ΑΘΗΝΑ
03:30
|
19.01.2021
Επαναλοιμώξεις παρατηρήθηκαν στο 1% των 6.614 συμμετεχόντων στο πλαίσιο της έρευνας SIREN που διεξάγουν Βρετανοί επιστήμονες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Βρετανών επιστημόνων που βασίζονται στα προκαταρκτικά ευρήματα μελέτης του αγγλικού οργανισμού δημόσιας υγείας Public Health England που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 20.000 υγειονομικούς, όσοι έχουν νοσήσει από την Covid-19 αποκτούν φυσική ανοσία για μία περίοδο τουλάχιστον πέντε μηνών,

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σούζαν Χόπκινς, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ανοσολογική απόκριση μετά από αρχική λοίμωξη Covid-19 μειώνει κατά 83% τον κίνδυνο να κολλήσει κάποιος ξανά κορονοϊό μέσα στο πεντάμηνο που έπεται της λοίμωξης.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι επαναλοιμώξεις είναι πολύ σπάνιες και παρατηρούνται στο 1% των 6.614 συμμετεχόντων που είχαν νοσήσει με Covid-19, αναφέρουν το «Nature» και οι «Financial Times»

Αν και η πιθανότητα είναι μικρή, κάποιος που κόλλησε τον κορονοϊό στο πρώτο κύμα της άνοιξης, θα μπορούσε να μολυνθεί ξανά στο τρέχον δεύτερο πανδημικό κύμα.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι όσοι μολύνονται ξανά από τον κορονοϊό μπορεί να έχουν μεγάλο ιικό φορτίο, ακόμη και αν είναι ασυμπτωματικοί, γεγονός που τους καθιστά πιο μεταδοτικούς στην κοινότητα.

«Η επαναλοίμωξη είναι αρκετά ασυνήθιστη, πράγμα που είναι καλό νέο. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος είναι ελεύθερος να τριγυρίζει πλέον χωρίς μάσκα», σχολίασε ο ανοσολόγος Τζον Γουέρι του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Η μελέτη SIREN, ξεκίνησε τον Ιούνιο στο υγειονομικό προσωπικό της Βρετανίας και είναι η μεγαλύτερη μελέτη που αφορά στις επαναλοιμώξεις από κορονοϊό στον κόσμο.

Σε διάστημα πέντε μηνών βρέθηκαν 44 πιθανές περιπτώσεις επαναλοίμωξης, μερικές από τις οποίες ακόμη αξιολογούνται. Μόνο το 30% των 44 ανθρώπων με πιθανή επαναλοίμωξη είχαν συμπτώματα, έναντι ποσοστού 78% μεταξύ όσων είχαν μολυνθεί για πρώτη φορά.

Για την ανοσία που αποκτάται μέσω εμβολιασμού, η μελέτη θα έχει περισσότερα στοιχεία αργότερα εντός του έτους.

Η μελέτη, επίσης, δεν έχει συλλέξει ακόμη στοιχεία για να απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσο η φυσική ανοσία προστατεύει έναντι των νέων πιο μεταδοτικών στελεχών του κορονοϊού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βόρεια Ιρλανδία: Ομόφωνη έγκριση νομοσχεδίου κατά της ενδοοικογενειακής κακοποίησης

Λιγότερες εμβολιαστικές δόσεις παρέλαβε τη Δευτέρα η Ελλάδα σε σχέση με τον αναμενόμενο αριθμό

Νέο βίντεο ντοκουμέντο από το ξυλοδαρμό του σταθμάρχη

Προφυλακίστηκε 29χρονος για τον βιασμό 17χρονης στην Αθήνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα