ΑΘΗΝΑ
13:40
|
25.04.2024
Τα λύματα της Αττικής επιβεβαιώνουν τους φόβους για άυξηση του εθισμού στις ναρκωτικές ουσίες και των προβλημάτων ψυχικής υγείας εν μέσω καραντίνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σοκάρουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων στα λύματα της Αττικής εν μέσω lockdown, καθώς στα δείγματα που ελήφθησαν καταγράφεται μεγάλη αύξηση της χρήσης κοκαΐνης, αμφεταμίνης, αγχολυτικών και αντικαταθλιπτικών, επιβεβαιώνοντας τους φόβους των ειδικών για αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας και του εθισμού στις ναρκωτικές ουσίες κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Όπως επισημαίνει στο Sputnik.gr o καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Θωμαΐδης, η πρώτη αύξηση στη χρήση των παράνομα διακινούμενων ναρκωτικών ουσιών και των ψυχοφαρμάκων σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, δηλαδή τον Μάρτιο του 2020. Ωστόσο, οι τελευταίες μετρήσεις είναι ακόμη πιο σοκαριστικές, καθώς δείχνουν ότι η χρήση της κοκαϊνης έχει διπλασιαστεί σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο.

“Το επόμενο διάστημα (το καλοκαίρι), σημειώθηκε μια μικρή μείωση η οποία, όμως, σε καμία περίπτωση, δεν επανήλθε στα επίπεδα του 2019 και μετά τον Σεπτέμβριο, παρουσιάστηκε πάλι αύξηση. Καταγράψαμε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο μια μεγάλη αύξηση στην κοκαΐνη που σχεδόν διπλασίασε τη χρήση της σε σχέση με τον Μάρτιο», αναφέρει ο καθηγητής.

Σημειώνεται ότι η επιστημονική κοινότητα, ορίζει ως μέση δόση στις μετρήσεις τα 100 μιλιγκράμ.

«Οπότε μπορούμε να πούμε ότι τον Οκτώβριο του 2020 καταγράφηκε μια χρήση της τάξης των 4 δόσεων ανά 1.000 άτομα ανά ημέρα, ενώ το Μάρτιο ήταν 2 δόσεις ανά 1.000 άτομα ανά ημέρα. Άρα μέσα σε αυτό το οκτάμηνο παρουσιάστηκε μία αύξηση στη χρήση. Αυτό συσχετίζεται με αναφορές για μεγαλύτερη διακίνηση στην Ελλάδα και ταυτόχρονα με αύξηση χρήσης κοκαΐνης στην Ευρώπη, υπάρχει δηλαδή αντίστοιχη αναφορά σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Κάτι λοιπόν συμβαίνει με την κοκαΐνη που το βλέπουμε εμείς, το πιάνουμε στα λύματα. Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί -σε πραγματικό χρόνο- αναλύοντας τα λύματα, μπορούμε να δούμε τι γίνεται στην κοινότητα, πριν το δούνε καλά-καλά οι Αρχές», σημειώνει ο καθηγητής.

Πέρα όμως από την αύξηση στη χρήση του «ναρκωτικού των πλουσίων», καταγράφεται αύξηση ρεκόρ και στη χρήση του λεγόμενου «street drug», της αμφεταμίνης.

«Μέσα στο 2020, είχαμε αύξηση της αμφεταμίνης και κατέγραψε ένα ρεκόρ τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Είναι περίπου 8 δόσεις ανά 1.000 άτομα ανά ημέρα, τη στιγμή που τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, αλλά και τους επόμενους μήνες, ήταν περίπου 4 οι δόσεις», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Επιπλέον, τα αγχολυτικά χάπια είχαν από την αρχή της πανδημίας μεγάλη ζήτηση, ενώ κάποιες δραστικές ουσίες σημείωσαν ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση.

«Η βενζοδιαζεπίνη είχε τη μεγαλύτερη αύξηση. Τον Μάρτιο αυξήθηκαν σε σχέση με το 2019 τρεις δραστικές οι οποίες είναι και πολύ συνηθισμένες στα φάρμακα αυτά και συγκεκριμένα η λοραζεπάμη, η οξαζεπάμη και η βρωμαζεπάμη» τόνισε προσθέτοντας ότι «σε κάποιες δραστικές ουσίες, η αύξηση ήταν και 70%».

Με το τέλος της πρώτης καραντίνας σημειώθηκε μια υποχώρηση στη χρήση, ενώ τον Αύγουστο καταγράφτηκε ελάχιστη χρήση. «Μετά υπήρξε μια σταδιακή αύξηση. Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν έφτασε στα επίπεδα του Μαρτίου, αλλά η οξαζεπάμη τα ξεπέρασε».

Μια άλλη κατηγορία φαρμάκων που η χρήση τους εκτινάχθηκε είναι τα αντικαταθλιπτικά. «Αυξήθηκαν τον Μάρτιο του 2020 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, από 30% έως 60% ανάλογα τη δραστική ουσία» τόνισε ο κ. Θωμαΐδης, διευκρινίζοντας ότι αφορούν συγκεκριμένες ουσίες όπως τη σιταλοπράμη και τη βενλαφαξίνη «στις οποίες, στη συνέχεια, είχαμε μια σχετική μείωση χρήσης με ελάχιστο τον Αύγουστο και μετά -δηλαδή τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο- είχαμε αύξηση με τη μεγαλύτερη χρήση να την καταγράφει η βενλαφαξίνη».

«Ήταν η μεγαλύτερη χρήση βενλαφαξίνης που έχουμε καταγράψει έως τώρα στην Ελλάδα. Δηλαδή η αύξηση από τον Μάρτιο στον Οκτώβριο ήταν επιπλέον 20%» τόνισε ο καθηγητής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξεκίνησε η δίκη 3 χρόνια μετά τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Celebrities στα εστιατόρια

Διατάχθηκε ΕΔΕ στο Αττικόν για τον θάνατο του 79χρονου πατέρα του Καλλιάνου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα