ΑΘΗΝΑ
12:39
|
21.05.2024
Οι επιζώντες των περίφημων ιδρυμάτων μητέρων-και-μωρών της Ιρλανδίας κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν διερεύνησε ως πρέπει τις δοκιμές εμβολίων στις οποίες συμμετείχαν ακούσια ως βρέφη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι επιζώντες των περίφημων ιδρυμάτων μητέρων-και-μωρών της Ιρλανδίας κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν διερεύνησε ως πρέπει τις δοκιμές εμβολίων στις οποίες συμμετείχαν ακούσια ως βρέφη.

Η ιρλανδική κυβέρνηση ζήτησε επίσημα συγγνώμη την Τετάρτη για τα ιδρύματα που πλέον δε υπάρχουν, σημειώνοντας «ένα τρομακτικό επίπεδο βρεφικής θνησιμότητας» στα 18 ιδρύματα. Κατά τη διάρκεια των 76 ετών λειτουργίας τους, περίπου 9.000 παιδιά πέθαναν στα καταφύγια, τα οποία ήταν συχνά η τελευταία λύση των άγαμων εγκύων γυναικών που εξοστρακίστηκαν από την κοινωνία. Τα ιδρύματα αυτά υπήρχαν μέχρι το 1998.

Η πενταετής έρευνα της κυβέρνησης διαπίστωσε επίσης ότι συνολικά 13 δοκιμές εμβολίων αφορούσαν παιδιά που ζούσαν στα ιδρύματα, χαρακτηρίζοντας τις δοκιμές ως παράνομες και σαφή παραβίαση του κώδικα της Νυρεμβέργης, ο οποίος θεσπίστηκε μετά από ναζιστικά ιατρικά πειράματα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του ΄Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Πιστεύεται ότι οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1930 και 1973, και όλες αφορούσαν είτε το Wellcome Foundation είτε το Glaxo Laboratories, το οποίο αργότερα έγινε GlaxoSmithKline.

Ωστόσο, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν υπήρχαν ενδείξεις τραυματισμού στα παιδιά που εμπλέκονται ως αποτέλεσμα των εμβολίων», ωθώντας τους επιζώντες των ιδρυμάτων να αμφισβητήσουν την πληρότητα της έρευνας.

Η Μέρι Στιντ, η οποία γεννήθηκε στο ίδρυμα μητέρων-και-μωρών του Μπέμποροου στο Κορκ, έλαβε ένα δοκιμαστικό εμβόλιο το 1960 πριν υιοθετηθεί από μια αμερικανική οικογένεια. Της χορηγήθηκε ένα εμβόλιο «4 σε 1» που είχε σχεδιαστεί για να αποτρέψει τη διφθερίτιδα, την πολιομυελίτιδα, τον τέτανο και τον κοκκύτη.

Μιλώντας στην RTE, υποστήριξε ότι δεν υπήρχε τρόπος για την κυβέρνηση να γνωρίζει αν οι παράνομες δοκιμές δεν έβλαψαν τους ανυποψίαστους συμμετέχοντες, επειδή οι επιζώντες όπως η ίδια δεν ελέγχθηκαν ποτέ σωστά.

«Οι θετοί μου γονείς δεν ήξεραν ότι με είχαν χρησιμοποιήσει σε μια δοκιμή. Δεν μου παρείχε ποτέ κανέναν έλεγχο το κράτος (ή η επιτροπή) για να δω αν έχει επηρεαστεί η τρέχουσα υγεία μου στην ηλικία των 60 ετών », δήλωσε η Στιντ.

Σε μια προηγούμενη συνέντευξη, είπε ότι ένιωθε σαν «ινδικό χοιρίδιο» και εξαγριώθηκε που η βιολογική της μητέρα δεν ενημερώθηκε ποτέ ότι είχε χρησιμοποιηθεί στις δοκιμές.

Ένας άλλος επιζών του Μπέσμποροου, στον οποίο έγινε ένεση με ένα πειραματικό εμβόλιο «5-σε-1» (αντι-διφθερίτιδα, πολιομυελίτιδα, τετάνος, κοκκύτης και ιλαρά), ήταν επίσης αναστατωμένος από το συμπέρασμα της επιτροπής ότι οι δοκιμές δεν είχαν τραυματισμούς.

«Πώς ξέρουν ότι δεν υπήρχαν παρενέργειες; Δεν γνωρίζουμε καν ποια βρέφη συμμετείχαν σε αυτή τη δοκιμή », δήλωσε ο Φίλιπ Ντιλέινι, του οποίου τα αρχεία εμβολίων δείχνουν ότι ήταν μέρος αυτής της δοκιμής.

Η επιτροπή που συνέταξε την έκθεση ισχυρίζεται ότι εντόπισε «έναν αριθμό παιδιών που συμμετείχαν» στις δοκιμές.

Οι ερωτήσεις σχετικά με τις πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των παράνομων δοκιμών δεν είναι αδικαιολόγητες. Η επιτροπή διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930 και του 1940, πάνω από το 40% των «παράνομων» παιδιών που γεννήθηκαν στα ιδρύματα πέθαναν πριν από τα πρώτα τους γενέθλια. Παρά τη συγκλονιστική στατιστική, η επιτροπή φαίνεται να πιστεύει ότι ο παράνομος ιατρικός πειραματισμός δεν έπαιξε κανένα ρόλο στο επαίσχυντο επίπεδο βρεφικής θνησιμότητας. Συγκεκριμένα, το Μπέσμποροου είχε ένα εκπληκτικά υψηλό ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας, με το 75% των νεογέννητων να πεθαίνουν μέσα στον πρώτο χρόνο ζωής τους.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κέιτ Μπλάνσετ: Δήλωση υπέρ των Παλαιστινίων το φόρεμά της στις Κάννες;

Πολύνεκρη ισραηλινή εισβολή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν

Λαμία: Παρέμβαση Αρείου Πάγου για την πυρκαγιά στο εργοστάσιο της εταιρείας «Γιαννίτση»

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας για τους 45 εργολαβικούς εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα