ΑΘΗΝΑ
07:55
|
19.05.2024
Καταρρέει το επιχείρημα που προέβαλε ο Guardian συνδέοντας την συριακή κυβέρνηση με την έκρηξη της Βυρητού, βασισμένος στις κοινές διευθύνσεις εταιριών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις 4 Αυγούστου 2020 εξερράγησαν 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, αποθηκευμένοι σε αποθήκη του λιμανιού της Βηρυτού. Η έκρηξη κατέστρεψε μεγάλα τμήματα της πόλης. Το επικίνδυνο φορτίο είχε μεταφερθεί με ένα ελαττωματικό πλοίο, που κατασχέθηκε από τις αρχές του Λιβάνου και από το 2013 είχε απαγορευτεί η μετακίνησή του. Παρά τις επείγουσες προειδοποιήσεις, η περίπλοκη γραφειοκρατία του Λιβάνου δεν βρήκε ποτέ τρόπο να απαλλαγεί από το επικίνδυνο φορτίο.

Σύντομα ξεκίνησαν οι θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την “πραγματική” ιδιοκτησία και τον σκοπό του φορτίου και ποιος μπορεί να είχε συμφέρον από την ανάφλεξή του, χωρίς κανένα να βγάζει νόημα. Η αρχική εξήγηση της γραφειοκρατικής αντιπαράθεσης και η ξεκάθαρη παραμέληση εξακολουθούσαν να αποτελούν την πιο εύλογη αιτία.

Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τον Guardian να ποσπαθήσει να κατηγορήσει τη συριακή κυβέρνηση για το περιστατικό, συνδέοντας την συριακή κυβέρνηση με την έκρηξη ως εξής: 

Η εταιρεία που έστειλε ένα τεράστιο απόθεμα νιτρικού αμμωνίου στο λιμάνι της Βηρυτού, όπου προκάλεσε μια καταστροφική έκρηξη τον περασμένο Αύγουστο, συνδέεται με τρεις σημαντικούς επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν σχέσεις με τον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας.

Μια έρευνα του Λιβανού σκηνοθέτη Φιράς Χατούμ, η οποία προβλήθηκε στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Jadeed, περιέγραψε τους δεσμούς μεταξύ του Σαβάρο και τριών προσώπων που είχαν κεντρικό ρόλο στις προσπάθειες ενίσχυσης του Άσαντ από τους πρώτους μήνες του Συριακού πολέμου. Ο Τζορτζ Χασβάνι, ο Μουδαλάλ Χούρι και ο αδελφός του Ιμάντ είναι όλοι Ρωσοσύριοι πολίτες, που έχουν όλοι τιμωρηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη στήριξη στον ηγέτη της Συρίας. Οι εταιρείες που συνδέονται με τον Χασβάνι και τον Ιμάντ Χούρι κοινοποίησαν στον Σαβάρο (ο οποίος αγόρασε το νιτρικό αμμώνιο το 2013) μια διεύθυνση στο Λονδίνο. Ο επίσημος προορισμός του φορτίου ήταν η Μοζαμβίκη, αλλά εκτράπηκε και εκφορτώθηκε στη Βηρυτό, όπου αποθηκεύτηκε με ασφάλεια μέχρι την καταστροφική έκρηξη.

Η διεύθυνση αυτή (10 Great Russell Street, Λονδίνο WC1B 3BQ) συμπίπτει με την καταχωρισμένη διεύθυνση της Hesco Engineering and Construction, την οποία διηύθυνε ο Χασβάνι, επιχειρηματίας του Άσαντ, που επίσης τιμωρήθηκε από τις ΗΠΑ το 2015 για φερόμενη αγορά πετρελαίου από την τρομοκρατική ομάδα του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) εξ ονόματος της συριακής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με έγγραφα που παρασχέθηκαν από τον Χατούμ, μια άλλη από τις διευθύνσεις του Σαβάρο στο Λονδίνο συνδέεται με μια δεύτερη εταιρεία, η οποία με τη σειρά της συνδέεται με την πλέον αδύναμη εταιρεία του Χασβάνι, την Hesco, IK Petroleum, την οποία διηύθυνε ο Ιμάντ Χούρι  έως το 2016.

Η ύποπτη σύνδεση που αναφέρει ο Guardian βασίζεται αποκλειστικά στις κοινές διευθύνσεις εταιρειών που κατά τα άλλα δεν είναι συνδεδεμένες. Όλες οι επώνυμες εταιρείες είναι απλώς εικονικές οντότητες και στήνονται και διαλύονται δεκάδες  τέτοιες την ημέρα. Το επίσημο όργανο καταχώρησης της Βρετανικής κυβέρνησης για τέτοιες επιχειρήσεις είναι το Companies House, το οποίο επιτρέπει σε οποιονδήποτε να αναζητήσει το όνομα, τη διεύθυνση και την ιδιοκτησία μιας εταιρείας. Μια αναζήτηση για την διεύθυνση 10 Great Russell Street, London WC1B 3BQ, την κοινή διεύθυνση των ύποπτων εταιρειών, έχει ως αποτέλεσμα 140.871 καταχωρήσει με την ίδια διεύθυνση.

Περισσότερες από 140.000 ενεργές ή διαλυμένες εταιρείες έχουν εγγραφεί στο 10 Great Russell Street, London WC1B 3BQ. Αν ισχυριστεί κανείς ότι ορισμένες από αυτές τις εταιρείες είναι ύποπτα “συνδεδεμένες” μεταξύ τους, επειδή μοιράζονται το ίδιο γραμματοκιβώτιο είναι σαν να ισχυρίζεται ότι οι αμερικανικές εταιρείες είναι “συνδεδεμένες” επειδή, για φορολογικούς λόγους, είναι εγγεγραμμένες στο Ντέλαγουερ.

Το ερώτημα γιατί ο Martin Chulov, ο ανταποκριτής του Guardian στη Μέση Ανατολή και συγγραφέας της έρευνας, δεν έκανε τη βασική επιμέλεια του ελέγχου των στοιχείων ή επέλεξε να μην πει στους αναγνώστες του ότι η χρήση της ίδιας διεύθυνσης δεν είναι κάτι πρωτότυπο, δεν γνωρίζει κανείς να το απαντήσει. Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι οποιαδήποτε ευκαιρία καταγγελίας της συριακής κυβέρνησης για οτιδήποτε συμβαίνει, κάποιες φορές έχει προτεραιότητα έναντι της δημοσιογραφικής επιμέλειας, ακόμη κι αν πρόκειται για τον Chulov , που το 2015 κέρδισε το βραβείο Όργουελ.

Πηγή: Moon of Alabama

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων πλησιάζει τους 35.400

Αφγανιστάν: Τρεις Αφγανοί και τρεις Ισπανοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα