες. Πέραν των καταγραφών, η δημοτική αρχή Αλεξανδρούπολης, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες που προέκυψαν σε οικίες των δημοτικών ενοτήτων Τραϊανούπολης και Φερών, καθώς και στον οικισμό του Απαλού, μετά τις εκτεταμένες ζημίες που προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση, μερίμνησε ώστε το προσωπικό του «Βοήθεια στο Σπίτι», του Πολυκοινωνικού, να βρεθεί κοντά στους πληγέντες από την πρώτη στιγμή. Ήδη έγιναν 200 επισκέψεις σε κατοικίες στη δημοτική ενότητα Τραϊανούπολης, πραγματοποιήθηκε διανομή εμφιαλωμένων νερών και παρείχαν βοήθεια σε δημότες των οποίων τα σπίτια πλημμύρισαν, συνδράμοντας στον καθαρισμό των σπιτιών από τις λάσπες. Επίσης διατέθηκαν και διατίθενται από τη σίτιση του Πολυκοινωνικού και για όσο διάστημα χρειαστεί, επιπλέον μερίδες φαγητό σε οικογένειες, οι οικοσυσκευές των οποίων υπέστησαν ζημίες.

Σε επίπεδο υποδομών, σημαντικές ζημίες προκάλεσαν, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και πρόεδρο της ΔΕΥΑ, Γιάννη Ζαμπούκη, τα φυσικά φαινόμενα της 12ης Ιανουαρίου σε αρκετά σημεία του αγωγού μεταφοράς νερού στο Διυλιστήριο και τα ταχυδιυλιστήρια, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή μεταφοράς του νερού προς επεξεργασία. Συγκεκριμένα, ο μεγάλος όγκος και η ταχύτητα του νερού, καθώς και ο όγκος των φερτών υλικών, είχαν ως αποτέλεσμα τις θραύσεις των αγωγών. Καταστροφές προκλήθηκαν και στο δρόμο πρόσβασης προς τον υδροταμιευτήρα, οι οποίες, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, καθιστούν την πρόσβαση από δυσχερή έως αδύνατη-επικίνδυνη. Ως εκ τούτου, «μετά από τις τεράστιες βλάβες που υπέστη το δίκτυο εξ’ αιτίας της πρωτοφανούς κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή μας, η Δ.Ε.Υ.Α.Α., με γνώμονα την υγεία των πολιτών σε σχέση με την άριστη ποιότητα του νερού που οφείλει να παρέχει στους δημότες της, αποφάσισε στις περιοχές Αλεξανδρούπολη, Χηλή, Απαλός, Παλαγία, Αμφιτρίτη και Μαΐστρο, να διακόψει την παροχή νερού από το φράγμα και να θέσει σε λειτουργία τις γεωτρήσεις από τις οποίες πλέον προμηθεύονται νερό οι καταναλωτές.

«’Όσον αφορά στη δυτική πλευρά του δήμου μας, η κακοκαιρία δεν προξένησε μεγάλη ζημιά στο δίκτυο και η αποκατάσταση των βλαβών διενεργήθηκε με ίδια μέσα της Δ.Ε.Υ.Α.Α. κι έτσι και συνεχίζεται η απρόσκοπτη παροχή νερού από τις γεωτρήσεις, όπως και πριν», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης. Διευκρινίζει πως «η παροχή νερού στην πόλη της Αλεξανδρούπολης καθώς και σε όσα δημοτικά διαμερίσματα υδροδοτούνται, αυτή τη στιγμή είναι ασφαλής και τελεί κάτω από όλες τις απαραίτητες συνθήκες και προϋποθέσεις, σύμφωνα με τους κανόνες που αφορούν στον ποιοτικό έλεγχο του νερού». Διαβεβαιώνει δε, πως «γίνονται συνεχώς έλεγχοι και θα συνεχίσουν να γίνονται».

Τέλος στη Δ.Ε. Φερών, διεκόπη η υδροδότηση από την γεώτρηση της Ιτέας. εξ’ αιτίας καταστροφής της ιρλανδικής διάβασης. Λόγω της διακοπής υδροδότησης από αυτή την γεώτρηση, οι Φέρες έχουν περιορισμένη δυνατότητα υδροδότησης της πόλης, ενώ παράλληλα διακοπή υδροδότησης υφίσταται στους οικισμούς Καβυσού, Δορίσκου, Μοναστηράκι και σε αρκετές κτηνοτροφικές μονάδες.

Πρόβλημα στη υδροδότηση υπάρχει και στην κοινότητα Λουτρών, στους οικισμούς Αγνάντιας, Δορικού και Αετοχωρίου της Δ.Ε. Τραϊανούπολης, περιοχή που επλήγη περισσότερο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. «Η ΔΕΥΑΑ καταβάλλει κάθε δυνατή ενέργεια για την επίλυση του προβλήματος το συντομότερο δυνατό, ενώ άμεση προτεραιότητα του δήμου Αλεξανδρούπολης είναι η αποζημίωση από την Πολιτεία, χωρίς καμία χρονοτριβή, όλων των πληγέντων συνδημοτών μας» καταλήγει ο κ. Ζαμπούκης.

Πηγές: Μακεδονία

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ούτε θύματα, ούτε ζημιές από σεισμό 6,4 Ρίχτερ στη Δυτική Ιαπωνία

Πλημμύρες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Έκλεισε αεροδρόμιο-Ποτάμια οι δρόμοι

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

Ξεκίνησε στην Αθήνα η Διεθνής Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα