ΑΘΗΝΑ
14:21
|
19.04.2024
Στη Γουχάν αφίχθη η ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Θετικοί στον ιό δύο επιστήμονες της αποστολής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανησυχία προκαλεί στην Κίνα η αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων νέου κορονοϊού, η μεγαλύτερη εδώ και δέκα μήνες, αλλά και ο πρώτος θάνατος ασθενούς της νόσου Covid-19.  από τον περασμένο Μάιο.

Ο εν λόγω θάνατος, ο πρώτος μετά από διάστημα οκτώ μηνών, καταγράφηκε στην επαρχία Χεμπέι την περασμένη Πέμπτη και η Εθνική Επιτροπή Υγείας δεν έδωσε καμία πληροφορία γύρω από τις συνθήκες της κατάληξης του ασθενούς. Ωστόσο, κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το πρώτο θύμα του κορονοϊού μετά από οκτώ μήνες ήταν γυναίκα με υποκείμενα νοσήματα.

Οι υγειονομικές αρχές στην Κίνα προσπαθούν να εξαλείψουν νέες εστίες της πανδημίας που ως τώρα θεωρείτο ότι είχαν θέσει υπό έλεγχο.

Πολλές πόλεις της επαρχίας Χεμπέι έχουν τεθεί το τελευταίο διάστημα σε αυστηρό λοκντάουν μετά την επιβεβαίωση δεκάδων μολύνσεων. Το υπουργείο Υγείας έκανε εξάλλου λόγο για 138 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, με τα 124 να οφείλονται σε μετάδοση στην κοινότητα, τα 81 στη Χεμπέι.

Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων του ιού, που δεν συμπεριλαμβάνονται από το Υυπουργείο στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αυξήθηκε σε 78 από 38 μία ημέρα νωρίτερα.

Στα κινεζικά νοσοκομεία νοσηλεύονται 885 ασθενείς με τη νόσο Covid-19, οι 24 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση, πάντα σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υγείας. Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού ανέρχεται πλέον σε 4.635 νεκρούς επί συνόλου 87.844 μολύνσεων.

Αφίχθη η αποστολή του ΠΟΥ στη Γουχάν

Μετά από μια σειρά εμποδίων και καθυστερήσεων αφίχθη στην Γουχάν η αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στην οποία έχει ανατεθεί η διερεύνηση της προέλευσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η αποστολή απαρτίζεται από δέκα επιστήμονες, οι οποίοι αρχικά θα τεθούν σε καραντίνα δέκα ημερών βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν συνεντεύξεις με εκπροσώπους ερευνητικών ινστιτούτων, νοσοκομείων αλλά και με εμπόρους στην ψαραγορά της Γουχάν, η οποία φέρεται να συνδέεται με την αρχική έξαρση του νέου ιού το 2019.

Στο μεταξύ, δύο επιστήμονες της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ εξακολουθούν να βρίσκονται στην Σιγκαπούρη για την ολοκλήρωση εξετάσεων για την COVID-19, ανακοίνωσε σήμερα ο οργανισμός.Όπως ανακοινώθηκε από τον ΠΟΥ, οι ειδικοί βρέθηκαν θετικοί στον ιό και είναι σε καραντίνα στη Σιγκαπούρη. “Η Διεθνής Ομάδα των 13 επιστημόνων εξετάζει την προέλευση του ιού που προκάλεσε την Covid-19, έφτασε στη Γουχάν της Κίνας σήμερα. “Οι ειδικοί θα πιάσουν αμέσως δουλειά κατά τη διάρκεια της καραντίνας δύο εβδομάδων που επιβάλλεται στους διεθνείς ταξιδιώτες. Δύο επιστήμονες είναι ακόμη στη Σιγκαπούρη ολοκληρώνοντας τα τεστ τους για την Covid-19. Όλα τα μέλη της ομάδας είχαν υποβληθεί σε πολλά αρνητικά τεστ PCR και τεστ αντισωμάτων στις χώρες τους, πριν ταξιδέψουν. Έκαναν ξανά το τεστ στη Σιγκαπούρη, όπου βρέθηκαν όλοι αρνητικοί στο PCR. Ωστόσο, βρέθηκαν αντισώματα σε δύο μέλη της ομάδας. Υποβάλλονται ξανά σε τεστ αντισωμάτων”, ανέφερε ο ΠΟΥ σε tweet του νωρίτερα.

Η επίσκεψη θεωρείται εξαιρετικά λεπτή για το Πεκίνο, το οποίο επιδιώκει να αποσείσει κάθε ευθύνη για την πανδημία που μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η Κίνα έχει δεχθεί πυρά – κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες επί προεδρίας Τραμπ – για έλλειψη διαφάνειας γύρω από την προέλευση του νέου κορονοϊού. Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ ακόμα και σήμερα αναφέρεται στον κορονοϊό ως τον “κινεζικό ιό”.

Ο καθηγητής Ντέιλ Φίσερ και μέλος της αποστολής του ΠΟΥ τόνισε στο BBC πως πρόκειται για μια επίσκεψη με καθαρά επιστημονικό πρόσημο. “Δεν έχει να κάνει με την πολιτική ή με ένα παιχνίδι ευθυνών. Στόχος της παρουσίας μας στην Κίνα είναι να βρούμε απαντήσεις σε ένα καθαρά επιστημονικό ερώτημα”, τόνισε ο καθηγητής Ντέιλ Φίσερ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Βρέθηκαν ενδείξεις της νόσου χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Εκλογές στην Ινδία: Στις κάλπες από σήμερα και μέχρι την 1η Ιουνίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα