ΑΘΗΝΑ
21:15
|
08.05.2024
Μόλις λίγες ώρες πριν ολοκληρωθεί η θητεία του, ο Μάικ Πομπέο αποφάσισε τον χαρακτηρισμό ως γενοκτονίας των πρακτικών που εφαρμόζει η Κίνα στους Ιουγούρους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μόλις λίγες ώρες πριν ολοκληρωθεί η θητεία του ως υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ ο Μάικ Πομπέο αποφάσισε τον χαρακτηρισμό ως γενοκτονίας των πρακτικών περιορισμού, φυλάκισης, ελέγχου του πληθυσμού και καταναγκαστικής εργασίας που εφαρμόζει η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας κατά των μουσουλμάνων Ιουγούρων της επαρχίας Σιντσιάνγκ ως γενοκτονίας.

Αν και το Πεκίνο έχει επικριθεί πολλάκις από κράτη και ανθρωπιστικές οργανώσεις για την μεταχείριση του μειονοτικού πληθυσμού της είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται επίσημα και σε τόσο υψηλό διπλωματικό επίπεδο ο συγκεκριμένος όρος.

«Μετά από προσεκτική εξέταση των διαθέσιμων στοιχείων, έχω αποφασίσει ότι τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2017, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, υπό την καθοδήγηση και τον έλεγχο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εναντίον των κατά κύριο λόγο μουσουλμάνων Ουιγούρων άλλα μέλη εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτικών ομάδων στο Σιντσιάνγκ.»

Της παρέμβασης Πομπέο είχε προηγηθεί η αποκήρυξη από πλευράς του Βρετανού ομολόγου του, Ντόμινικ Ράαμπ, της «βαρβαρότητας» της Κίνας και η αναγγελία για βαριά πρόστιμα σε βρετανικές εταιρίες που συμμετέχουν σε πρακτικές που εμπεριέχουν καταναγκαστική εργασία.

Η ενέργεια του Πομπέο εκτιμάται πως δημιουργεί ένα ακόμη διπλωματικό τετελεσμένο για την κυβέρνηση Μπάιντεν, και ενώ οι ήδη σχέσεις των δύο χωρών του Ειρηνικού θεωρούνται εξαιρετικά τεταμένες.

Πηγές: Axios

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στην απέλαση Ρώσου στρατιωτικού ακολούθου θα προχωρήσει η Βρετανία

Σοβαρός κίνδυνος για την Κύπρο και την Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχείς οι προκλήσεις της Άγκυρας

Ενισχύονται οι οικονομικές σχέσεις Τουρκίας-Κουβέιτ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα