ΑΘΗΝΑ
01:46
|
27.04.2024
Κοινό διάβημα στήριξης και αλληλεγγύης στον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο και εκδότη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με κοινό γραπτό διάβημά η Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) και η Συντεχνία Εργατών Τύπου Basin Sen εκφράζουν την αλληλεγγύη τους και ζητούν διεθνή στήριξη για τον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο και εκδότη Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος εξακολουθεί να στοχοποιείται και να διώκεται από την τουρκική κυβέρνηση.

ΕΣΚ και Basin Sen, στο κοινό διάβημά τους προς τη Διεθνή και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ και ΕΟΔ), επισημαίνουν ότι ο Λεβέντ υπήρξε πολλάκις στόχος επίσημων και ανεπίσημων διώξεων και ήρθε πολλές φορές αντιμέτωπος με δικαστικές διαδικασίες σε σχέση με τις κριτικές του αναφορές απέναντι στην τουρκική ηγεσία. Σύμφωνα με το διάβημα των ΕΣΚ-Basin Sen όλες οι διώξεις που υπέστη και συνεχίζει να υπόκειται ο Τ/κ δημοσιογράφος συνιστούν κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας έκφρασης.

Αυτήν τη φορά η τουρκική κυβέρνηση απαιτεί η δίωξη του Σενέρ Λεβέντ, που σχετίζεται με τρία διαφορετικά δημοσιεύματα στην εφημερίδα του, την “Africa”, εκδικαστεί στην Άγκυρα. Εάν κάτι τέτοιο γίνει αποδεκτό, τότε ο Σενέρ Λεβέντ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη σοβαρή πιθανότητα να καταδικαστεί σε πολυετή φυλάκιση.

ΕΣΚ και Basin Sen τονίζουν ότι η έκδοση του Λεβέντ στην Τουρκία πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. Για το λόγο αυτό, με το γραπτό διάβημα τους, καλούν την ΔΟΔ και την ΕΟΔ να σταθούν αλληλέγγυες δίπλα στον Τ/κ δημοσιογράφο, όπως έπραξαν και στο παρελθόν, και να προβούν σε όλες τις δέουσες ενέργειες προκειμένου να συμβάλουν στη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται από πολλούς φορείς τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό.

Η Τουρκία δέχεται συνεχώς επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα για τις διώξεις και τις φυλακίσεις εκατοντάδων δημοσιογράφων στην επικράτειά της και καλείται να σεβαστεί τις βασικές αξίες και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα της ελευθερίας του Τύπου, την ανεξάρτητη δημοσιογραφία και την ελευθερία της έκφρασης.

Με πληροφορίες από τπν Πολίτη και FileNews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα