ΑΘΗΝΑ
21:47
|
26.04.2024
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν μετά την επιβολή του εθνικού λοκντάουν, την επομένη της 10ης επετείου από την πτώση του Μπεν Άλι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε περισσότερες από 600 συλλήψεις έχουν προχωρήσει οι αρχές της Τυνησίας μετά την τρίτη συνεχόμενη ημερών ταραχών στην πρωτεύουσα Τύνιδα και σε άλλες πόλεις της χώρας. Οι ταραχές ξεκίνησαν αμέσως μετά την επιβολή του αυστηρού λοκντάουν σε εθνικό επίπεδο και την επομένη της 10ης επετείου από την πτώση του καθεστώτος του προέδρου Ζιν Ελ Αμπίντιν Μπεν Άλι.

Επίκεντρο των συγκρούσεων των ομάδων νεαρών με τις δυνάμεις της αστυνομίας είναι η εργατική συνοικία Ετανταμέν, στα περίχωρα της Τύνιδας. Νεαροί επιτέθηκαν με πέτρες σε αστυνομικούς και έκαψαν λάστιχα. Η αστυνομία απάντησε με ρίψη δακρυγόνων. Χαρακτηριστικό, σύμφωνα με το δίκτυο France24, είναι η έλλειψη πολιτικών συνθημάτων στις νέες ταραχές που έχουν ξεσπάσει στην Τυνησία.

“Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις κινήσεις διεκδίκησης που διασφαλίζονται από τον νόμο και το Σύνταγμα”, εκτίμησε o εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Χαλέντ Χαγιούνι. “Οι διεκδικήσεις εκτυλίσσονται κανονικά την ημέρα (…) και χωρίς εγκληματικές ενέργειες”, πρόσθεσε σε συνέντευξη στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Mosaique, κάνοντας λόγο για δύο τραυματίες μεταξύ των δυνάμεων της τάξης. Σε ορισμένες περιοχές σημειώθηκαν επίσης λεηλασίες.

Ο στρατός ανέπτυξε ενισχύσεις στις περιοχές Μπιζέρτε (βόρεια), Σους (ανατολικά), Κασερίν και Σιλάνα (κέντρο-δυτικά) προκειμένου να προστατεύσει δημόσια κτίρια, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, ο Μοχάμεντ Ζίκρι.

Δέκα χρόνια μετά την εξέγερση της Αραβικής Άνοιξης η οικονομία της Τυνησίας δεν έχει ανακάμψει, οι υποβαθμισμένες περιοχές πλήττονται σκληρά από την πρωτοφανή οικονομική κρίση αλλά και την πανδημία. Οι πολίτες είναι αγανακτισμένοι από τις κακές δημόσιες υπηρεσίες και τις ανύπαρκτες κοινωνικές παροχές αλλά και απογοητευμένοι από το πολιτικό κατεστημένο που έχει κατ’ επανάληψη αποδειχθεί κατώτερο των περιστάσεων.

Μεγάλο πλήγμα δέχθηκε και ο τουριστικός τομέας της Τυνησίας λόγω της πανδημίας. Μέχρι στιγμής στη χώρα έχουν καταγραφεί 177.000 κρούσματα νέου κορονοϊού και περισσότεροι από 5.000 θάνατοι.

Πηγή: France24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα