ΑΘΗΝΑ
12:03
|
26.04.2024
Ένα καραβάνι χιλιάδων μεταναστών κατευθύνεται από την Ονδούρα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την Τρίτη, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, γνωστός για τη σκληρή στάση του προς τη μετανάστευση, προειδοποίησε ότι αν αντιστραφεί η πολιτική του, όπως δεσμεύθηκε να κάνει ο Μπάιντεν, θα ακολουθήσει ένα «παλιρροϊκό κύμα» παράνομης μετανάστευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα καραβάνι χιλιάδων μεταναστών κατευθύνεται από την Ονδούρα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ζητώντας από την νεοεκλεθείσα κυβέρνηση του Μπάιντεν να «σεβαστεί τις δεσμεύσεις της», προφανώς κάνοντας αναφορά στις δεσμεύσεις του εκλεγμένου προέδρου να αντιστρέψει τις περισσότερες από τις πολιτικές μετανάστευσης του Τραμπ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ.

Σύμφωνα με δήλωση που εκδόθηκε από την ομάδα δικαιωμάτων των μεταναστών Pueblo Sin Fronteras [“Άνθρωποι Χωρίς Σύνορα”], και αναφέρεται από το Fox News, το καραβάνι αναμένει από την κυβέρνηση Μπάιντεν να τους προσφέρει ένα θερμότερο καλωσόρισμα από ό, τι προσφέρει η απερχόμενη διοίκηση.

“Αναγνωρίζουμε τη σημασία που έχει η νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιδείξει ισχυρή δέσμευση προς στους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο, γεγονός που δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής να αναπτύξουν πολιτικές και μια διαχείριση μετανάστευσης που σέβονται και προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα του πληθυσμού σε κινητικότητα », δήλωσε η ομάδα. “Θα υποστηρίξουμε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν τηρεί τις δεσμεύσεις της.”

Το καραβάνι, το οποίο εκτιμάται από αξιωματούχους της Γουατεμάλας ότι είναι περίπου 9.000 μετανάστες από την Ονδούρα, πέρασε από τα σύνορα της Γουατεμάλας και την συνοριακή αστυνομία και διεξάγει αυτό που η κυβέρνηση της πόλης της Γουατεμάλας θεωρεί ως παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας.

Ξεφεύγοντας από τη φτώχεια, τη βία των συμμοριών και τις συνέπειες των πρόσφατων καιρικών καταστροφών στην Ονδούρα, οι μετανάστες χωρίς έγγραφα, οι περισσότεροι από τους οποίους ταξιδεύουν με τα πόδια με λίγα υπάρχοντα, σκοπεύουν πρώτα να περάσουν από το Μεξικό πριν φτάσουν στα σύνορα των ΗΠΑ.

“Έχω έρθει με τα πόδια, χωρίς χρήματα, υποφέροντας”, δήλωσε στους δημοσιογράφους η 40χρονη Αγκουστίνα Ροντρίγκεζ, όπως ανέφερε το AFP. «Δόξα τω Θεώ είμαστε ήδη εδώ στη Γουατεμάλα – τώρα μπρος (για τις Ηνωμένες Πολιτείες)».

An Immigration and Customs Enforcement (ICE) officer guards a group of 116 Salvadorean immigrants that wait to be deported,at Willacy Detention facility in Raymondville, Texas on 18 December 2008

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα εξαλείψει τις πολιτικές του υπουργικού συμβουλίου του Τραμπ για τους μετανάστες, τερματίζοντας την παρατεταμένη κράτηση και τους χωρισμούς των οικογενειών των μεταναστών στις ΗΠΑ, θα σταματήσει τη χρηματοδότηση για την επέκταση της οικοδόμησης ενός τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού και θα αναζωογονήσει τις μεταναστευτικές πολιτικές της εποχής Ομπάμα.

Ο Μπάιντεν δεσμεύθηκε επίσης να δημιουργήσει ένα «δίκαιο και ανθρώπινο σύστημα μετανάστευσης», υποσχόμενος βοήθεια για την αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης που οδηγούν ανθρώπους από χώρες της Λατινικής Αμερικής στις ΗΠΑ.

Αντιδρώντας σε αναφορές για το καραβάνι μεταναστών, ο ενεργός επίτροπος Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων (CBP), Μαρκ Μόργκαν, κατήγγειλε τη ρητορική της εισερχόμενης κυβέρνησης για την πολιτική μεταναστών του Τραμπ.

“Έχουμε μπροστά μας δύο ομάδες που είναι πάνω από πέντε χιλιάδες. Και μία από αυτές τις ομάδες έχει ήδη περάσει από τα σύνορα της Γουατεμάλας. Και κατευθύνονται προς το Ελ Ράντσο, το οποίο βρίσκεται περίπου στο κέντρο της Γουατεμάλας,” δήλωσε στο Fox & Friends το Σάββατο ο διορισμένος από τον Τραμπ αξιωματούχος. “Έρχεται. Έχει ήδη ξεκινήσει, όπως υποσχεθήκαμε και αναμέναμε ότι θα έκανε με αυτή τη ρητορική από τη νέα διοίκηση στα σύνορα.”

Ο φόβος ενθαρρύνθηκε νωρίτερα από τον Τραμπ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι θα υπάρξει «παλιρροιακό κύμα παράνομης μετανάστευσης» εάν αντιστραφούν οι μεταναστευτικές του πολιτικές.

“Εάν αντιστραφούν τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα, θα προκαλέσει ένα παλιρροϊκό κύμα παράνομης μετανάστευσης, ένα κύμα όπως δεν έχετε ξαναδεί”, δήλωσε ο Τραμπ την Τρίτη, μιλώντας μπροστά από το τείχος ΗΠΑ-Μεξικού στο Τέξας. “Διακρίνω ότι ήδη τα κύματα αρχίζουν να ξεκινούν από 2.000 και 1.000 και 500 μίλια μακριά.”

Ο Τραμπ, ο οποίος ενίσχυσε την αμερικανική μεταναστευτική πολιτική και προσπάθησε να τερματίσει το πρόγραμμα «Ονειροπόλοι» της εποχής Ομπάμα που επέτρεπε στα παιδιά των παράνομων μεταναστών να παραμείνουν στη χώρα μέχρι να γίνουν 21, έχει στο παρελθόν αντιμετωπίσει το πρόβλημα των παράνομων καραβανιών μεταναστών.

Το 2018, όταν αρκετά καραβάνια μεταναστών έφτασαν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, ο Τραμπ έστειλε περίπου 5.000 στρατιώτες για να αποτρέψει την είσοδο των παράνομων μεταναστών στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης και μέσω της χρήσης δακρυγόνων εναντίον τους.

Όταν ρωτήθηκε για την αιτιολόγηση για αυτό που ορισμένοι θεωρούσαν εκείνη την εποχή ως σκληρή απάντηση, ο Τραμπ δήλωσε ότι τα δακρυγόνα είναι «πολύ ασφαλή» και πρότεινε ότι οι γονείς δεν πρέπει να «τρέχουν σε μια περιοχή όπου γνωρίζουν ότι πέφτουν δακρυγόνα “.

“Σε ορισμένες περιπτώσεις, ξέρετε, δεν είναι οι γονείς”, είπε το 2018. “Αυτοί είναι άνθρωποι, τους αποκαλούν άρπαγες. Αρπάζουν ένα παιδί επειδή πιστεύουν ότι θα έχουν μια συγκεκριμένη νομική κατάσταση έχοντας παιδί. Ξέρετε, έχει κανείς ορισμένα πλεονεκτήματα από την άποψη των τρελών νόμων μας που ειλικρινά πρέπει να αλλάξουν από το Κογκρέσο. “

Πηγή: Sputnik News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σάντερς προς Νετανιάχου: «Δεν είναι αντισημιτισμός να λέει κανείς ότι έχετε σκοτώσει 34.000 Παλαιστίνιους»

Ιερώνυμος: Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο κ. Βελόπουλος, ούτε άλλος πολιτικός

Η ByteDance δεν υποχωρεί στις πιέσεις των ΗΠΑ για πώληση του TikTok

Τι απαντά ο γιατρός για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα