ΑΘΗΝΑ
06:42
|
19.04.2024
H Μενγκ Γουανζού βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Βανκούβερ του Καναδά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ταχυδρομικώς πλέον λαμβάνει τις απειλές για τη ζωή της η οικονομική διευθύντρια του κινεζικού ομίλου ηλεκτρονικών, Huawei, Μενγκ Γουανζού, η οποία βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Βανκούβερ από το 2018 οπότε και συνελήφθη στον Καναδά με αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η εταιρεία σεκιούριτι που έχει αναλάβει την προστασία της κόρης του ιδρυτή της Huawei ανέφερε ότι η Μενγκ Γουανζού έλαβε φάκελο που περιείχε σφαίρες και αποκάλυψε ότι αυτή ήταν μία από τις αρκετές απειλές που έχει δεχθεί σε βάρος της ζωής της.

Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος της έχει ασκηθεί δίωξη από τις αμερικανικές αρχές για απάτη και συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη απάτης για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν. Συγκεκριμένα φέρεται να να παραπλάνησε την τράπεζα HSBC που με τη σειρά της παραβίασε τις κυρώσεις κατά του Ιράν. Η εταιρεία Skycom, που θεωρείται εταιρεία-βιτρίνα ιρανικών συμφερόντων, απέκτησε παρανόμως αμερικανικά ηλεκτρονικά και αγόρασε υπηρεσίες κατά παράβαση των όρων του εμπάργκο, έπειτα από μεσολάβηση της Μενγκ Γουανζού.

Η εν λόγω υπόθεση έχει διαταράξει τις διμερείς σχέσεις Κίνας – Καναδά με το Πεκίνο να ζητεί την άμεση απελευθέρωση της Γουανζού. Λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη της Κινέζας οικονομικής διευθύντριας της Huawei το Πεκίνο προχώρησε στη σύλληψη δύο Καναδών πολιτών με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Αν και η Κίνα υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο γεγονότων, έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει πως απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων είναι η απελευθέρωση της Μενγκ. 

Οι αποκαλύψεις για τον φάκελο με τις σφαίρες και τις άλλες απειλές κατά της ζωής της Γουανζού έγιναν ενώπιον του Ανώτερου Δικαστηρίου της Βρετανικής Κολούμπιας από τον Νταγκ Μέιναρντ, επικεφαλής της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας Lions Gate Risk Management. Ο Μέιναρντ κατέθεσε ότι η Μενγκ Γουανζού έχει δεχθεί “πέντε ή έξι” απειλητικές επιστολές τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2020 στο σπίτι της. Δεν έγινε σαφές εάν η αστυνομία του Βανκούβερ είναι ενήμερη για την υπόθεση αλλά κι αν έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Η απερχόμενη διακυβέρνηση Τραμπ είχε στοχοποιήσει τη Huawei υποστηρίζοντας ότι ο εξοπλισμός της χρησιμοποιείται από την Κίνα για να κατασκοπεύει τρίτες χώρες. Για αυτόν τον λόγο η εταιρεία αποκλείστηκε από διαγωνισμούς για δίκτυα 5G.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με… σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα