ΑΘΗΝΑ
07:41
|
20.04.2024
Το "ευχαριστώ" της Σοφίας! Στη ΠτΔ σήμερα το μεσημέρι. Δεν θα την εκπροσωπήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ντόμινο εξελίξεων πυροδότησε η αποκάλυψη της χρυσής Ολυμπιονίκη, Σοφίας Μπεκατώρου για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη 23 χρόνια πριν, όταν ήταν μόλις 21 ετών, από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας.

H Ολυμπιονίκης με ανάρτησή της στο facebook εκφράζει την ευγνωμοσύνη της για τα αναρίθμητα μηνύματα υποστήριξης και συμπαράστασης που έλαβε, τονίζοντας ότι η υπόθεσή του βιασμού της δεν είναι ένα μεμονωμένο ζήτημα που αφορά αυτής αλλά “μέρος ενός συνολικού και χρόνιου προβλήματος που αφορά στην κατάχρηση εξουσίας γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στην παρούσα διοίκηση της ΕΙΟ”.

Καταθέτει την Τετάρτη

Όπως αναμενόταν, η Ολυμπιονίκης καλείται την Τετάρτη (20/1) από τις εισαγγελικές αρχές, που έχουν ήδη παρέμβει και διενεργούν έρευνα, παρά το γεγονός ότι η καταγγελία αφορά σε περιστατικό το οποίο έχει παραγραφεί.

Η Εισαγγελία της Αθήνας παρά την δεδομένη παραγραφή της αποτρόπαιης πράξης διέταξε έρευνα, λόγω της σοβαρότητας του θέματος και της κοινωνικής απαξίας, προσδοκώντας να ανοίξουν και άλλα στόματα και να μιλήσουν κι άλλες γυναίκες που έχουν βιώσει παρόμοια περιστατικά βίας και ταπείνωσης.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Σοφία Μπεκατώρου ενδέχεται να έχει αναφερθεί στη σεξουαλική κακοποίηση που είχε υποστεί από τον κατονομαζόμενο παράγοντα, όταν κατέθεσε στο πλαίσιο έρευνας που διενεργεί η Εισαγγελία υπό την εποπτεία του Εισαγγελέα Κωνσταντίνου Σιμιτζόγλου, η οποία εκκίνησε έπειτα από καταγγελίες του Ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη για κακοδιαχείριση στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας.

Η κατάθεση της Σοφίας Μπεκατώρου έχει οριστεί για την Τετάρτη το πρωί στην Εισαγγελία της Αθήνας και θα δοθεί στον εισαγγελέα Νίκο Στεφανάτο, που ορίστηκε αρμόδιος να διενεργήσει την έρευνα, με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου.

Όπως έγινε ήδη γνωστό, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις αποκαλύψεις, ο προέδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς και μέλος του ΔΣ της ΕΙΟ Γιάννης Παπαδημητρίου αλλά κι ένα ακόμη μέλος του ΔΣ δήλωσαν παραίτηση, όπως και η Επιτροπή Ανοιχτής Θάλασσας που επίσης συμμετέχει στο ΔΣ. Με επιστολή τους, στον πρόεδρο της ΕΙΟ, Αντώνη Δημητρακόπουλο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανοιχτής Θαλάσσης, ΕΑΘ Λάζαρος Τσαλίκης και τα υπόλοιπα 12 μέλη διαχώρισαν τη θέση τους από την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΙΟ για την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου.

Επικαλούμενος λόγους αξιοπρέπειας και ευθιξίας, επιστολή παραίτησης υπέβαλε και ο Γιώργος Χριστόπουλος του ΝΟ Καλαμακίου.

Αναστέλλει τη δωρεά το Νιάρχος

Σημαντικό είναι επίσης, ότι στον απόηχο των καταγγελιών για την υπόθεση της Σοφίας, το Ίδρυμα Νιάρχος αποφάσισε να αναστείλει τη δωρεά του στην Ομοσπονδία.

Παραθέτουμε την ανακοίνωση του Ιδρύματος:

«Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ), εκφράζει την έκπληξη και τη δυσαρέσκειά του για την αντιμετώπιση και τις δηλώσεις της Ομοσπονδίας, σχετικά με τη σοβαρότατη καταγγελία της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, αναστέλλοντας την τρέχουσα δωρεά για την υποστήριξη του προγράμματος εκμάθησης ιστιοπλοΐας σε ΑΜΕΑ.

Με το «πάγωμα» της δωρεάς το ΙΣΝ δεν έχει στόχο να πλήξει τους άμεσα ωφελούμενους που είναι οι αθλητές ΑΜΕΑ και οι ιστιοπλοϊκοί σύλλογοι που τους υποστηρίζουν αλλά να προστατεύσει και αυτούς, καθώς και τους εργαζόμενους της Ομοσπονδίας.

Το ΙΣΝ επιλέγει τους δωρεοδόχους του δίνοντας μεγάλη προτεραιότητα στο ήθος και χαρακτήρα των ανθρώπων τους, καθώς και στην αποτελεσματική διοίκηση και την ορθή διαχείριση του οργανισμού.

Υπόνοιες σκανδάλων που αφορούν τη λειτουργία των οργανισμών και τη συμπεριφορά των στελεχών τους δημιουργούν κρίσιμα ερωτήματα για τη δυνατότητα ενός οργανισμού να επιτελέσει το έργο του και, κατά συνέπεια, δεν μπορούν και δεν πρέπει να αγνοούνται».

Στην ΠτΔ σήμερα το μεσημέρι

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναμένεται να συναντηθεί με την Ελληνίδα Ολυμπιονίκη στο Προεδρικό Μέγαρο. Η συνάντηση τους θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, σήμερα Δευτέρα (18/01, 14:00).

Δεν θα την εκπροσωπήσει νομικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου του Νίκου και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, τελικά το γραφείο τους δεν θα αναλάβει την νομική εκπροσώπηση της Ελληνίδας Ολυμπιονίκη στην υπόθεση του βιασμού, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά:

“Αργά χθες το βράδυ πληροφορηθήκαμε ότι η Ολυμπιονίκης κα Σοφία Μπεκατώρου δεν επιθυμεί να συνεχισθεί η εκπροσώπησή της από την νομική ομάδα των Ζωής Κωνσταντοπούλου και Νίκου Κωνσταντόπουλου.

Βασική πρόθεση και ελπίδα της υπεράσπισης ήταν να ξεσκεπαστεί συνολικά για τη χώρα ένας κύκλος υποθέσεων εκμετάλλευσης και κακοποίησης, που αφορά νέες και νέους, και που εκτείνεται εντός και εκτός αθλητισμού.

Ευχόμαστε την κα Μπεκατώρου πολλή δύναμη στον δύσκολο αγώνα να αλλάξουν τα πράγματα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου”

Kαταγγελίες από Μπίκοφ και Μπακογιάννη

Ταυτόχρονα, πληθαίνουν και οι καταγγελίες άλλων αθλητριών για ανάρμοστη συμπεριφορά από μέρους υψηλόβαθμων παραγόντων του χώρου, με τις μαρτυρίες να αθροίζονται σε ένα πρωτόγνωρο -για τα ελληνικά δεδομένα- γυναικείο κίνημα, ώστε «να σπάσει η ομερτά» στον αθλητισμό.

Ανάμεσα σε αυτές, η περίπτωση της Μάνιας Μπίκοφ, αλλά και της Νίκης Μπακογιάννη, που κατήγγειλε ανάλογη συμπεριφορά από παράγοντα του ΣΕΓΑΣ.

Η πρώην διεθνής αθλήτρια της υδατοσφαίρισης και πρωταθλήτρια του τριάθλου, Μάνια Μπικόφ, με ανάρτησή της στον προσωπικό λογαριασμό της στο facebook περιέγραψε όσα βίωσε πριν από 30 χρόνια από γιατρό της Εθνικής ομάδας πόλο:

Η ανάρτηση της Μπίκοφ στο Facebook: “O γιατρός μου ζητούσε να κατεβάσω το μαγιό μου”

«Μια γυναίκα βρίσκει το θάρρος και δημόσια μιλά για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη χρόνια πριν κι αντί αυτό να αφυπνίσει, ταρακουνήσει, προβληματίσει κάθε έναν, ειδικά του χώρου του αθλήματός της, η ίδια δέχεται πλήθος μηνυμάτων που εμμέσως πλην σαφώς την κρίνουν γιατί της πήρε τόσα χρόνια, ότι τα ήθελε, ότι το κάνει για την δημοσιότητα.

Είστε όλοι τραγικοί… Οι γυναίκες δε, που σχολιάζετε στο ίδιο μήκος κύματος είστε εμετικές. Ξέρετε πόσο δύναμη χρειάζεται να αποδεχθείς αρχικά ότι είσαι θύμα βίας και να το πεις; Έχετε σκεφτεί πόσο δύσκολο είναι να πρέπει να χειριστείς και την βία αλλά και όλους όσους σε κρίνουν;

Έχετε μπει σε αυτήν τη θέση? Όπου το θύμα, ζει με τον φόβο; όπου δεν τολμά να ζητήσει βοήθεια γιατί ξέρει πως θα είναι αβοήθητη; Η Σοφία Μπεκατώρου μια σπουδαία αθλήτρια και γυναίκα μέσα από αυτήν την εξομολόγηση της ξεκλείδωσε πολλά κουτάκια μνήμης.

Περίμενα σήμερα να υπάρχει υποστήριξη από τον χώρο. Δεν την είδα. Εγώ λοιπόν Σοφία, με αφορμή την δική σου ιστορία θα πω μια ακόμη… 28-30 χρόνια πριν, όταν ήμουν εν ενεργεία αθλήτρια της υδατοσφαίρισης εμφανίστηκε ένας τραυματισμός στον ώμο. Ήμασταν σε προετοιμασία με την εθνική ομάδα ο πόνος επέμενε, με έστειλαν στον γιατρό. Δεν ήμουν μόνη, ήταν ακόμη 1-2 συναθλήτριες με παρόμοια θέματα.

Στις 3-4 επισκέψεις στον “γιατρό” αυτό, στην εξέταση και στις ενέσεις ενζύμων που μου έκανε για να βγάζω την προπόνηση ΠΑΝΤΑ μου ζητούσε να κατεβάσω το μαγιό μου. Ο τραυματισμός μου ήταν στο δεξί ώμο. Την πρώτη φορά το έκανα, με αιφνιδίασε, δεν ήξερα γιατί το ζήτησε. Όταν βγήκα ρώτησα τις άλλες, μου είπαν ότι και σε αυτές κάτι ανάλογο είχε ζητήσει.

Δε μίλησα σε κάποιον άλλον. Στην επόμενη επίσκεψη το ίδιο. Τον κοίταξα κατάματα και τον ρώτησα γιατί; Αφού τον ώμο μου θα δείτε… Μου απάντησε με υφάκι “γιατί, ντρέπεσαι;” Ήταν ο τοπ γιατρός, με έστειλε η ομάδα, φοβόμουν αν μιλούσα θα έχανα τη θέση μου στην ομάδα.. Πήγα ακόμη 2 φορές, αρνήθηκα να ξανακατεβάσω το μαγιό μου. Στη συνέχεια δεν ξαναπήγα ΠΟΤΕ, ανέλαβε το σωματείο μου και με έστειλε σε άλλους γιατρούς.

Ο συγκεκριμένος δεν με άγγιξε στο στήθος, την έβρισκε όμως να μας βλέπει. Τότε φοβόμουν. Έπειτα απλά το διέγραψα από τη μνήμη μου. Με αφορμή τα λόγια σου Σοφία, σήμερα το ξέθαψα από τη μνήμη μου. Ήμουν μια αθλήτρια που ζούσα μόνη μου στην Αθήνα κ αγωνιζόμουν για το όνειρό μου.

Άλλες εποχές τότε. Τώρα αν κάτι ανάλογο συνέβαινε στα παιδιά μου, θα γινόμουν αγρίμι. Με αφορμή τα λόγια σου Σοφία, θα τους μιλήσω ξανά για την βία, ειδικά για την σεξουαλική… Σ΄ ευχαριστώ λοιπόν και σου βγάζω το καπέλο».

Νίκη Μπακογιάννη: Σε όλες μας έχει συμβεί αυτό

Η ολυμπιονίκης Νίκη Μπακογιάννη, από την πλευρά της, στηρίζοντας την Σοφία, αποκάλυψε στα social media μία κακή εμπειρία που είχε στο παρελθόν η ίδια.

Σε συνέντευξη της στο sports3.gr, η ασημένια ολυμπιονίκης του άλματος εις ύψος, ρωτήθηκε για τις πρωταθλήτριες του αθλητισμού που κατήγγειλαν κάποιου είδους παρενόχληση, αποκαλύπτοντας ότι «Σε όλες έχει συμβεί αυτό πιστεύω. Και σε εμένα. Όχι με αυτόν τον τρόπο που έγινε στη Σοφία, αλλά παρενόχληση έχει υπάρξει στο παρελθόν».

  Όπως εξήγησε η Νίκη Μπακογιάννη, δεν επρόκειτο για σεξουαλική κακοποίηση αλλά για παρενόχληση από παράγοντα του ΣΕΓΑΣ. «Τώρα έχει πεθάνει… προς Θεού δεν είναι ο Στράτος Μολυβάς. ‘Ήθελα να σου πω για αυτήν την περίπτωση στο παρελθόν. Αλλά νομίζω ότι ο αθλητισμός είναι ένας χώρος που τα έχει «αυτά» μέσα. Δέχεσαι πράγματα. Και όταν φοράς αυτά που φοράς, όταν γυμνάζεσαι σε κοιτάζουν και περίεργα, όταν κυκλοφορείς με κολάν… Στην προπόνηση δέχεσαι και ένα βλέμμα παραπάνω, σε κοιτάζουν λίγο διαφορετικά».  

Το περιστατικό παρενόχλησης που καταγγέλλει η Νίκη Μπακογιάννη έγινε το 1997 όταν ήταν 29 ετών και ένα χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα που είχε πάρει μετάλλιο. Όπως είπε, εμπιστεύτηκε έναν παράγοντα του ΣΕΓΑΣ ο οποίος πλέον δεν βρίσκεται στη ζωή.   «’Ηταν μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996, τελείως τυχαία προέκυψε αυτό. Συναντάς ανθρώπους που είχαν κάποια πόστα στο παρελθόν… Θυμάμαι, το μυαλό μου δεν πήγαινε ποτέ σε αυτό: Ότι δηλαδή μπορεί κάποιος να θέλει να πιει έναν καφέ μαζί σου, σε ένα χώρο δημόσιο και να έχει κάτι άλλο στο μυαλό του. Βγήκαμε φιλικά, ξέρεις, ήταν ένας άνθρωπος που μου είπε ότι θα ήθελε να συναντηθούμε, να μιλήσουμε σχετικά με τον αθλητισμό και όλα αυτά. Αλλά το μυαλό αυτού του ανθρώπου ήταν για κάτι άλλο, το οποίο στην αρχή δεν το κατάλαβα, αλλά στην πορεία της συζήτησης, άρχισα να καταλαβαίνω ότι κάτι άλλο ήθελε και… Θυμάμαι εκείνη τη στιγμή ζήτησα τη βοήθεια μιας κοπέλας που έμενε πολύ κοντά και ήρθε. ‘Ήταν και αυτή παλιά αθλήτρια κι ήρθε στον χώρο που πίναμε καφέ για να μπορέσω να τον ξεφορτωθώ. Δεν μπορούσα να βρω άλλη λύση, ντρεπόμουν κιόλας. ‘Έλεγα αυτός ο άνθρωπος που είναι 50 χρόνια μεγαλύτερος από μένα-δεν ξέρω πόσα ακριβώς- και σκεφτόταν κάτι τέτοιο. Μου έκανε εντύπωση, είχα σοκαριστεί, το μυαλό μου δεν είχε πάει σ΄ αυτό το πράγμα».  

Τέλος, σχολιάζοντας ότι η Σοφία Μπεκατώρου βρήκε τα δύναμη να μιλήσει δημόσια, η Νίκη Μπακογιάννη σημείωσε ότι: «Η Σοφία βγήκε αυτή τη στιγμή να το πει γιατί έχει κάνει μια πορεία στη ζωή της και δεν τη φόβιζε να βγει και να το πει. Είναι μια κοπέλα συγκροτημένη, έχει την οικογένειά της τα παιδιά της, έχει περάσει από διάφορα στάδια είναι ψυχολόγος και βρήκε τώρα τη δύναμη για να το πει. Καλά έκανε και το είπε, εγώ της δίνω συγχαρητήρια. Να ξέρετε όμως, υπάρχουν αυτά τα πράγματα μέσα στον αθλητισμό. Θα πρέπει οι ομοσπονδίες, σε χώρους που υπάρχουν αθλήτριες να συμμετέχουν και πιο πολλές γυναίκες. Δε βλέπουμε μεγάλο ποσοστό γυναικών να ασχολούνται με θέματα διοικητικά, προπονητικά κλπ. Είναι «εκτός». Πάντως υπάρχει στον αθλητισμό ένας σεξισμός, που είναι υπόγειος, αλλά υπάρχει.»

Επίσης, με ανάρτηση τους στα social media οι χάλκινοι Ολυμπιονίκες στο Ρίο, Παύλος Καγιαλής και Παναγιώτης Μάντης ζήτησαν χθες την απομάκρυνση αποχώρηση όλων των μελών του ΔΣ της Ελληνικής ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας γράφοντας: “Μπράβο Σοφία για το θάρρος σου και όλο το ψυχικό σθένος να μιλήσεις”.

Μηνύματα συμπαράστασης

Στην αλυσίδα αλληλεγγύης προς τη Σοφία Μπεκατώρου προστίθενται ώρα με την ώρα ολοένα και περισσότερες Ομοσπονδίες και αθλητικοί σύλλογοι από όλη την επικράτεια. «Να σταματήσουν να υπάρχουν Σοφίες» αιτείται η Ελληνική Ομοσπονδία Τοξοβολίας και προτείνει την αυτεπάγγελτη διερεύνηση καταγγελιών για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

Απερίφραστα καταδικάζει τα φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο του αθλητισμού και ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης όπως και ο πρόεδρος ΝΟ Τζιτζιφιών Καλλιθέας, Ανδρέας Αντωνόπουλος.

Ο επικεφαλής,της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας Αντώνης Δημητρακόπουλος, μιλώντας στο Open τόνισε πως «αν την είχα μπροστά μου θα της έλεγα “μπράβο κορίτσι μου και από δω και στο εξής θα είμαστε πάντα στο πλευρό σου”» και πρόσθεσε ότι «είχαμε πει πως όταν γνωστοποιηθεί το όνομα του δράστη θα πράξουμε ό,τι πρέπει για να αποκατασταθεί η αλήθεια και να υποστεί τις συνέπειες που προβλέπονται. Η ΕΙΟ δεν είχε καμία διάθεση να υποβαθμίσει το γεγονός με την ανακοίνωσή της και αυτό φάνηκε και από την δεύτερη ανακοίνωση που ήταν συνέχεια της πρώτης».

Στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου τάχθηκε και η Ολυμπιονίκης της σκοποβολής Άννα Κορακάκη, με μήνυμά της στο προσωπικό της προφίλ στο Instagram, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «η αποκάλυψη αυτή τη Σοφίας είναι αξιέπαινη και πραγματικά εύχομαι μέσα από την ψυχή μου να αποτελέσει το έναυσμα για κάθε κακοποιημένο άτομο οποιασδήποτε ηλικίας, σε οποιοδήποτε τομέα κι αν ανήκει με οποιαδήποτε ιδιότητα να βρίσκει το σθένος και να καταγγέλλει τη βία σε οποιαδήποτε μορφή της». «Αυτοί που θα πρέπει να κοιμούνται και να ξυπνάνε με τον φόβο είναι οι ίδιοι οι θύτες», καταλήγει η κ. Κορακάκη.

Οργή Κακλαμανάκη: “Να μπει τέλος στην ομερτά”

Την απόλυτη στήριξή του στη Σοφία Μπεκατώρου εξέφρασε ο Ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης, ο οποίος μίλησε σήμερα για συντονισμένη προσπάθεια «συσκότισης» αλλά και απόκρυψης της αλήθειας μπροστά στις σοβαρές καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρουαλλά και παλαιότερες δικές του και μάλιστα από το βήμα της Βουλής.


«Από τα 19 μου έλεγα ότι η Ομοσπονδία είναι κράτος εν κράτει», αναφέρει ο Έλληνας Ολυμπιονίκης, τονίζοντας πως «πρέπει να μπει ένα τέλος στην ομερτά», καταγγέλοντας πως παράγοντες της Ομοσπονδίας “απειλούσαν παιδιά για να μην μιλήσουν”.


Ο χρυσός ολυμπιονίκης δήλωσε στο Open την αμέριστη συμπαράστασή του στη Σοφία Μπεκατώρου, αναφέροντας πως δεν είναι μόνο σπουδαία αθλήτρια αλλά και άνθρωπος και πως τα όσα κατήγγειλε έρχονται να προστεθούν σε όσα ο ίδιος είχε κάνει γνωστά από χρόνια για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία.

«Η κατάθεση αλήθειας από ψυχής μετά από τόσο πόνο και κλείσιμο στον εαυτό της δεν είναι κάτι εύκολο. Αυτός ο πόνος έχει γίνει στην πορεία δύναμη και η δύναμη τελικά γίνεται προσφορά».

Ερωτηθείς αν γνώριζε, ο πρωταθλητής είπε: «Μου το είπε λίγο μετά την κατάθεσή μου στη Βουλή. Δεν είναι χρόνια πριν, είμαι όμως αρκετό καιρόν πριν τη σημερινή ημέρα. Πιστεύω ότι η Σοφία έφτασε στο σημείο, έχοντας το μέσα της κλείσει, να δει όλη αυτή την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων μας, τις απειλές, τις ύβρεις και είπε ό,τι λένε όλοι οι αθλητές: ‘ως εδώ, δεν πάει άλλο’», υπογράμμισε ενώ τόνισε ότι η περίπτωσή της δεν είναι μεμονωμένη. «Είναι κι άλλοι αθλητές», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως η Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας έχει καταθέσει αγωγή κατά του Νίκου Κακλαμανάκη για τα όσα κατέθεσε στη Βουλή ζητώντας 100.000 ευρώ.

Σχολιάζοντας τη στάση της Ομοσπονδίας, ο Νίκος Κακλαμανάκης ανέφερε: «Η Ομοσπονδία μάς περιφρονεί και προχωρά σε υβριστικές αναρτήσεις, κυρίως μέσω της αντιπροέδρου, για το οποίο δεν έχει πάρει καμία απόσταση κανένα μέλος, περιφρονεί ακόμη και τον εισαγγελέα», κατήγγειλε ενώ έθεσε το ερώτημα: «Ποιοι και γιατί αποφεύγουν τόσο επίμονα και τόσο συστηματικά την αλήθεια; Είναι όλοι στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΙΟ; Πρέπει επιτέλους να ακούσουν και να σταματήσουν τον πόλεμο».

«Η αλήθεια είναι πάρα πολύ επικίνδυνη. Η ομερτά δυστυχώς που υπάρχει απ’ όλους, είτε από αθλητές που έχουν σωπάσει διαχρονικά γιατί έχουν βολευτεί. Αν ψάξει κανείς εκεί θα βρει ακόμη παραπάνω από αυτά που γνωρίζουν οι αθλητές. Οπότε για εμένα, επειδή έχουμε ζήσει μέσα στην αναξιοκρατία, την οικογενειοκρατία, τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος μπροστά στα μάτια μας και στην κατάχρηση εξουσίας, δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτήν την ομερτά άλλο», τόνισε ο πρωταθλητής.

Λίγο νωρίτερα, μιλώντας στο Mega, o άνθρωπος που δόξασε την Ελλάδα φορώντας το εθνόσημο αποκάλυψε ότι έχει δεχτεί απειλές για τη ζωή του.

«Έχω δεχτεί απειλές για τη ζωή μου το 1999 και το 2018. Το πρώτο αφορούσε σε καταγγελία που είχα κάνει για διασπάθιση δημόσιου χρήματος που γινόταν ενόψει Ολυμπιάδας 2004, και το 2018 γιατί είδα κάτι που δεν έπρεπε και αφορά σε περίπτωση παραδοπιστίας. Δεν θα πω παραπάνω για τη δεύτερη περίπτωση, εμπλέκονται ένοπλες δυνάμεις, όταν θα έχω έτοιμο το βίντεο θα μπούμε σε λεπτομέρειες», είπε χαρακτηριστικά ο Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας.

«Η ίδια κλίκα ανθρώπων έχει φτάσει στο σημείο όχι απλά προκλητικά να δημιουργούν προβλήματα στους αθλητές, αλλά μέσα από τη συμπεριφορά τους που φτάνει μέχρι τις ύβρεις, φτάνουν να περιφρονούν και τον ίδιο τον εισαγγελέα. Ισχυρίζονται ότι το βίντεο που κινητοποίησε τον εισαγγελέα ήταν ταξιδιωτικού περιεχομένου. Που μίλησαν οχτώ αθλητές που έχουν καταθέσει τον αγώνα και τον πόνο τους», συνέχισε ο ίδιος, προαναγγέλοντας νέο καταγγελτικό βίντεο.

Το “ευχαριστώ” της Σοφίας: “Eίμαστε ομάδα και αποφασισμένοι να δώσουμε τον αγώνα μας”

Από την πλευρά της η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης, Σοφία Μπεκατώρου, εκφράζει την ευγνωμοσύνη της μέσω facebook, για τα αναρίθμητα μηνύματα υποστήριξης και συμπαράστασης που λαμβάνει καθημερινά, υπογραμμίζοντας ότι η περιπέτειά της δεν είναι ένα “μεμονωμένο ζήτημα αλλά μέρος ενός συνολικού και χρόνιου προβλήματος που αφορά στην κατάχρηση εξουσίας και στην παρούσα διοίκηση της ΕΙΟ».

Παραθέτουμε την ανάρτηση της Ελληνίδας πρωταθλήτριας:

«Συσπείρωση αλήθειας και δικαίου»

Παραθέτουμε την ανάρτησή της, με τίτλο «ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥ»:

«Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τα αναρίθμητα μηνύματα υποστήριξης και συμπαράστασης που λαμβάνω σε μια στιγμή δοκιμασίας για μένα και την οικογένειά μου. Με συγκινούν και μου δίνουν δύναμη!
Θέλω όμως να επαναλάβω, ότι η προσωπική μου περιπέτεια δεν είναι ένα αυτοτελές μεμονωμένο ζήτημα που αφορά μόνο εμένα. Είναι μέρος ενός συνολικού και χρόνιου προβλήματος που αφορά στην κατάχρηση εξουσίας γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στην παρούσα διοίκηση της ΕΙΟ. Αυτό το συνολικό πρόβλημα ήρθε στο προσκήνιο με πρωτοβουλία του Νίκου Κακλαμανάκη, ο οποίος μίλησε από το βήμα της Βουλής για τα προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε εδώ και πολλά χρόνια.
Είμαστε μια ομάδα και είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τον αγώνα μας ως ομάδα, υπηρετώντας τα πιο υψηλά ιδανικά του αθλητισμού. Είμαστε αποφασισμένοι να μην εστιάσουμε ο καθένας στο προσωπικό του θέμα, την προσωπική του τραυματική εμπειρία, αλλά να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλο, ώστε να βγουν όλα στο φως. Ακόμα και αυτά που μέχρι και σήμερα είναι στο σκοτάδι. Να ενθαρρύνουμε όλες και όλους να μιλήσουν!!
Ενώνω τις δυνάμεις μου με τις συναθλήτριες και τους συναθλητές μου και όλες τις υγιείς δυνάμεις του χώρου μας, ώστε ενωμένοι να πάρουμε πρωτοβουλίες για την επόμενη μέρα.
Με αυτό το σκεπτικό, επιλέγω να προκρίνω την από κοινού νομική εκπροσώπηση της άτυπης ομάδας μας και όχι την προσωπική μου νομική εκπροσώπηση. Οι αποφάσεις μας θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.
Στόχος και κίνητρό μας να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να έχουν τα νέα παιδιά ένα καλύτερο μέλλον στον ελληνικό αθλητισμό».

Τα διεθνή ΜΜΕ για την υπόθεση της Σοφίας

Πολλά διεθνή Μέσα έχουν αναμεταδώσει την είδηση της σεξουαλικής κακοποίησης της Ελληνίδας Ολυμπιονίκη με λεπτομέρειες από τα γεγονότα που έχουν συγκλονίσει όλη την Ελλάδα.

Το Associated Press με τίτλο: «Ολυμπιονίκης ιστιοπλοΐας αποκαλύπτει ότι δέχτηκε επίθεση από παράγοντα», αναφέρεται αναλυτικά στην υπόθεση της Σοφίας.

Το Reuters είχε αναλυτικό ρεπορτάζ με την επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Σοφία Μπεκατώρου.

Το CNN γράφει στο τίτλο του: «Σοφία Μπεκατώρου: Η απόφαση της Ολυμπιονίκη να μιλήσει για τη φερόμενη σεξουαλική επίθεση του 1998 πυροδοτεί δημόσια κατακραυγή στην Ελλάδα».

Το japantimes με τίτλο «Η Ελληνίδα ιστιοπλόος επαινείται γιατί έσπασε το ταμπού της σεξουαλικής παρενόχλησης», έχει εκτενές ρεπορτάζ για την υπόθεση.

Τέλος, η ιστοσελίδα times of india δίνει έμφαση στο γεγονός ότι η Σοφία τόλμησε να σπάσει τη σιωπή της και να μιλήσει δημόσια για την φριχτή εμπειρία της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα