ΑΘΗΝΑ
05:26
|
26.04.2024
“Θα βάψουμε πράσινη όλη τη Νότια Αμερική”, δηλώνει η υπουργός Γυναικών, Φύλου και Διαφορετικότητας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες έθεσε σήμερα 15 Ιανουαρίου σε ισχύ τον νόμο για την “Εθελούσια Διακοπή Κύησης”, μια ιστορική στιγμή αλλά και μια αναγνώριση και ικανοποίηση των πολυετών αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών σε όλες τις χώρες της Νότιας Αμερικής. Ο Αργεντινός πρόεδρος δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελετής νομιμοποίησης των αμβλώσεων: “Σήμερα αναγνωρίζουμε και επεκτείνουμε το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν για τη ζωή τους και το σώμα τους. Οι γυναίκες βγήκαν στους δρόμους και διεκδίκησαν ένα δικαίωμα που πολλοί άνθρωποι αγνοούσαν ότι είχε αφαιρεθεί από τον γυναικείο πληθυσμό”.  

Ο ίδιος νόμος που απορρίφθηκε το 2018 από τη Γερουσία της Αργεντινής εγκρίθηκε στις 30 Δεκεμβρίου του 2020 με 38 ψήφους υπέρ, 29 κατά, αλλά και μία απουσία. Η Αργεντινή έγινε μόλις η τρίτη χώρα της Νότιας Αμερικής που επιτρέπει τις εκτρώσεις, μετά την Ουρουγουάη (τις νομιμοποίησε το 2012) και τη Γουιάνα (εκεί οι εκτρώσεις είναι νόμιμες από το 1995).

Η υπουργός Γυναικών, Φύλου και Διαφορετικότητας, Ελίζαμπεθ Γκόμες Αλκόρτα, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 1.530 που έχουν “καταδικαστεί ή διωχθεί” λόγω των αμβλώσεων θα δουν τις ποινές τους να μετατρέπονται και το κατηγορητήριο να αποσύρεται.  

Η ίδια υπουργός της Αργεντινής μίλησε στον βρετανικό Guardian και είπε ότι η νομιμοποίηση των αμβλώσεων θα αποτελέσει εφαλτήριο για μια σειρά μεταρρυθμίσεων στη Νότια Αμερική, όπου η πολιτική επιρροή της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας αποτέλεσε τροχοπέδη προόδου για αιώνες. “Γνωρίζουμε ότι η αντίσταση θα είναι μεγάλη στην υπόλοιπη Νότια Αμερική, ιδίως από μέλη της καθολικής εκκλησίας αλλά και άλλων εκκλησιών”, δήλωσε η Ελίζαμπεθ Γκόμες Αλκόρτα. “Η κατάκτηση της νομιμοποίησης των αμβλώσεων σε περιφερειακό επίπεδο θα πάρει χρόνο. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα δέχομαι θετικά μηνύματα από αξιωματούχους στο Μεξικό, στη Βολιβία, τον Ισημερινό, τη Χιλή και το Περού. Προοδευτικές ηγεσίες επιστρέφουν στην εξουσία και είμαι αισιόδοξη ότι θα πνεύσει σύντομα αέρας αλλαγής”. Φορώντας το τριγωνικό πράσινο μαντήλι στον καρπό της, σύμβολο του αγώνα υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων, η Αλκόρτα τόνισε: “Θα βάψουμε πράσινη όλη τη Νότια Αμερική”.

Πηγή: TeleSur, The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Το TikTok βγαίνει στο «σφυρί» και οι δισεκατομμυριούχοι κάνουν ουρά για να το αποκτήσουν

Τανζανία: Πάνω από 150 νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις

Κλειστοί δρόμοι στην Αθήνα λόγω βλάβης σε αγωγούς της ΕΥΔΑΠ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα