Καταπέλτης κατά της αμερικανικής διπλωματίας ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε την Ουάσινγκτον αφενός για διατάραξη των σχέσεων της Μόσχας με την Ελλάδα και την Κύπρο και αφετέρου για σχέδιο υπονόμευσης των μακραίωνων παραδόσεων της ορθόδοξης χριστιανοσύνης κατευθύνοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην “οδό του σχίσματος”.
Μιλώντας στο OPENTV και στον ανταποκριτή του στη Μόσχα, Θανάση Αυγερινό, ο κ. Λαβρόφ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμιά βαθιά αντιπάθεια οποιουδήποτε στη Ρωσία, την Ελλάδα ή την Κύπρο. Έχουμε πάρα πολύ θερμές, στενές σχέσεις, διαβεβαίωσε. “ Επισκέφθηκα πρόσφατα την Ελλάδα και την Κύπρο. Δεν βλέπω λόγους, για τους οποίους οι χώρες αυτές θα ήταν δυνατόν να πειστούν ότι η Ρωσία είναι αντίπαλός τους ή ότι ακολουθεί μη φιλική προς αυτές πολιτική. Προσπαθούν να τις πείσουν, αλλά οι λογικά σκεπτόμενοι πολιτικοί βλέπουν όλη την κρυφή ατζέντα, η οποία έγκειται στο να δημιουργούνται προβλήματα και ένας εχθρός στο πρόσωπο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δηλώνοντας ότι η ρωσική παρουσία στα Βαλκάνια εμποδίζει την κίνηση όλων αυτών των χωρών το ΝΑΤΟ, εμποδίζει την ευρω-ατλαντική τους ενσωμάτωση. Θα επαναλάβω ότι εδώ ήδη δεν υπάρχει καμία διπλωματία. Εδώ υπάρχει δημόσια, χοντροκομμένη πίεση. Και όταν είσαι χώρα όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, δεν είναι όλοι σε θέση δημόσια να δοθεί απάντηση σε τέτοιου είδους εκκλήσεις από φόβο μήπως ενοχληθεί ο ‘Μεγάλος Αδελφός’. Αυτό είναι όλο. Εδώ δεν υπάρχει καμιά βαθιά αντιπάθεια οποιουδήποτε στη Ρωσία, την Ελλάδα ή την Κύπρο. Έχουμε πάρα πολύ θερμές, στενές σχέσεις”.
Σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ είναι σύνηθες Αμερικανοί διπλωμάτες να παραβιάζουν ανοιχτά τους κανόνες και να ζητούν από διάφορα κράτη να μην συνεργάζονται με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Σημείωσε, μάλιστα στον Θανάση Αυγερινό, πως ενίοτε προσθέτουν και την Κίνα στην ίδια διπλωματική μανιέρα: “Όπως έκανε ο Πομπέο, ο οποίος όταν περιόδευε στην Αφρική απαιτούσε μεγαλοφώνως από τους Αφρικανούς να μην έχουν εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα, διότι όλοι τους, οι Ρώσοι και οι Κινέζοι έχουν κάποιες υποχθόνιες σκέψεις, ενώ οι ΗΠΑ θα συναλλάσσονται με την Αφρική ανιδιοτελώς. Είναι απλουστευτικό, αλλά αυτή είναι τώρα η ‘διπλωματική’ μανιέρα”.
Ο Βαρθολομαίος άνοιξε το “κουτί της Πανδώρας”
Στόχος της αμερικανικής διπλωματίας είναι η υπονόμευση της Ορθοδοξίας, επανέλαβε ο κ. Λαβρόφ. Είπε χαρακτηριστικά: “Εξανάγκασαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη να οδεύσει στην κατεύθυνση του σχίσματος, της υπονόμευσης μακραίωνων παραδόσεων της ορθόδοξης χριστιανοσύνης, να ακολουθήσει τη γραμμή, που ονομάζουν στην Ορθοδοξία ‘παπισμό’, έναν νέο παπισμό, τον οποίο πάντοτε για χίλια και πλέον χρόνια απέκρουαν στην ανατολική Ορθοδοξία. Δεν είναι τυχαίο, που στον ορθόδοξο κόσμο δεν υπάρχει το ανάλογο του Πάπα της Ρώμης. Υπάρχει Οικουμενικός Πατριάρχης, στον οποίο έως πρόσφατα αποδίδονταν τιμές πρώτου μεταξύ ίσων. Ωστόσο αφότου μετά από βάναυση, κακώς κρυπτόμενη ή μάλλον καθόλου κρυπτόμενη πίεση της Ουάσιγκτον, ακολούθησε την οδό του σχίσματος στην Ουκρανία, δημιούργησε μια Εκκλησία-μαριονέτα, δήθεν καλούμενη της Ουκρανίας, μάλιστα εξαπάτησε αυτήν την ‘Εκκλησία’ ψαλιδίζοντας τα δικαιώματα, που της είχε υποσχεθεί και τώρα μαζί με τους Αμερικανούς δραστήρια προσπαθούν να επηρεάσουν τις άλλες ορθόδοξες εκκλησίες, μεταξύ άλλων την Ελλαδική Ορθόδοξη Εκκλησία, τον προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου, ώστε να προχωρήσουν και άλλο στην κατεύθυνση αυτών των υπονομευτικών, αντικανονικών ενεργειών ως προς την Ανατολική Ορθοδοξία. Νομίζω ότι το «κουτί της Πανδώρας», που άνοιξε ο Βαρθολομαίος, ήδη οδήγησε σε σχίσμα στην Κυπριακή Εκκλησία, σε αναβρασμό σε άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Οι Αμερικανοί ετοίμασαν την ‘αποστολή’ του Βαρθολομαίου και δεν κρύβουν ότι εργάζονται ενεργά μαζί του υπό το σύνθημα της ‘ελευθερίας του θρησκεύεσθαι ή της πίστης’. Η αποστολή του Βαρθολομαίου είναι να θαφτεί η επιρροή της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο. Άλλη εξήγηση των ενεργειών αυτού του ανθρώπου δεν μπορώ να δω.
Τι σημαίνει η ρωσική τοποθέτηση για τα 12 ναυτικά μίλια
Ερωτηθείς για τις διαφωνίες γύρω από την αναγνώριση της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας ο Σεργκέι Λαβρόφ εξήγησε: “Δεν είναι τόσο ότι η Ρωσία αναγνώρισε, αλλά ότι αυτό προκύπτει από την γενικής ισχύος Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Είναι μια Συνθήκη, την οποία όλοι υπογράψαμε, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορίζει ότι κάθε κράτος έχει δικαίωμα να ανακηρύξει το εύρος των χωρικών του υδάτων έως τα 12 μίλια. Και όταν η Ελλάδα το ανακοίνωσε αυτό, είπαμε ακριβώς ότι τώρα μόλις διατύπωσα. Ότι είναι μια απολύτως νόμιμη απόφαση. Άλλη υπόθεση όταν τα χωρικά ύδατα, που ανακηρύχθηκαν από ένα κράτος έρχονται σε αντιπαράθεση με τα συμφέροντα ενός γειτονικού κράτους. Εάν προσδιοριστεί ότι αυτά τα συμφέροντα είναι νόμιμα από την άποψη της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας, τότε είναι απαραίτητο να αναζητηθεί λύση μέσω του διαλόγου και της ισορροπίας των συμφερόντων. Και δραστήρια καλούμε όλα τα προβλήματα, που συνδέονται με τις ΑΟΖ και της Ελλάδας και της Κύπρου να επιλυθούν μέσω του διαλόγου. Άκουσα ότι ο υπουργός σας των Εξωτερικών, ο συνάδελφός μου Νίκος Δένδιας, συμφώνησε να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου στα τέλη Ιανουαρίου. Εκτιμώ ότι αυτό είναι πολύ ορθό πλαίσιο, εντός του οποίου πρέπει να συζητούνται και να επιλύονται παρόμοια ζητήματα. Και φυσικά κανείς δεν επιθυμεί οποιεσδήποτε βίαιες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο”.
”Σε ό,τι αφορά εμάς, τη Ρωσία, εάν μπορούμε σε κάτι να είμαστε ωφέλιμοι, εάν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις καλές μας σχέσεις με τις εμπλεκόμενες σ’ αυτές τις διαφωνίες χώρες, θα είμαστε έτοιμοι, θα το επαναλάβω, εάν τέτοιο αίτημα υπάρξει”, κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.