ΑΘΗΝΑ
14:18
|
26.04.2024
Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε πως το Ιράν αυξάνει την πυρηνική του ικανότητα και τόνισε την ανάγκη να επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε σε συνέντευξή του ότι το Ιράν αυξάνει την δραστηριότητά του σχετικά με τα πυρηνικά όπλα και πως είναι επείγουσα ανάγκη η Τεχεράνη και η Ουάσιγκτον να επιστρέψουν στην πυρηνική συμφωνία του 2015.

Το Ιράν συνεχίζει τις παραβιάσεις της πυρηνικής συμφωνίας και νωρίτερα αυτόν τον μήνα άρχισε να προχωρά με σχέδια εμπλουτισμού ουρανίου έως 20% σε σχάσιμη ισχύ στο υπόγειο πυρηνικό εργοστάσιο του Fordow. Αυτό είναι το επίπεδο που είχε επιτύχει η Τεχεράνη πριν συνάψει τη συμφωνία με τις παγκόσμιες δυνάμεις και περιορίσει τις αμφισβητούμενες πυρηνικές της φιλοδοξίες. Η Ισλαμική Δημοκρατία παραβιάζει κατ’ εξακολούθηση την συμφωνία από το 2018 που οι ΗΠΑ μέσω του απερχόμενου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησαν από την συμφωνία και  στη συνέχεια επέβαλε κυρώσεις στην Τεχεράνη. Η κατάσταση αυτή ενδέχεται να περιπλέξει τις προσπάθειες του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν, που αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, να επανενταχθεί στη συμφωνία.

Ο Γάλλος Υπουρργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ανέφερε στην συνέντευξή του στην εφημερίδα Journal du Dimanche ότι η κυβέρνηση Τραμπ επέλεξε την μέγιστη πίεση στο Ιράν, όμως το αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής ήταν μόνο η αύξηση του κινδύνου και της απειλής. Προσέθεσε πως αυτό πρέπει να σταματήσει γιατί το Ιράν βρίσκεται στη διαδικασία απόκτησης πυρηνικής ικανότητας.

Ο κύριος στόχος της συμφωνίας ήταν να παρατείνει το χρόνο που το Ιράν θα χρειαζόταν να παράγει αρκετό σχάσιμο υλικό για μια πυρηνική βόμβα, αν το επέλεγε, σε τουλάχιστον ένα χρόνο από περίπου δύο έως τρεις μήνες που χρειαζόταν πριν την σύναψη της συμφωνίας, ενώ καταργούσε, επίσης, τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Δυτικοί διπλωμάτες έχουν δηλώσει ότι οι επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις του Ιράν έχουν ήδη μειώσει τον χρόνο που απαιτείται για την δημιουργία πυρηνικής βόμβας σε πολύ κάτω του ενός έτους, ενώ το Ιράν αρνείται οποιαδήποτε πρόθεση να εξοπλίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Εν’ όψει των προεδρικών εκλογών του Ιράν τον Ιούνιο, ο Λε Ντριάν ανέφερε ότι είναι επείγον να επανέλθει το Ιράν και οι ΗΠΑ στη συμφωνία. Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν εάν το Ιράν συμμορφωθεί αυστηρά με αυτήν, ωστόσο το ίδιο το Ιράν έχει απαιτήσει να αρθούν πρώτα οι κυρώσεις,

Ο Λε Ντριάν από την πλευρά του δήλωσε ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό, ακόμη κι αν επανέλθουν και οι δύο πλευρές στη συμφωνία και πως θα χρειαστεί να πραγματοποιηθούν δύσκολες συζητήσεις σχετικά με τη διάδοση πυρηνικών και βαλλιστικών όπλων του Ιράν και την αποσταθεροποίησή του από τους γείτονές του στην περιοχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Σι Τζινπίνγκ: Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για την Κίνα και τις ΗΠΑ

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα