ΑΘΗΝΑ
00:38
|
19.04.2024
Οι νορβηγικές αρχές παραδέχονται ότι 13 από τους 23 θανάτους προκλήθηκαν από ανεπιθύμητες παρενέργειες του εμβολίου Pfizer / BioNTech,
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Δεν βλέπουμε τίποτα ανησυχητικό”, λέει η νορβηγική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων μετά τους θανάτους 23 ηλικιωμένων που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Σημειώνεται ότι, τουλάχιστον 23 άτομα έχουν πεθάνει στη Νορβηγία πιθανώς λόγω ανεπιθύμητων παρενεργειών του εμβολίου Pfizer / BioNTech, σύμφωνα με την εθνική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων.

Όλοι ήταν αδύναμοι και ηλικιωμένοι που εμφάνισαν ασυνήθιστα ισχυρές αντιδράσεις στο εμβόλιο, ανέφερε η νορβηγική αρχή.

Σημειώνεται ότι η Νορβηγία ξεκίνησε το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της Covid-19 στις 27 Δεκεμβρίου, στη λίστα προτεραιότητας του οποίου συμπεριλαμβάνονταν και οι τρόφιμοι των οίκων ευγηρίας.

Έκτοτε, 23 άτομα έχασαν τη ζωή τους λίγο μετά τη λήψη του εμβολίου. Ωστόσο, μόνο 13 από αυτούς τους θανάτους έχουν αξιολογηθεί μέχρι στιγμής.

Οι Νορβηγοί επιστήμονες αξιολογούν τα περιστατικά και έχουν συνδέσει 13 από αυτούς τους θανάτους με τις παρενέργειες του εμβολίου, όπως ανέφεραν χθες Πέμπτη (14/1) τοπικά μέσα.

“Δεν βλέπουμε τίποτα ανησυχητικό σε αυτά τα στοιχεία. Όλοι οι θάνατοι σημειώθηκαν σε ηλικιωμένους και αδύναμους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα”, εξήγησε ο Δρ. Στάιναρ Μάντσεν, ιατρικός διευθυντής του Νορβηγικού Οργανισμού Φαρμάκων.

Ο Μάντσεν είχε δηλώσει αρχικά ότι 350-400 ηλικιωμένοι πεθαίνουν στα γηροκομεία της χώρας κάθε εβδομάδα, προβλέποντας ότι ορισμένοι ηλικιωμένοι ενδέχεται να μην αντιδρούσαν καλά στο εμβόλιο.

Εκτός από τους θανάτους που σημειώθηκαν μετά τους εμβολιασμούς, καταγράφηκαν επίσης 29 άτομα που ανέπτυξαν σημαντικές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων εννέα σοβαρών περιπτώσεων και επτά ηπιότερων, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας ανανέωσε τις οδηγίες εμβολιασμού κατά του Covid-19, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, συμπεριλαμβάνοντας τα νέα δεδομένα.

Το νέο έγγραφο δίνει πλέον οδηγίες στους γιατρούς να αξιολογούν διεξοδικά τους τροφίμους των γηροκομείων πριν τους χορηγήσουν το εμβόλιο. Σε βαριά αρρώστους οι οποίοι δεν αναμένεται να ζήσουν πολύ, το όφελος από το εμβόλιο “μπορεί να είναι οριακό ή αμελητέο”, αναφέρουν οι οδηγίες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) από την πλευρά του, δήλωσε ότι έχει ενημερωθεί για τους θανάτους μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech και θα παρακολουθήσει στενά την έρευνα.

«Είμαστε σε επαφή με τις νορβηγικές υγειονομικές αρχές και θα παρακολουθήσουμε στενά την έρευνα για την αιτία και τις συνθήκες και των 23 θανάτων» σημείωσε, εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

Οι εποχικοί πυροσβέστες εκπέμπουν SOS για τα ενοίκια-φωτιά στα νησιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα