ΑΘΗΝΑ
00:50
|
20.06.2024
Ο Τόμας Σερόν που εμπλέκεται στις μαζικές δολοφονίες 43 φοιτητών που απήχθησαν από την Ιγουάλα, ζητά άσυλο στο Ισραήλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην αξιωματούχος του Μεξικό, Τομάς Σερόν, που καταζητείται στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση “Αγιοτσινάπα” κατέφυγε στο Ισραήλ όπου και ζητεί πολιτικό άσυλο, αποκάλυψε ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών, Μαρσέλο Εμπράρ.

Στη γνωστή υπόθεση της “Αγιοτσινάπα” διερευνάται εδώ και επτά χρόνια η συνέργεια της μεξικανικής αστυνομίας με εμπόρους ναρκωτικών για τις μαζικές δολοφονίες 43 φοιτητών οι οποίοι απήχθησαν από την Ιγουάλα το 2014 καθώς δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αν επρόκειτο για σκέτη αστυνομική βία ή κομμάτι της δράσης των Νάρκος.

Ο εντοπισμός των αποτερφρωμένων σωρών των φοιτητών που είχαν τοποθετηθεί σε σακούλες και παρατηθεί σε ένα σκουπιδότο, προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη χώρα.

Ο Σερόν, που εμπλέκεται στην υπόθεση και εξακολουθεί να διαφεύγει της σύλληψης, βρίσκεται σήμερα στο Ισραήλ όπου και «προσπαθεί να αποκτήσει άσυλο εκεί, υποστηρίζοντας ότι διώκεται», γνωστοποίησε την Πέμπτη ο Εμπράρ.

Ο Σερόν εγκατέλειψε το Μεξικό και καταζητείται από την Ιντερπόλ από τον Ιούνιο του 2020. Ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας ποινικών ερευνών του γραφείου του πρώην Γενικού Εισαγγελέα όταν συνέβη η τραγωδία.

Η στρατηγική άμυνας του πρώην ανώτερου Μεξικανού αξιωματούχου καθιστά τη διαδικασία έκδοσής του περισσότερο χρονοβόρα, τόνισε ο Μεξικανός ΥΠΕΞ.

Παρόλο που δεν υπάρχει μεταξύ Μεξικού και Ισραήλ μια συνθήκη έκδοσης, οι δύο χώρες εργάζονται βάσει μιας συμφωνίας συνεργασίας και νομικής συνδρομής που απορρέει από διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει «για τέτοιου είδους εγκλήματα κατά ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Σερόν κατηγορείται για βασανισμούς, απαγωγές και υπεξαίρεση περίπου 55 εκατομμυρίων δολαρίων κρατικών κεφαλαίων, καθόσον ήταν κυβερνητικός αξιωματούχος υπό την προεδρία του Ενρίκε Πένια Νιέτο (2012-2018).

Σύμφωνα με το «Project Cartel», μια διεθνή δημοσιογραφική έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο, ο Σερόν κατέφυγε στο Ισραήλ με τη βοήθεια των επαφών του στη βιομηχανία ασφαλείας στη χώρα αυτή, όπου έφτασε παρά τους περιορισμούς μετακινήσεων που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Η Πόλη του Μεξικού ενημέρωσε το Ισραήλ τον Σεπτέμβριο ότι υπάρχει διεθνές ένταλμα σύλληψής του.

«Το Μεξικό θα βγει νικητής σε αυτήν την υπόθεση», είπε ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέθανε ο Νόαμ Τσόμσκι

Σε πολιτικό επίπεδο είχε αντιταχθεί στις περισσότερες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό αμφισβητώντας την πολιτική των αμερικανικών κυβερνήσεων εδώ και δεκαετίες.
ΣΥΝΑΦΗ

Στο στόχαστρο της Χεζμπολάχ από απόψε η Κύπρος

Δύσκολες μάχες στα πρώτα μεγάλα πύρινα μέτωπα: Βελτίωση της κατάστασης σε Βάρη-Κορωπί και εκκενώσεις κατοίκων σε Μαγνησία (upd)

Εξάρχεια: Έφυγε ο Γιώργος Τσάκαλος, συνδημιουργός του βιβλιοπωλείου «Ναυτίλος»

Σε ιστορική κρίση το σύστημα εξουσίας στο Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα