ΑΘΗΝΑ
01:36
|
29.09.2024
Κατέρρευσαν πολλά κτίρια και ένα νοσοκομείο – Αρκετοί ασθενείς και προσωπικό παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε νωρίς σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) τη νήσο Σουλαουέζι (παλιότερα γνωστή ως Κελέβη) , στην Ινδονησία, προκαλώντας την κατάρρευση πολλών κτιρίων, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου. Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών του νησιού της Ινδονησίας, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς κάνει λόγο για τουλάχιστον 35 νεκρούς. Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες και οι παγιδευμένοι άνθρωποι κάτω από τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τον σεισμό.

“Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες υπάρχουν 26 νεκροί, όλοι στην πόλη Μαμούτζου”, ανέφερε ο Αλί Ραχμάν, επικεφαλής του τοπικού παραρτήματος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, τονίζοντας πως ο απολογισμός υπάρχει κίνδυνος να γίνει ακόμη πιο βαρύς.

Άλλοι 600 άνθρωποι τραυματίστηκαν και πολλά κτίρια κατέρρευσαν όταν έγινε ο σεισμός, που είχε επίκεντρο έξι χιλιόμετρα βορειοανατολικά από την πόλη Ματζένε.

Η ινδονησιακή υπηρεσία Μετεωρολογίας και Γεωφυσικής (BMKG) προειδοποίησε ότι ενδέχεται να σημειωθούν ισχυροί μετασεισμοί, σημειώνοντας πως έχουν καταγραφεί ήδη 26 μετασεισμικές δονήσεις.

Προς το παρόν οι αρχές της Ινδονησίας δεν έχουν εκδώσει προειδοποίηση για τσουνάμι στο νησί.

Χιλιάδες πολίτες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Σύμφωνα με τοπικές πληροφορίες ανάμεσα στα κτίρια που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές είναι σπίτια, δύο ξενοδοχεία, το κτίριο του κυβερνήτη και ένα εμπορικό κέντρο.

Οι μετασεισμοί έχουν προκαλέσει κατολισθήσεις και διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Ινδονησία είναι μία από τις πλέον σεισμογενής περιοχές στον πλανήτη. Έχει βιώσει πολλούς καταστροφικούς σεισμούς και τσουνάμια ενώ ειδικά στη νήσο Σουλαουέζι το 2018 είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι από σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το 2004 το τσουνάμι που προκλήθηκε από σεισμό στη νήσο Σουμάτρα της Ινδονησίας είχε σκοτώσει 226.000 ανθρώπους σε διάφορα σημεία του Ινδικού Ωκεανού.  

Πηγή: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παντελή Κυραμαργιέ μήπως ήρθε η ώρα να απενοχοποιήσουμε τη συγκίνηση;

Φωτιά στην Ξάνθη-Ήχησε το 112

Σεισμός 4,4 ρίχτερ στις Στροφάδες

Έκτακτο δελτίο καιρού: Επιδείνωση από βδομάδα με βροχές και πτώση θερμοκρασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα