ΑΘΗΝΑ
05:40
|
08.05.2024
Για να ανακουφίσει τους πολίτες από την “καταστροφική πολιτική του Ζαΐρ Μπολσονάρου στη δημόσια υγεία”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο έδωσε εντολή για την αποστολή αποθεμάτων οξυγόνου στη γειτονική Βραζιλία, για να ανακουφίσει, όπως χαρακτηριστικά είπε,  τους πολίτες από την “καταστροφική πολιτική του Ζαΐρ Μπολσονάρου στη δημόσια υγεία”.  Η βοήθεια αποστέλλεται στη νότια πολιτεία Αμαζόνας, η οποία συνορεύει με τη Βενεζουέλα, και αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε οξυγόνο ενώ τα νοσοκομεία της βρίσκονται σε χαοτική κατάσταση για δεύτερη φορά μέσα σε ένα έτος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Την περασμένη εβδομάδα, ασθενείς της νόσου Covid-19 στην πρωτεύουσα Μανάους της πολιτείας Αμαζόνας πέθαιναν από ασφυξία. Έκτοτε ομάδες της κοινωνίας πολιτών, διασημότητες αλλά και η κυβέρνηση της Βραζιλίας ξεκίνησαν μια εκστρατεία παροχής προμηθειών στις νοσοκομειακές μονάδες του Μανάους.

Ο Μαδούρο, ο οποίος έχει μια τοξική σχέση με τον ακροδεξιό πρόεδρο της Βραζιλίας, ανακοίνωσε την αποστολή βοήθειας σε τηλεοπτική του εμφάνιση το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είπε χαρακτηριστικά: “Η χώρα μας τείνει χείρα βοηθείας και αλληλεγγύης στους πολίτες της Αμαζόνας. Ελπίζουμε αυτό το οξυγόνο να φτάσει στους πολίτες της Βραζιλίας άμεσα. Τα φορτηγά είναι καθοδόν”.

O υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάτζα επιβεβαίωσε την αποστολή βοήθειας σε tweet του την Πέμπτη, αναφέροντας πως ακολουθεί τις οδηγίες του προέδρου της χώρας, Νικολάς Μαδούρο. “Η αλληλεγγύη στη Λατινική Αμερική πάνω από όλα”, πρόσθεσε ο Αρεάτζα.

Ο Νικολάς Μαδούρο χαρακτήρισε την κατάσταση με τον κορονοϊό στη Βραζιλία “θλιβερή και επώδυνη. Ένα πραγματικό διεθνές σκάνδαλο. Μας πληγώνει εμάς του Βολιβαριανούς να βλέπουμε τους αδελφούς μας στη Λατινική Αμερική σε αυτήν την κατάσταση”.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ συμμαχία ανατροπής του Μαδούρο, ενώ ήταν αυτός που επέτρεψε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο να επισκεφτεί την πολιτεία Ροράιμα, που βρίσκεται στα σύνορα με τη Βενεζουέλα. Από εκεί ο Πομπέο είχε αποκαλέσει τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας “τρομοκράτη και έμπορο ναρκωτικών”.

Πηγή: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα