ΑΘΗΝΑ
05:15
|
11.05.2024
Τα ΜΑΤ προχώρησαν σε ρίψη χημικών και νερού με τους Αίαντες για να απωθήσουν τους φοιτητές που διαδηλώνουν ενάντια στο "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" της κυβέρνησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένταση και επεισόδια σημειώνονται στο κέντρο της Αθήνας αλλά και της Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας των φοιτητικών οργανώσεων στην Πλατεία Κοραή και στην Πλατεία Αριστοτέλους αντίστοιχα.

Τα ΜΑΤ προχώρησαν σε ρίψη χημικών και νερού με τους Αίαντες για να απωθήσουν τους φοιτητές που διαδηλώνουν ενάντια στο “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” διυπουργικό νομοσχέδιο των Χρυσοχοϊδη-Κεραμέως με κεντρικό σύνθημα «Έξω από τις σχολές μας η αστυνομία!».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι φοιτητές θέλησαν να συγκεντρωθούν στην πλατεία Κοραή. Ωστόσο στο σημείο βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ που μέχρι στιγμής τους εμποδίζουν να κατέβουν στον δρόμο και να συνεχίσουν την πορεία τους προς τη Βουλή.

Οι διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Κοράη.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στη διαδήλωση των φοιτητών και αριστερών οργανώσεων που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στη Θεσσαλονίκη, μπροστά στο Άγαλμα Βενιζέλου στην πλατεία Αριστοτέλους, όταν οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να κατέβουν στο οδόστρωμα για να πραγματοποιήσουν πορεία.

Σύμφωνα με το thesstoday.gr, προς στιγμήν επικράτησε ένταση, με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών και τους φοιτητές αυτή την ώρα να παραμένουν στο πλακόστρωτο. 

Σημειώνεται ότι αυτή την στιγμή οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί απαντούν με δυναμικές κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα ενάντια στο δημοκρατικοφανές διυπουργικό νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη αλλά και με διαμαρτυρίες στα Προπύλαια, στο υπουργείο Παιδείας, στο Άγαλμα Βενιζέλου και στο υπουργείο Μακεδονία Θράκης για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Το σχέδιο νόμου που παρουσίασαν χθες Τετάρτη (13/1), η Νίκη Κεραμέως και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εισαγάγει σαρωτικές αλλαγές στα ελληνικά πανεπιστήμια θεσμοθετώντας την αστυνόμευση και ποινές που θα ξεκινούν από την απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις και την προσωρινή αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας και θα φτάνουν έως και την οριστική διαγραφή και την απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας. 

Τα μέτρα του νομοσχεδίου αποτελούν casus belli για το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα. Στηλιτεύοντας την θεσμοθέτηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας οι φοιτητές τονίζουν ότι το ν/σ «αποτελεί αποκορύφωμα της κατασταλτικής μανίας της κυβέρνησης που βάζει στο στόχαστρο το λαϊκό κίνημα και ειδικά τη νεολαία με στόχο να μπλοκαριστεί κάθε κίνηση Φοιτητικών Συλλόγων η οποία πηγαίνει κόντρα στις πολιτικές της κυβέρνησης. Έρχεται ως συνέχεια της κατάργησης του ασύλου και της χυδαίας καταπάτησης του από τις δυνάμεις καταστολής στοχοποιώντας τους φοιτητές που όλο το προηγούμενο διάστημα μπλοκάρουν την κυρίαρχη πολιτική στην εκπαίδευση αλλά και καθίστανται τροφοδότης και πυροδότης ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων».

 «Κάνουν μεγάλο λάθος αν πιστεύουν ότι το φοιτητικό κίνημα δε θα δώσει μαχητική απάντηση! Οι Σύλλογοι δεν «έσβησαν» εν μέσω πανδημίας και θα το αποδείξουν στην πράξη», προειδοποιούν οι φοιτητικοί Σύλλογοι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα, μαχητική συγκέντρωση εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα

Σύγκρουση μηχανών τρένων στη Λάρισα

Κινητό στρατηγείο για περιοδείες στην ηπειρωτική χώρα φτιάχνει ο Κασσελάκης

Συνελήφθη ο μεγαλύτερος αδελφός της Προέδρου του Περού για διαφθορά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα