ΑΘΗΝΑ
16:05
|
26.04.2024
Άνδρας που δεν έχει δει ποτέ στη ζωή του την Αϊτή απελαύνεται στο νησί της Καραϊβικής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αμερικανική υπηρεσία Μετανάστευσης και Ελέγχου Τελωνείων (Ice) πραγματοποιεί σήμερα την τελευταία της απέλαση επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ και είναι η πιο παράλογη όλων. Στους προς απέλαση επιβάτες της πτήσης με προορισμό την Αϊτή περιλαμβάνεται ένας άνθρωπος που όχι μόνο δεν είναι πολίτης της Αϊτής, δεν έχει πατήσει ποτέ το πόδι του στο νησιωτικό κράτος της Καραϊβικής.

Ο Πολ Πιεριλούς, 40 ετών οικονομικός σύμβουλος στην κομητεία Ρόκλαντ της Νέας Υόρκης, γεννήθηκε στη γαλλική πλευρά του εξωτικού Αγίου Μαρτίνου της Καραϊβικής σύμφωνα με το πιστοποιητικό γέννησης που του παρέδωσαν οι γονείς του. Ο Πολ Πιεριλούς μετανάστευσε μαζί με τους γονείς του στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ηλικία πέντε ετών. Η αδελφή του αλλά και οι γονείς του είναι Αμερικανοί πολίτες.

Κλήθηκε για απέλαση στις 11 Ιανουαρίου σε μια τελευταία επιχείρηση-σκούπα της ηγεσίας Τραμπ κατά μαύρων μεταναστών, όπως καταγγέλλουν οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο 40χρονος ενημέρωσε την οικογένειά του ότι στελέχη της Ice τον μετέφεραν σε κέντρο κράτησης στην Αλεξάνδρεια της Λουϊζιάνας, όπου καταλήγει κανείς λίγο πριν από τη διαδικασία της απέλασης.

Η αδελφή του Νεόμι δήλωσε ότι ο Πολ τέθηκε υπό κράτηση όταν μετέβη στην υπηρεσία μετανάστευσης στο Μανχάταν στις 11 Ιανουαρίου για μια, όπως τόνισε, επίσκεψη ρουτίνας. “Εκεί τον ενημέρωσαν ότι είναι πολίτης της Αϊτής! Ο αδελφός μου δεν έχει πάει ποτέ στην Αϊτή. Δεν ξέρει τη γλώσσα, τον πολιτισμό του νησιού, δεν ξέρει κανέναν εκεί. Πώς λοιπόν τον απελαύνουν σε αυτό το μέρος;”. Οι γονείς του έχουν καταγωγή από την Αϊτή, αλλά ποτέ δεν υπέβαλαν αίτηση για την ιθαγένεια του Πολ Πιεριλούς.

 Η επικεφαλής της κοινότητας “Συμμαχία Γέφυρας Αϊτής”, Γκιρλέν Γιοζέφ, δήλωσε ότι η υφιστάμενη πολιτική κατάσταση και η βία στο νησί της Καραϊβικής ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του Πολ Πιεριλούς. “Καταρχάς η απέλασή του δεν είναι νόμιμη. Επιπλέον με όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Αϊτή είναι παράλογο ότι απελαύνουν κόσμο εκεί. Ο Πολ δεν είναι από την Αϊτή, δεν γνωρίζει κανέναν, δεν έχει διασυνδέσεις εκεί. Επομένως δεν μπορούν απλά να τον εγκαταλείψουν στο αεροδρόμιο”.


Η υπηρεσία Ice των ΗΠΑ απελαύνει ανθρώπους στην Αϊτή κάθε δεύτερη Τρίτη. Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί για πάγωμα 100 ημερών στις απελάσεις αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων αλλά και για ανανέωση του ρόλου της υπηρεσίας Μετανάστευσης και Ελέγχου Τελωνείων.

Πηγή: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρέθυμνο: Εισβολή της αστυνομίας σε σπίτι φοιτητών

Παραδόθηκε το πόρισμα του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Ουκρανία: Σύλληψη και προφυλάκιση Μητροπολίτη για συνεργασία με τις Ρωσικές αρχές

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα