ΑΘΗΝΑ
23:32
|
19.04.2024
"Η Ευρώπη", είπε, "πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη στο θέμα των εμβολίων, τη στιγμή που το 95% των δόσεων χρησιμοποιήθηκε σε 10 χώρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βλέποντας ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη εξασφαλίσει τη μερίδα του λέοντος από εκατομμύρια παρτίδες εμβολίων που παράγουν τεράστιες φαρμακοβιομηχανίες έναντι αδρά αμοιβής και υπό αδιαφανείς διαδικασίες, ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας απηύθυνε δραματική έκκληση για…αλληλεγγύη.

“Η Ευρώπη”, είπε, “πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη στο θέμα των εμβολίων, τη στιγμή που το 95% των δόσεων χρησιμοποιήθηκε σε 10 χώρες. Είναι απαραίτητο όλες οι χώρες που μπορούν να συνεισφέρουν, να δώσουν και να στηρίξουν την ισότιμη πρόσβαση και ανάπτυξη των εμβολίων, να το κάνουν».

Εύσημα του Χανς Κλούγκε για τους χειρισμούς της Ελλάδας στην επιδημία του  κορωνοϊού - Περίθαλψη & Ασφάλιση - Ειδήσεις - Νέα

Σε άλλο σημείο ο Κλούγκε, αναφέρθηκε στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, στις «τεράστιες» προσπάθειες που καταβάλλει ο οργανισμός και οι εταίροι του, προκειμένου κάθε χώρα να μπορέσει να αποκτήσει εμβόλια.  Όπως επισημαίνεται, το 95% των εμβολίων κατά της Covid-19 που χορηγήθηκαν παγκοσμίως, περιορίστηκε σε 10 χώρες. 

Βάσει των στοιχείων της ιστοσελίδας Ανάλυσης Δεδομένων “Our world in data” πρόκειται για τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Βρετανία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τον Καναδά.

Χτες, ο διευθυντής εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων στον ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν διαπίστωνε πως σε διάστημα λίγο παραπάνω από έναν μήνα, περίπου 28 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του Covid-19 χορηγήθηκαν σε περίπου 46 χώρες.

Παρά την έναρξη των εκστρατειών εμβολιασμού, η ταχύτητα μετάδοσης που διαπιστώνεται σε ορισμένες χώρες, κυρίως λόγω των νέων, πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων, ιδίως της βρετανικής και της νοτιοαφρικανικής, προκαλεί ανησυχία. «Η κατάσταση είναι ανησυχητική», τόνισε ο Κλούγκε. Όπως τόνισε, 25 χώρες στην ευρωπαϊκή ήπειρο,συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, έχουν καταγράψει κρούσματα που συνδέονται με το νέο στέλεχος “VOC 202012/01”.

«Με μια αυξημένη μεταδοτικότητα και μια παρόμοια σοβαρότητα της νόσου, η μετάλλαξη προκαλεί ανησυχία: αν δεν ενισχυθεί ο έλεγχος προκειμένου να επιβραδυνθεί η διασπορά του, θα υπάρξει περαιτέρω αντίκτυπος στις υγειονομικές εγκαταστάσεις, που βρίσκονται ήδη υπό πίεση», εξήγησε ο αξιωματούχος.  Ωστόσο, για τον Χανς Κλούγκε, πρέπει να επικρατήσει αισιοδοξία. Όπως διαβεβαίωσε: «το 2021 θα είναι μια ακόμη χρονιά του κορονοϊού, όμως θα είναι μια χρονιά πιο προβλέψιμη, η κατάσταση θα είναι πιο εύκολο να ελεγχθεί». 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Βρέθηκαν ενδείξεις της νόσου χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα

Αντιδράσεις για τα απογευματινά χειρουργεία: «Δεν είναι επιλογή, είναι εκβιασμός»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα