ΑΘΗΝΑ
02:30
|
17.01.2022
Το κυβερνών MO.RE.NA. σκοπεύει να εξαντλήσει κάθε ένδικο μέσο κατά της απόφασης του Εθνικού Εκλογικού Ινστιτούτου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κυβερνών Κίνημα Εθνικής Αναγέννησης (γνωστότερο ως MO.RE.NA.) κατέστησε σαφές πως αντιτίθεται στην απόφαση του Εθνικού Εκλογικού Ινστιτούτου (INE) που απαγόρευε στον Πρόεδρο του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ (γνωστού κι ως ΑΜΛΟ) να εκφράζει κρίσεις για τις επικείμενες κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουλίου κατά τη διάρκεια των πρωινών συνεντεύξεων Τύπου του.

«Συνιστά ακραία ενέργεια κατά της ελευθερίας έκφρασης και του δικαιώματός του να εκφράζει τη γνώμη του για θέματα εθνικής σημασίας», δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος, Αλεχάντρο Βίντμα Βελάσκεζ. Πληροφορίες του ειδησεογραφικού ιστότοπου Telesur αναφέρουν πως η ηγεσία του MO.RE.NA. σκοπεύει μάλιστα να εξαντλήσει κάθε ένδικο μέσο για την ανατροπή της απόφασης.

Την Παρασκευή, το Ινστιτούτο ενέκρινε μια οδηγία που απαγορεύει σε όλους τους αξιωματούχους να προβαίνουν σε δηλώσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως επέμβαση στις εκλογές.

Ο κεντροαριστερός πρόεδρος του Μεξικού προειδοποίησε ότι η οδηγία επιδιώκει να απαγορεύσει τις πρωινές τηλεοπτικές συνεντεύξεις του, στις οποίες επέκρινε την πολιτική και κοινωνική κατάσταση, αποκαλύπτοντας παράλληλα -κατά τον ίδιο και το κυβερνών κόμμα- πράξεις διαφθοράς που είχαν πραγματοποιηθεί από προηγούμενες διοικήσεις.

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου, Λορέτντσο Κόρντομπα, επισήμανε πως οι συγκεκριμένοι περιορισμοί έχουν επιβληθεί και στο παρελθόν άλλες τέσσερις φορές.

To ΜO.RE.NA. θεωρείται φαβορί για την νίκη στις εκλογές, που θα κρίνουν 500 κοινοβουλευτικές έδρες, 20,868 έδρες σε τοπικά και δημοτικά συμβούλια, ενώ θα αναδείξουν και τις νέες ηγεσίες 15 πολιτειών της χώρας. Βασικός αντίπαλος του κυβερνώντος κόμματος η συμμαχία των κομμάτων του παλαιού κομματικού κατεστημένου (PRI, PAN, PRD).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς «Αποφύγετε τα ταξίδια στην Ουκρανία»-Έκρυθμη κατάσταση

Νετανιάχου: Διαπραγματεύσεις για τέλος της δίκης διαφθοράς

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους ενήλικες στην Αυστρία

Απάντηση Οικονόμου σε Τσίπρα για το άρθρο στο Documento

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα