ΑΘΗΝΑ
05:02
|
19.04.2024
Σε σεξιστικό κρεσέντο επιδόθηκε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε σεξιστικό κρεσέντο επιδόθηκε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε δηλώνοντας την Πέμπτη (14/1) ότι η προεδρία δεν είναι δουλειά για μια γυναίκα…

“Η προεδρία δεν είναι για τις γυναίκες. Ξέρετε, η ψυχοσύνθεση των γυναικών και των ανδρών είναι τελείως διαφορετική” ανέφερε, απορρίπτοντας τα σενάρια που θέλουν την κόρη του, Σάρα Ντουτέρτε Κάρπιονα, τον διαδέχεται τον επόμενο χρόνο.

«Η κόρη μου δεν είναι υποψήφια. Έχω πει στην Ίνταϊ να μη θέσει υποψηφιότητα, διότι τη λυπάμαι γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να περάσει όσα περνάω εγώ» τόνισε ο Ντουτέρτε, αναφερόμενος στην κόρη του Σάρα με το ψευδώνυμό της.

Ωσόσο, στον προεδρικό θώκο της χώρας είχαν ανέλθει στο παρελθόν δύο γυναίκες, η Γκλόρια Μακαπάγκαλ Αρόγιο από το 2001 έως το 2010 και η Κορασόν Ακίνο από το 1986 έως το 1992.

Ο 75χρονος Ντουτέρτε συνηθίζει κατά διαστήματα να εκτοξεύει προσβλητικά, σεξιστικά και μισογυνικά σχόλια, τα οποία χαρακτηρίζονται συνήθως από το γραφείο του ως “άκακα αστεία”. Παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να παραμένει δημοφιλής μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων στις Φιλιππίνες.

Η κόρη του Φιλιππινέζου προέδρου Σάρα Ντουτέρτε Κάρπιο, ηλικίας 42 ετών, η οποία τον διαδέχθηκε στη δημαρχία του Νταβάο, αναδείχθηκε σε πρόσφατη δημοσκόπηση, ως η πιθανέστερη διεκδικήτρια του προεδρικού θώκου ενόψει των εκλογών του 2022.

Από την πλευρά της, η Ντουτέρτε-Κάρπιο, δήλωσε την Πέμπτη στο Reuters πως ενημέρωσε τον πατέρα της ότι δεν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα.

Η Κριστίνα Παλαμπάι, της αριστερής μη κυβερνητική οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”Karapatan”, αντέτεινε πως οι γυναίκες είναι το ίδιο ικανές με τους άνδρες σε οποιαδήποτε δουλειά.

«Αυτό που έχει σημασία, ειδικά όταν μιλάμε για την προεδρία και κάποιο δημόσιο λειτούργημα, είναι εάν στηρίζονται τα συμφέροντα της φτωχής πλειοψηφίας» επισήμανε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα