ΑΘΗΝΑ
14:31
|
24.04.2024
Περιγράφοντας τον Νικολάς Μαδούρο ως «βάναυσο δικτάτορα», o Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε ότι θα ασκήσει πιέσεις στους διεθνείς συμμάχους για να ευθυγραμμιστούν κατά του Μαδούρο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διατηρώντας την ρεπουμπλικανική “γραμμή”, η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν θα συνεχίσει να αναγνωρίζει τον πραξικοπηματία Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια ακρόασης στην αμερικανική Γερουσία για την έγκριση του διορισμού του στο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών.

Ο Μπλίνκεν μία ημέρα πριν την ορκωμοσία Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον, διευκρίνισε ότι έχουν σκοπό να εξαναγκάσουν σε παραίτηση τον σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος διατηρεί τον έλεγχο, τονίζοντας ότι οι πολιτικές που υιοθέτησε η απερχόμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα με τον Τσαβισμό στη Βενεζουέλα.

Περιγράφοντας τον Νικολάς Μαδούρο ως «βάναυσο δικτάτορα», διαβεβαίωσε ότι θα ασκήσει πιέσεις στους διεθνείς συμμάχους για να ευθυγραμμιστούν στο μέτωπο κατά του Μαδούρο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπλίνκεν είχε υποστηρίξει ευθύς εξαρχής τον Τραμπ όταν αναγνώρισε τον πραξικοπηματία Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας και ήταν ο πρώτος στην κυβέρνηση Ομπάμα που ζήτησε την απελευθέρωση των Λεοπόλδο Λόπες και Αντόνιο Λεντέσμα.

Από την άλλη, ο Μπλίκεν υποσχέθηκε να «αναζωογονήσει την αμερικανική διπλωματία». “Θα είμαστε εκεί, κάθε μέρα” διαβεβαίωσε, τονίζοντας ότι επειδή ο Μαδούρο συνεχίζει να βρίσκεται στην εξουσία, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πάρει νέα μέτρα για την αποκατάσταση της ελευθερίας στη Βενεζουέλα. “Χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική πολιτική που να μας επιτρέπει να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα με ελεύθερες και δίκαιες εκλογές”, πρόσθεσε.

«Νομίζω ότι υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούμε να εξετάσουμε, όπως τον καλύτερο και ισχυρότερο συντονισμό και τη συνεργασία με χώρες που ευθυγραμμίζονται με την άποψή μας. Ίσως πρέπει να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα στοχεύσουμε πιο αποτελεσματικά στις κυρώσεις, έτσι ώστε το καθεστώς Μαδούρο να αιστανθεί πραγματικά τον αντίκτυπό τους”, εξήγησε ο Μπλίνκε.

“Και σίγουρα πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα όσον αφορά στην ανθρωπιστική βοήθεια, δεδομένης της τεράστιας ταλαιπωρίας του λαού της Βενεζουέλας, καθώς και στον τομέα της βοήθειας σε μερικές από τις γειτονικές χώρες που υποδέχονται τους περισσότερους από τους πρόσφυγες της Βενεζουέλας”, είπε.

Επεσήμανε επίσης ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ “είχε δίκιο” που υιοθέτησε “σκληρότερη θέση εναντίον της Κίνας”.

Ωστόσο, τόνισε ότι έχει κάποιες διαφωνίες: “Η βασική αρχή ήταν σωστή”, είπε στους γερουσιαστές για τη σταθερότητα που επέδειξε στη θέση της η απερχόμενη κυβέρνηση, όμως «πρέπει να αντιμετωπίσουμε την Κίνα από θέση ισχύως, όχι από θέση αδυναμίας», διευκρίνισε, τονίζοντας ότι αυτό συνεπάγεται “συνεργασία με τους συμμάχους αντί να τους υποτιμούμε και συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς αντί να τους εγκαταλείψουμε“.

Σημειώνεται επίσης ότι, ο Κάρλος Βέστσιο, μέλος της ομάδας του Γκουαϊδό στην Ουάσινγκτον, ενημέρωσε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter ότι θα παρευρεθεί στην ορκωμοσία του Τζο Μπαίντεν: «Αυτή την Τετάρτη # 20 Ιανουαρίου θα εκπροσωπίσουμε τον λαό της # Βενεζουέλας και τη νόμιμη προσωρινή κυβέρνηση του Προέδρου Γκουαϊδό στην ορκομωσία του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στοχεύοντας στη συνέχιση της συνεργασίας με τον κύριο σύμμαχό μας για ελεύθερη Βενεζουέλα” έγραψε.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ, όπως δεκάδες ακόμη δυτικοί σύμμαχοί τους, είχαν αναγνωρίσει τον πραξικοπηματία Χουάν Γκουαϊδό, ως τον νόμιμο πρόεδρο της χώρας τον Ιανουάριο του 2019, ενστερνιζόμενες τoυς ισχυρισμούς Γκουαϊδό, ότι ο Μαδούρο επανεξελέγη στις εκλογές του 2018, με εκτεταμένη νοθεία.

Επιπλέον, η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε αυστηρές κυρώσεις στη Βενεζουέλα κατηγορώντας τον Μαδούρο και άλλους υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους της χώρας για “ναρκο-τρομοκρατία”, διακίνηση ναρκωτικών και διαφθορά.

Ο Μαδούρο κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι από το 2013 έχουν εξαπολύσει έναν πόλεμο σε διάφορα μέτωπα με στόχο να καταστρέψουν την οικονομία της χώρας του, από την παραγωγή του πετρελαίου μέχρι τις εισαγωγές των αναγκαίων αγαθών.

Ωστόσο, οι προσπάθειες των Γκουαϊδό και της Ουάσινγκτον να απονομιμοποιήσουν τις εκλογές του Δεκεμβρίου και να ανατρέψουν τον Νικολάς Μαδούρο “ακόμη και με τη βία”, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα στην ψήφο των Βενεζουελάνων -για να μην αναφέρουμε τον όλεθρο της απόπειρα απαγωγής -υπό την ομπρέλα της Ουάσινγκτον- του Νικολάς Μαδούρο.

Ο Νικολάς Μαδούρο, που χαρακτηρίζει από την πρώτη στιγμή τον Χουάν Γκουαϊδό “μαριονέτα της Ουάσινγκτον“είχε εκφράσει τον Νοέμβριο την ελπίδα ότι θα διεξαγόταν διάλογος «με αμοιβαίο σεβασμό» με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν,

Πηγές: efectococuyo.com/, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κολούμπια απειλεί τους φοιτητές με παρέμβαση της Εθνοφρουράς

Αποφασίστηκε η άρση της ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου

Στην Κίνα ο Μπλίνκεν- Πιθανή μια συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ

Έκθεση για ρατσιστική βία εκθέτει την κυβέρνηση: Από τη ρητορική μίσους στις επιθέσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα