Ο πολιτικός διάλογος της Λιβύης που διοργανώθηκε από τον ΟΗΕ έχει σημειώσει πρόοδο προς την συμφωνία μιας νέας μεταβατικής κυβέρνησης για την εποπτεία των εκλογών του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον οργανισμό. Οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες συμφώνησαν σε έναν μηχανισμό επιλογής της νέας κυβέρνησης, της οποίας ο σχηματισμός αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ των κύριων φατριών, σε μια χώρα που αποτελεί σημαντικό παραγωγός πετρελαίου.
Η απεσταλμένη του ΟΗΕ, Στέφανι Ουίλιαμς, δήλωσε ότι η συμφωνία αντιπροσωπεύει τον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό και πως σε αρκετές εβδομάδες θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιλογή μιας μεταβατικής κυβέρνησης. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πρόσωπα που θα επιδιώξουν να εμποδίσουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες.
Οι συνομιλίες αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης ειρηνευτικής διαδικασίας, μετά από χρόνια χάους και πολέμου, η οποία περιλαμβάνει επίσης στρατιωτική εκεχειρία και χάραξη οικονομικής πορείας.
Η Λιβύη έχει χωριστεί από το 2014 μεταξύ αντίπαλων φατριών στην Τρίπολη (δυτικά) και την Βεγγάζη (ανατολικά).
Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Τρίπολη υποστηρίζεται από την Τουρκία, ενώ ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Ρωσία και την Αίγυπτο. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές αντιπροσωπεύουν μερικές φορές ασταθείς συνασπισμούς διαφορετικών πολιτικών, περιφερειακών και ενόπλων φατριών.
Η τελευταία ώθηση προς την ειρήνη ξεκίνησε αφού το GNA εφάρμοσε μια αντεπίθεση 14 μηνών εναντι του LNA στην Τρίπολη τον Ιούνιο. Η εκεχειρία συμφωνήθηκε στη Γενεύη τον Οκτώβριο. Τον Νοέμβριο, ο ΟΗΕ κάλεσε 75 Λίβυους να συμμετάσχουν σε πολιτικό διάλογο στην Τύνιδα, από τον οποίο προέκυψε η ημερομηνία της 24ης Δεκεμβρίου φέτος για προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές και συμφωνήθηκε ότι υπάρχει ανάγκη για μια νέα, ενοποιημένη μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την προετοιμασία των εκλογών, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την αποκατάσταση των δημόσιων υπηρεσιών σε ολόκληρη τη Λιβύη.
Ωστόσο, η συνάντηση του Νοεμβρίου σταμάτησε όταν οι εκπρόσωποι άρχισαν να συζητούν τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Η τωρινή συμφωνία έγινε από μια μικρότερη επιτροπή των συμμετεχόντων. Και τα 75 μέλη του διαλόγου θα ψηφίσουν την επόμενη εβδομάδα σχετικά με τον μηχανισμό που συμφώνησε σήμερα η επιτροπή της Γενεύης.