ΑΘΗΝΑ
09:35
|
24.04.2024
Κινέζοι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι θάνατοι από κορονοϊό μπορεί να υπερδιπλασιαστούν έως τον Μάρτιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο εξέδωσε νέες αξιώσεις εναντίον της Κίνας σχετικά με τον φερόμενο ρόλο της στην πανδημία Covid-19, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν αποδείξεις ότι ο ιός μπορεί να προήλθε από τους εργαζόμενους ενός κινεζικού εργαστηρίου πολύ πριν από την επίσημη αναφορά του πρώτου κρούσματος. Το Πεκίνο δεν έχει απαντήσει ακόμη, αλλά προηγουμένως είχε χαρακτηρίσει τον Πομπέο ως «πραγματική αυθεντία» των «ψεμάτων».

Ερευνητές από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας, τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό και τα ερευνητικά ιδρύματα δημόσιας υγείας φοβούνται ότι ο παγκόσμιος αριθμός θανάτων από το SARS-Cov-2 θα μπορούσε να αυξηθεί από περίπου δύο εκατομμύρια τώρα σε πέντε εκατομμύρια σε λιγότερο από δύο μήνες από τώρα, ανέφερε η South China Morning Post, επικαλούμενη μια επιστημονική έκθεση.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον Δρ Σου Τζιάνγκουο του κινεζικού CDC, υποδηλώνει ότι στο χειρότερο σενάριο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα αυξηθούν από τα 93 εκατομμύρια σήμερα σε 170 εκατομμύρια τους επόμενους δύο μήνες, με το ένα πέμπτο των συνολικών περιπτώσεων να προβλέπεται αποκλειστικά στις ΗΠΑ, με την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Ρωσία να αναμένεται να ακολουθήσουν με 15,5, 15 και 6 εκατομμύρια περιπτώσεις συνολικά, αντίστοιχα.

Ο Σου, ο οποίος συμμετέχει στη μελέτη του νέου κορονοϊού από τον Ιανουάριο του 2020 τουλάχιστον, είπε ότι η αποφυγή του χειρότερου σεναρίου θα απαιτούσε από ανθρώπους σε χώρες σε όλο τον κόσμο να συνεχίσουν να ακολουθούν την κοινωνική αποστασιοποίηση και τις οδηγίες περί μάσκας και, ενδεχομένως, την επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού.

Σύμφωνα με το «αισιόδοξο» σενάριο, ο αριθμός των θανάτων θα περιοριζόταν σε 300.000 αντί για τρία εκατομμύρια. Ένας ανώνυμος ερευνητής από το Institut Pasteur στη Σαγκάη δήλωσε στην Post ότι το τελευταίο σενάριο θα μπορούσε να προκαλέσει κατάρρευση του παγκόσμιου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, εν μέρει επειδή «οι άνθρωποι πεθαίνουν μαζικά όταν δεν μπορούν να πάρουν ούτε την πιο βασική περίθαλψη στα νοσοκομεία». Χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν υποφέρει από αυξανόμενα ποσοστά θανάτων από μια σειρά ασθενειών που δεν σχετίζονται με το COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, των καρκίνων και άλλων σοβαρών ασθενειών, επειδή η χωρητικότητα των νοσοκομείων έχει μετατραπεί για χρήση COVID.

Η συνεχιζόμενη εξέλιξη του ιού είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, σύμφωνα με τον Σου και τους συναδέλφους του, με ερευνητές να λένε ότι θα μπορούσε να γίνει ένα μόνιμο εποχιακό φαινόμενο εάν προσαρμοστεί στο να κρύβεται αποτελεσματικά μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Έχοντας αυτό υπόψη, οι ερευνητές πρότειναν ότι ακόμη και η συγκριτικά επιτυχημένη στρατηγική της Κίνας για αυστηρή, ακριβή συγκράτηση μπορεί να αποδειχθεί αναποτελεσματική.

Ταυτόχρονα, οι ερευνητές προειδοποίησαν τις κινεζικές αρχές να μην ξεκινήσουν εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού σε περιοχές με λίγες ή καθόλου περιπτώσεις, λέγοντας ότι η συνεχιζόμενη μετάλλαξη της νόσου μπορεί να φέρει στο φως μεταλλαγμένα στελέχη που «εξαπατούν» το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και εξαπλώνονται πιο εύκολα, επιδεινώνοντας τις επιπλοκές.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο Disease Surveillance, ένα κινεζικό επιστημονικό περιοδικό.

Το παιχνίδι της ανάθεσης ευθυνών εντείνεται

Secretary of State Mike Pompeo speaks at the National Press Club in Washington, DC, U.S., January 12, 2021

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έκανε νέους ισχυρισμούς εναντίον της Κίνας την Παρασκευή σχετικά με την παγκόσμια κρίση κορονοϊού, λέγοντας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ «έχει λόγους να πιστεύει ότι αρκετοί ερευνητές» από το Ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν είχαν «αρρωστήσει το φθινόπωρο του 2019, πριν από το πρώτο κρούσμα της επιδημίας, με συμπτώματα που συνάδουν με το COVID-19 και τις κοινές εποχιακές ασθένειες.»

Ο διπλωμάτης αναφέρθηκε σε επιστημονικές αναφορές από το προηγούμενο έτος ότι το εργαστήριο της Γουχάν είχε εμπλακεί στην έρευνα ενός κορονοϊού νυχτερίδας με επίπεδο ολικού γονιδιώματος 96,2% όμοιο με το SARS-Cov-2, και κατηγόρησε τους αξιωματούχους του εργαστηρίου ότι δεν ήταν «διαφανείς» ή « συνεπείς για την δουλειά τους» με τον γενετικά παρόμοιο ιό. Ο Πομπέο κατηγόρησε επίσης το εργαστήριο ότι συνεργάζεται με το κινεζικό Υπουργείο Άμυνας σε μυστικά έργα.

Τα σχόλια του Πομπέο ακολούθησαν την άφιξη στη Γουχάν μιας ομάδας δέκα επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, των οποίων η αποστολή περιλαμβάνει τη μελέτη της προέλευσης της πανδημίας COVID-19, συμπεριλαμβανομένου του πώς ο κορονοϊός μπόρεσε να μεταπηδήσει από νυχτερίδες σε ανθρώπους.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν περάσει σχεδόν ένα χρόνο διαφωνώντας για την προέλευση του ιού, με την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της να ισχυρίζονται την περασμένη άνοιξη ότι μπορεί να ξέφυγε από το βιολογικό εργαστήριο της Γουχάν, και την Κίνα να αντιτίθεται υποστηρίζοντας ότι ο αμερικανικός στρατός μπορεί να είχε διαδώσει τον ιό στην πόλη κατά τη διάρκεια των Παγκόσμιων Στρατιωτικών Αγώνων του 2019. Καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει προσφέρει αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς της. Ωστόσο, έρευνες των μέσων ενημέρωσης το καλοκαίρι του 2020 αποκάλυψαν ότι Κινέζοι, Αμερικανοί, Καναδοί και Αυστραλοί επιστήμονες και ιδρύματα συνεργάζονταν σε μεγάλο βαθμό στο εργαστήριο της Γουχάν, συμπεριλαμβανομένων και σε πειράματα που αφορούσαν κορονοϊούς νυχτερίδων. Το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ, για παράδειγμα, έλαβε περίπου 3,7 εκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις για έρευνα μετάδοσης ιών νυχτερίδας.

Πηγή: Sputnik News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετέτρεψαν απογευματινό χειρουργείο σε πρωινό και δωρεάν

Κορυφώνεται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης

Επικοινωνία επιστημόνων με φάλαινα νοτιοανατολικά της Αλάσκας

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα