ΑΘΗΝΑ
09:36
|
20.04.2024
Η γερμανική Βουλή εξέτασε το θέμα των παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών από τη Frontex και το ελληνική Λιμενικό στο Αιγαίο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Tην Τετάρτη (13/11), σε κλειστή συνεδρίαση, η Επιτροπή Εσωτερικής Πολιτικής της γερμανικής Βουλής εξέτασε το θέμα των παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών (pushbacks) στο Αιγαίο.

Για περίπου τρεις ώρες ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας των Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ (Frontex) Φαμπρίς Λεζερί απαντούσε μέσω διαδικτυακής σύνδεσης στις ερωτήσεις των βουλευτών για τις παράνομες επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα, στα οποία φαίρεται να εμπλέκεται και η Frontex.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές έρευνες σκάφη της Frontex σταματούν λέμβους με πρόσφυγες που έρχονται από την Τουρκία πριν φτάσουν στα ελληνικά νησιά και τους παραδίδουν στο ελληνικό Λιμενικό, το οποίο στη συνέχεια, σε αρκετές περιπτώσεις, ρυμουλκεί τα φουσκωτά στα τουρκικά ύδατα.

Το ενδιαφέρον των μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής αφορούσε κυρίως σε πληροφορίες που εμπλέκουν σε επαναπροωθήσεις σκάφος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας.

Συγκεκριμένα στι 10 Αυγούστου το γερμανικό περιπολικό Uckermark είχε σταματήσει στα ελληνικά ύδατα, φουσκωτό με 40 μετανάστες. Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία κάλεσε την Ελληνική Ακτοφυλακή, της οποίας το πλοίο επέστρεψε αργότερα στο λιμάνι της Σάμου χωρίς τους πρόσφυγες.

Υπενθυμίζεται ότι οι επανπροωθήσεις παραβιάζουν το Διεθνούς Δικαίου, επειδή παρεμποδίζουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ζητούν άσυλο να καταθέσουν σχετικό αίτημα.

Ο Λεζερί ισχυρίστηκε, όπως και στην κατάθεση του στην αρμόδια επιτροπή του Eυρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πως δεν διαθέτει αποδείξεις για εμπλοκή αστυνομικών της Frontex σε παράνομες επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η«αποτροπή παράνομων διελεύσεων» από την Frontex και η παράδοση των προσφύγων στις ελληνικές αρχές συνιστά σύμφωνα με τον κανονισμό 656/2014 της ΕΕ «νόμιμο μέσο της επιτήρησης των συνόρων».

Ο Φαμπρίς Λεζερί δεν ήταν σε θέση να απαντήσει σε επανειλημμένες ερωτήσεις βουλευτών των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και του κόμματος «Η Αριστερά», σχετικά με το πως διασφαλίζεται το δικαίωμα των προσφύγων να υποβάλλουν αίτηση χορήγησης ασύλου από τη στιγμή που παρεμποδίζονται από τις ελληνικές αρχές να το ασκήσουν.

Ο επικεφαλής της Frontex επεσήμανε την αναγκαιότητα περαιτέρω κανονισμών από την ΕΕ. Τον κ. Λεζερί στήριξε ο παρευρισκόμενος στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικής Πολιτικής, υφυπουργός Εσωτερικών Στέφαν Μάιερ. Όπως διαβεβαίωσε, η Γερμανία στηρίζει την αποστολή της Frontex και θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της.

Ο δε επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας Ντίντερ Ρόμαν απέρριψε αιτήματα να αποτραβήξει η Γερμανία τους αστυνομικούς της από την αποστολή της Frontex στην Ελλάδα. Όπως δήλωσε, η παρουσία τους συμβάλει στην τήρηση των πιο σύγχρονων προδιαγραφών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Την ανησυχία της για το ρόλο της Frontex στα pushbacks εξέφρασε μετά το τέλος της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής η βουλευτής των Πρασίνων Λουίζε Άμτσμπεργκ. 

Μιλώντας στην Deutsche Welle, αναρωτήθηκε κατά πόσο οι υπάλληλοι της Frontex γίνονται συνυπεύθυνοι παράνομων επαναπροωθήσεων από τις ελληνικές αρχές, τις οποίες δεν απέκλεισε ότι πραγματοποιούνται ο κ. Λεζερί:«Αποτελεί ακόμη μέρος μίας επιχείρησης της Frontex ή όχι, όταν πληρώματά της παραδίδουν μετανάστες στην Ελληνική Ακτοφυλακή και αυτή στη συνέχεια τους επαναπροωθεί;».

Δεδομένου ότι η Frontex βρίσκεται επί τόπου και διαθέτει τα τεχνικά μέσα να ελέγχει τα δρώμενα στο Αιγαίο και τον Έβρο, η βουλευτής του κόμματος «Η Αριστερά», Ούλα Γέλπκε, δεν πιστεύει ότι ο Φαμπρίς Λεζερί δεν γνωρίζει κάτι για παράνομες επαναπροωθήσεις.

«Η Frontex δέχεται σιωπηρά την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο», δήλωσε η ίδια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα στο Πέραμα

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού «Νίκαια» του μετρό

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα