ΑΘΗΝΑ
02:23
|
27.07.2024
Η Κρατική Δούμα καταδικάζει τις χυδαίες παραβιάσεις των πολιτικών δικαιωμάτων, της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης που σημειώνονται στην Λετονία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις 3 Δεκεμβρίου του 2020, η Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας της Λετονίας έκανε άνω κάτω τα διαμερίσματα και συνέλαβε επτά Λετονούς δημοσιογράφους που συνεργάζονται με τα πρακτορείο ειδήσεων Baltnews.lv και Sputnik και κατάσχεσε τον εξοπλισμό, τις τραπεζικές κάρτες και τα μετρητά που βρέθηκαν στις οικείες τους. Μεταξύ αυτών ήταν οι Αντρέι Γιάκοβλεφ, Βλαντίμιρ Λίντερμαν, Αντρέι Σολοπένκο και Άλα Μπερεζόβσκαγια.

Μετά τις ανακρίσεις, οι δημοσιογράφοι κηρύχθηκαν ύποπτοι για παραβίαση των πολιτικών που αφορούν στις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας.

Ο Βλαντιμίρ Λίντερμαν, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έχει εκθέσει τη Λετονία αποκαλύπτοντας τους εθνικούς εορτασμούς υπέρ των Λετονών που πολέμησαν δίπλα στου Ναζί κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, μιλώντας στον RT, διηγήθηκε πως εισέβαλλαν 12 Λετονοί πράκτορες στο σπίτι του, τις πρώτες πρωινές ώρες του Δεκεμβρίου, υποδυόμενοι τους υδραυλικούς.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα καταδίκασε τις απαράδεκτες ενέργειες της Λετονίας εναντίον των δημοσιογράφων, τονίζοντας ότι η δίωξή τους θέτει σε κίνδυνο τις θεμελιώδεις αξίες και τα πολιτικά δικαιώματα, όπως η ελευθερία του λόγου και η ελευθερία της έκφρασης.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ανησυχεί βαθύτατα από επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις παραβίασης των δικαιωμάτων των Ρώσων δημοσιογράφων στη Λετονία και σε άλλες χώρες της Βαλτικής, στηλιτεύοντας το λιθουανικό κοινοβούλιο που φιμώνει τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και τις επιθετικές πράξεις δίωξης και σύλληψης των δημοσιογράφων τον Δεκέμβριο.

Οι κατασταλτικές ενέργειες των λετονικών αρχών, η καταπάτηση των πολιτικών δικαιωμάτων, της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης των ρωσόφονων δημοσιογράφων που εργάζονται στην χώρα της Βαλτικής, καταδικάστηκαν και με διάγγελμα της Κρατικής Δούμα που απεστάλει στα Κοινοβούλια των Ευρωπαϊκών Κρατών.

“Οι συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και
των θεμελιώδων ελευθεριών στη Λετονία εκδηλώνονται ολοένα και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα. Η πολιτική των Λετονικών Αρχών που αποσκοπεί στον περιορισμό των πολιτικών δικαιωμάτων των μη Λετονών και των εθνικών μειονοτήτων, η διάλυση του ρωσόφωνου εκπαιδευτικού χώρου, η κυνική παραχάραξη της ιστορίας με συγκυριακές πολιτικές σκοπιμότητες, η ηρωοποίηση των ναζί εγκληματιών και των συνεργών εκ των εκεί δωσιλόγων, η πολιτιστική και γλωσσική διάκριση, συνοδεύονται από την απροκάλυπτη παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία του λόγου και την παρεμπόδιση της επαγγελματικής δραστηριότητας των δημοσιογράφων” σημειώνεται στο διάγγελμα.

Η σύλληψη, στις 3 Δεκεμβρίου του 2020, των επτά υπαλλήλων των ειδησεογραφικών πρακτορείων «Sputnik” και «Baltnews» από την Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας της Λετονίας υπήρξε άλλη μια προκλητική ενέργεια των Λετονικών Αρχών, η οποία έχει στόχο την παράνομη εκτόπιση των εκπροσώπων των ροσώφωνων μέσων μαζικής ενημέρωσης από το πεδίο ενημέρωσης της Λετονίας, στηλιτεύει η ανακοίνωση.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Λετονίας κ. Ε.Ρινκέβιτς, ισχυρίστηκε ότι οι συλλήψεις, οι ανακρίσεις και οι κατασχέσεις των προσωπικών ειδών των ρωσόφωνων δημοσιογράφων πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των κατασταλτικών ενεργειών των λετονικών υπηρεσιών ασφαλείας για την εφαρμογή της πολιτικής κυρώσεων της ΕΕ.

“Η εν λόγω δικαιολογία αποτελεί κυνική προσπάθεια να αιτιολογηθεί η λογοκρισία, η οποία συνδυάζεται με την απροκάλυπτη ρωσοφοβία και τον ρεβανσισμό και έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της σημερινής πολιτικής ατμόσφαιρας αυτής της βαλτικής χώρας, οι Αρχές της οποίας αναιδώς συγκαλύπτουν την πολιτική ξενοφοβίας με την κηδεμονία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ” αναφέρει σε σκληρούς τόνους το διάγγελμα.

Οι βουλευτές της Κρατικής Δούμα χαρακτηρίζουν αυτές τις πρακτικές των λετονικών αρχών ως στοιχείο της επιθετικής εκστρατείας καταπίεσης των αντιφρονούντων, που υπονομεύει τα θεμέλια κάθε δημοκρατικής κοινωνίας.

Επιπλέον, οι βουλευτές της Κρατικής Δούμα διακρίνουν στις ενέργειες των Αρχών της Λετονίας την κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 19 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του άρθρου 10 της Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των θεμελιώδων ελευθεριών, που εγγυώνται σε όλους την ελευθερία της έκφρασης, της λήψης και της μετάδοσης πληροφοριών και ιδεών, άνευ παρεμβάσεως δημοσίων αρχών και ασχέτως συνόρων.

Τέλος, απευθύνουν έκκληση προς τα Κοινοβούλια των Ευρωπαϊκών Χωρών να καταδικάσουν τις χυδαίες παραβιάσεις από τη Δημοκρατία της Λετονίας των ανειλημμένων διεθνών δεσμεύσεών της για τον σεβασμό της ελευθερίας του λόγου, καθώς και να υποστηρίξουν την ελεύθερη λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και να εναντιωθούν στη χρήση βίαιων πρακτικών και της λογοκρισίας ως εργαλείων πολιτικής και πληροφοριακής αντιπαράθεσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στις φλόγες πάλι η Καλιφόρνια…

Τέσσερις νεκροί και 5 τραυματίες σε καραμπόλα νταλίκας με Ι.Χ. στη Μεσσηνία

Φυτεία 839 δενδρυλλίων κάνναβης εκρίζωσαν στα Χανιά

Πράκτορας του εξωτερικού για το Κρεμλίνο η ρωσική έκδοση της Bild

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα