Μετά την αποκάλυψη της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου και την καταγγελία της για βιασμό που υπέστη από μέλος της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας Ελλάδος, σπάει η “ομερτά” των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης στη χώρας μας καθώς αθλήτριες αλλά και γυναίκες από άλλους χώρους τολμούν να μιλήσουν ανοιχτά για τις φριχτές εμπειρίες τους, με πιο πρόσφατη την καταγγελία φοιτήτριας του ΑΠΘ, που αποκαλύπτει πως έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από καθηγητή του Πανεπιστημίου.
Όπως αναφέρει σε σχετική ανάρτησή της στην ομάδα του facebook “ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΑΠΘ” την οποία δημοσιεύει το grtimes.gr, “Με αφορμή μία καταγγελία από μία αθλήτρια, ανοίγουν στόματα που έκλειναν για πολλά χρόνια»!
H φοιτήτρια μάλιστα, αποκαλύπτει η άρνησή της στις ορέξεις του καθηγητή της είχε και άλλες βαριές συνέπειες στη ζωή της, γιατί αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη σχολή της καθώς ο δράστης την “έκοβε” επανειλημμένα στο μάθημά του.
Η φοιτήτρια κατάφερε και ολοκλήρωσε τις σπουδές της μετά το 2016, όταν και ο εν λόγω καθηγητής συνταξιοδοτήθηκε.
Παραθέτουμε την συγκλονιστική καταγγελία της φοιτήτριας:
«Με αφορμή μια καταγγελία από μια αθλήτρια ανοίγουν στόματα που έκλειναν για πολλά πολλά χρόνια. Αυτή η σιωπή έκλεινε μαζί της πόνο, απογοήτευση, κατεστραμμένα όνειρα, και ένα μεγάλο γιατί. Δέχτηκα σεξουαλική παρενόχληση από γνωστό καθηγητή της σχολής μας (σ.σ. Γεωλογικό ΑΠΘ) ο οποίος δεν μου πέρασε ποτέ το μάθημά του αν και το είχα δώσει τουλάχιστον δέκα φορές.
Έκανα καταγγελία στον τότε πρόεδρο της σχολής ο οποίος ήθελε να με βοηθήσει αλλά μου είπε ότι προσπάθησαν και άλλες φοιτήτριες αλλά δεν κατάφεραν κάτι.
Το αποτέλεσμα ήταν να εγκαταλείψω τη σχολή μέχρι το 2016 που έμαθα ότι ο εν λόγω “καθηγητής” επιτέλους συνταξιοδοτήθηκε. Με μεγάλη χαρά ξαναξεκίνησα να διαβάζω και τελείωσα τη σχολή. Σήμερα έχω πτυχίο και μεταπτυχιακό στην περιβαλλοντική διαχείριση και εκπαίδευση. Αυτός ο “άνθρωπος” μου στέρησε την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, μου εγκατέστησε τον φόβο στην ψυχή μου και με έκανε να μην πιστεύω στη δικαιοσύνη. Είμαι σίγουρη πως δεν είμαι η μόνη που υπέστη τέτοια ταπείνωση. Καταθέτω την ψυχή μου με πλήρη επίγνωση των συνεπειών και είμαι στη διάθεση για περισσότερες πληροφορίες και ενέργειες».
Στην αρχική ανάρτησή της περιέγραψε το γεγονός: «Εχω πάει στο γραφείο του να ρωτήσω τον βαθμό μου και δεν μου έλεγε τον βαθμό απλά μου έπιασε την κουβέντα και με ρωτούσε τι βαθμό πιστεύω ότι πήρα. Μου έκανε κομπλιμέντα τύπου “τι ωραία μάτια έχεις και τι ωραίο στήθος” (επί λέξει) και ότι έχω ανασφάλειες, το βλέπει στα μάτια μου. Δε με άφηνε να φύγω όσο προσπαθούσα ευγενικά και εγώ να φύγω (θυμάμαι είχε έρθει ένας μεταπτυχιακός φοιτητής και παρακαλούσα να κάτσει για να μη μου συμβεί κάτι). Οταν εν τέλει σηκώθηκα να φύγω με πίεζε να μου δώσει ένα φιλί. Τα υπόλοιπα απλώς τα διέγραψα από τη μνήμη μου από το σοκ. Δεν ξέρω πώς έφυγα, ευτυχώς δε συνέβη κάτι άλλο. Εφυγα όσο πιο γρήγορα μπορούσα».
«Αυτή η πληγή δεν κλείνει ποτέ» μας λέει. Απευθυνόμενη μάλιστα στους καθηγητές -όπως είχε κάνει και όταν συνέβη η παρενόχληση- λέει πως «θα θέλαμε οι καθηγητές που γνωρίζουν να μην προσποιούνται το αντίθετο, να σταματήσουν την αλληλοκάλυψη. Φτάνει».
Άνοιξε ο Ασκός…
Η περίπτωση της φοιτήτριας δεν είναι μεμονωμένη καθώς σε καταγγελία για τον ίδιο καθηγητή προχώρησαν και άλλες δέκα γυναίκες.
Οπως αναφέρει άλλη ανάρτηση πρώην φοιτήτριας στην κλειστή ομάδα του facebook: «Πήγα στο γραφείο του για να μου δώσει θέμα για την εργασία. Μου μιλούσε πολύ ήρεμα κι ευγενικά, μου έλεγε ότι είμαι πολύ όμορφη κοπέλα, ότι αποπνέω μια ευχάριστη αύρα, ότι έχω πολύ ωραίο χαμόγελο. Με ρώτησε από πού είμαι, πώς τα πηγαίνω με τη σχολή, τι σκέφτομαι να κάνω μετά.
Αφού ήμουν μέσα στο γραφείο του κι εγώ δεν ξέρω πόση ώρα, έξω περίμεναν ουρά οι φοιτητές, σηκώθηκα να φύγω, φανερά αμήχανη, νιώθοντας εξαιρετικά άβολα. Μου είπε ότι δεν αντέχει, τόσο πολύ του αρέσει η αύρα μου, που θέλει να μου κάνει μια αγκαλιά, οπότε ήρθε και κόλλησε πάνω μου. Δε θυμάμαι πόση ώρα κράτησε, θυμάμαι μόνο ότι έπαιζε μουσική, ότι φορούσε έντονο άρωμα κι ότι εγώ είχα μείνει κόκαλο κι ακίνητη. Βγήκα σε κατάσταση σοκ».
Σημειώνεται ότι η καταγγέλλουσα είχε απευθυνθεί σε νεαρό μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού, που της απάντησε ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα γιατί ήταν ένας απλώς λέκτορας.