ΑΘΗΝΑ
14:31
|
20.04.2024
Ο Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε τις απειλές προβλέποντας "πιθανό ατύχημα" επειδή η Ελλάδα ..."κάνει συνεχώς στρατιωτικές ασκήσεις όπου θέλει"...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποδεχόμενος σήμερα στην Άγκυρα τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας για “εφ’ όλης της ύλης” συζήτηση, αμφισβήτησε την ανακοίνωση της ελληνικής πλευράς πως στον επικείμενο 61ο γύρο ελληνο-τουρκικών διερευνητικών συνομιλιών θα συζητηθούν μόνον θέματα θαλασσίων ζωνών.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Χάικο Μάας ο Τσαβούσογλου δήλωσε άγνοια σχετικά με τους λόγους που κάνουν την ελληνική πλευρά να ανακοινώνει πως θα συζητηθούν μόνο θέματα θαλάσσιας δικαιοδοσίας ή ζητήματα που σχετίζονται με την Ανατολική Μεσόγειο. «Αν αυτό ισχύει, δεν είναι μια χρήσιμη προσέγγιση» ανέφερε ο Τσαβούσογλου παραδεχόμενος ότι τα ανοικτά θέματα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας «έχουν οδηγήσει πολλές φορές σε εντάσεις… Ετσι ό,τι συζητήσαμε στους 60 γύρους διερευνητικών επαφών θα συζητήσουμε και στον 61ο» πρόσθεσε σε επόμενο σημείο.

Δεν έχασε επιπροσθέτως την αφορμή για να κατηγορήσει την Ελλάδα πως συνεχίζει τις “προκλήσεις” επειδή…«κάνει συνεχώς στρατιωτικές ασκήσεις αν και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια θετική ατμόσφαιρα». Είπε δε επί λέξει απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς με…”ατύχημα”: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να επηρεάζεται από άλλες χώρες και να κάνει οπουδήποτε θέλει ασκήσεις και οποιαδήποτε αλλά βήματα, σε διαφορετική περίπτωση δε θα έχουμε μόνο ατύχημα, αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει»

Τι είπε ο Μάας

Ο Γερμανός υπουργός επιχείρησε να τονίσει τα “θετικά” στοιχεία των τελευταίων ημερών ζητώντας να έχει διάρκεια το…”θετικό κεκτημένο των τελευταίων εβδομάδων” ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και «να δημιουργηθεί βάση για έναν διάλογο προσανατολισμένο στην αναζήτηση λύσεων».

Εγκωμίασε δε την στάση της Άγκυρας ισχυριζόμενος πως προχώρησε σε κινήσεις εκτόνωσης της έντασης και δεν έμεινε μόνον στα λόγια. Χαιρέτισε την έναρξη των επικείμενων ελληνο-τουρκικών συνομιλιών στο τέλος του μήνα σαν “σημαντικό πρώτο βήμα” και “πραγματική ευκαιρία” που θα μπορούσε να αποκλιμακώσει μία και καλή την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο…

Επόμενες συναντήσεις Τσαβούσογλου με Μπορέλ και Μισέλ…

Οι συναντήσεις του Τσαβούσογλου και με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους θα συνεχιστούν ως το τέλος της βδομάδας

Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 15:00 ώρα Ελλάδας στις Βρυξέλλες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα