ΑΘΗΝΑ
16:27
|
19.04.2024
4.000 μετανάστες παρέμειναν στον δρόμο. Πάνω από 1.500, μεταξύ των οποίων και 208 παιδιά, επέστρεψαν στην Ονδούρα. 800 έχουν μπλοκαριστεί σε ένα χωριό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία της Γουατεμάλας διέλυσε τελικά, τη Δευτέρα, το καραβάνι των χιλιάδων μεταναστών από την Ονδούρα που είχε για τελικό προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα στο πλήθος των 4.000 ανθρώπων που από το Σάββατο είχαν μπλοκάρει τον δρόμο, εμποδίζοντας τη μεταφορά εμπορευμάτων σε αυτόν τον οδικό άξονα που συνδέει τη Γουατεμάλα με την Ονδούρα.

Το καραβάνι των 9.000 ανθρώπων ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή από το Σαν Πέδρο Σούλα, τη βιομηχανική καρδιά της Ονδούρας. Οι επίδοξοι μετανάστες αναγκάστηκαν να σταματήσουν την Κυριακή στο Βάντο Όντο της Γουατεμάλας, έχοντας διασχίσει μόλις 50 χιλιόμετρα στο έδαφος της χώρας αυτής. Αστυνομία και στρατός τους σταμάτησαν βίαια, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και γκλομπ. Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν λάβει εντολή να σταματήσουν το καραβάνι λόγω του κινδύνου εξάπλωσης της Covid-19, με βάση ένα διάταγμα του προέδρου της Γουατεμάλας Αλεχάντρο Γκιαματέι, το οποίο εγκρίνει τη χρήση βίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γουατεμάλας, 21 μετανάστες βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό και τέθηκαν σε απομόνωση.

Οι 4.000 μετανάστες παρέμειναν στον δρόμο αυτόν, ελπίζοντας ότι θα τους δοθεί η άδεια να συνεχίσουν. Άλλοι σκόρπισαν στη χώρα ενώ πάνω από 1.500, μεταξύ των οποίων και 208 παιδιά, επέστρεψαν πίσω στην Ονδούρα. Περίπου 800 έχουν μπλοκαριστεί από τις δυνάμεις ασφαλείας σε ένα χωριό κοντά στο Βάντο Όντο.

Οι μετανάστες επιδιώκουν να φτάσουν στις ΗΠΑ για να γλιτώσουν από τη φτώχεια και τη βία των συμμοριών και των εμπόρων ναρκωτικών στη χώρα τους. Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά το πέρασμα δύο κυκλώνων, τον Νοέμβριο, αλλά και εξαιτίας της πανδημίας. Πάνω από 12 καραβάνια μεταναστών επιχείρησαν να φτάσουν από την Ονδούρα στις ΗΠΑ από τον Οκτώβριο του 2018, όμως όλα βρέθηκαν αντιμέτωπα με τους Αμερικανούς συνοριοφύλακες και στρατιώτες στα σύνορα με το Μεξικό.

Την περασμένη Παρασκευή ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα με το Μεξικό, ένα μέτρο που είχε λάβει για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2019. Η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα επιτρέψει την «παράνομη είσοδο» των καραβανιών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κακοκαιρία: Μήνυμα του 112 για ισχυρές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές

Παρίσι: Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο ιρανικό προξενείο- Συνελήφθη ο δράστης

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα