ΑΘΗΝΑ
06:54
|
18.04.2024
Ο Γιουέρι Μουσέβενι κέρδισε για μία ακόμη φορά στις εκλογές της Ουγκάντα. Ο αντίπαλός του, Μπόμπι Γουάιν ισχυρίζεται πως υπηρξε νοθεία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Ουγκάντα Γιουέρι Μουσεβένι σημείωσε νίκη κερδίζοντας το εισιτήριο για την έκτη του θητεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής της χώρας. Ωστόσο ο βασικός του αντίπαλός Μπόμπι Γουάιν καταδίκασε τα αποτελέσματα ως προϊόν νοθείας και προέτρεψε τους πολίτες να τα απορρίψουν.

Ο 76χρονος Μουσεβένι βρίσκεται στην εξουσία από το 1986 και στις εκλογές αυτές κέρδισε το 58,6% των ψήφων εναντι του 34,8% που συγκέντρωσε ο Γουάιν.

Η εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από μια εκτεταμένη καταστολή των δυνάμεων ασφαλείας κατά του Γουάιν και άλλων υποψηφίων της αντιπολίτευσης και των υποστηρικτών τους. Τοπικές ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και ξένες κυβερνήσεις αμφισβήτησαν την αξιοπιστία και τη διαφάνεια των εκλογών, αφού απορρίφθηκαν πολλές αιτήσεις διαπίστευσης για την παρακολούθησἠ τους.

Ο ίδιος ο Γουάιν, σε τηλεφωνική συνέντευξη που έδωσε από το σπίτι του, το οποίο περιβαλλόταν από στρατιώτες που του απαγόρευαν να φύγει, ανέφερε πως πρόκειται για  εκλογές που τις ανέλαβε ο στρατός και η αστυνομία αποκαλύπτοντας πόσο δικτατορικό είναι το καθεστώς του Μουσεβένι. Προσέθεσε πως αυτό είναι μια κοροϊδία απέναντι στη δημοκρατία.

Ο συνασπισμός Africa Elections Watch, ο οποίος ανέπτυξε 2.000 παρατηρητές σε 146 περιοχές, δήλωσε πως παρατηρήθηκαν παρατυπίες, συμπεριλαμβανομένου του καθυστερημένου ανοίγματος των περισσότερων εκλογικών κέντρων, ελλείψεις σε ψήφους και  παράνομα ανοιγμένες κάλπεις.

Ο ανώτερος διπλωμάτης του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Αφρική, Tibor Nagy, δήλωσε με tweet του ότι η εκλογική διαδικασία είχε θεμελιώδεις ατέλειες και κατήγγειλε απάτες, άρνηση διαπίστευσης σε παρατηρητές, βία και παρενόχληση των μελών της αντιπολίτευσης και σύλληψη ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Είστε εγκληματίας πολέμου κυρία φον ντερ Λάιεν

Επιταχύνεται η ανέγερση χιλιάδων κατοικιών εποίκων στην Α.Ιερουσαλήμ

Πιέσεις Μπάιντεν στο Κογκρέσο για τη συνέχεια στρατιωτικής στήριξης σε Ισραήλ-Ουκρανία

Νέο χάρτη πολιτικής αποτροπής στη Μέση Ανατολή βλέπουν στο Ιράκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα