ΑΘΗΝΑ
13:59
|
20.04.2024
Εγκρίθηκε η “επένδυση” – Αντιδρούν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Ακόμη μία εμβληματική περιοχή της Αθήνας, βγαίνει από τον λήθαργο και την εγκατάλειψη. Ο λόφος του Στρέφη που έχει συνδεθεί με τον  περίπατο, την ψυχαγωγία και το πράσινο της Αθήνας, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Ανακτά τον χαμένο ρόλο, του πνεύμονα της πόλης και την ταυτότητά του”, γράφει το δελτίο Τύπου που μοίρασε στα ΜΜΕ ο Δήμος Αθηναίων ανακοινώνοντας την έγκριση της “επένδυσης” για την αναδιαμόρφωση του λόφου στα Εξάρχεια.

Στον λόφο του Στρέφη, ο Δήμος Αθηναίων, αξιοποιεί τη συμμετοχή της εταιρείας “PRODEA Investments” στο πρόγραμμα “Υιοθέτησε την πόλη σου” για να υλοποιήσει τις παρεμβάσεις του.  Την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου η μελέτη εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας. Θα ακολουθήσει η διαβούλευση της δημοτικής κοινότητας για το σχέδιο και το τελικό πράσινο φως θα δοθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Κώστας Μπακογιάννης ευχαρίστησε την PRODEA Investments για τη στήριξη της προσπάθειας του Δήμου και τόνισε: “Αυτός ο λόφος, μπορεί και θα ξαναγίνει αυτό που ήταν πάντα. Μία διέξοδος από την πόλη μέσα στην πόλη. Είναι από αυτές τις παρεμβάσεις που φέρνουν στην επιφάνεια την μαγεία που προσφέρουν γωνιές της Αθήνας όπως αυτή. Και αυτό που κάνουμε εδώ, είναι να συνεχίζουμε την προσπάθεια, όπως κάναμε με την πλατεία της Ομόνοιας, όπως κάνουμε με την πλατεία Θεάτρου, τον Λυκαβηττό αλλά και με όλα τα «ξεχασμένα» σημεία της πόλης, να τα επαναφέρουμε στην καθημερινή ζωή της πόλης. Και είναι πολύ αισιόδοξο ότι όλο αυτό το επιτυγχάνουμε με την συνεργασία  με μια κορυφαία εταιρεία του ιδιωτικού τομέα, την PRODEA Investments, στο πλαίσιο του  ‘Υιοθέτησε την πόλη σου’. Ένα πρόγραμμα που μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε, να κάνουμε έργα βάσει των αναγκών της Αθήνας αλλά με τη συνεργασία όλων εκείνων που μπορούν να προσφέρουν σε αυτή”.

 Από την πλευρά του, ο κ. Αριστοτέλης Καρυτινός, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της PRODEA Investments υπογράμμισε ότι “για την Prodea Investments, η αστική ανάπλαση, η βελτίωση της ποιότητας της ζωής στην πόλη αποτελούν μέρος του εταιρικού μας DNA. Γι’ αυτό και στηρίζουμε εμπράκτως την προσπάθεια του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Υιοθέτησε την πόλη σου», ώστε να δημιουργηθεί όχι μόνο ένας υπερτοπικού χαρακτήρα σύγχρονος, ασφαλής, και προσιτός χώρος, πρασίνου και άθλησης, αλλά πραγματικά ένας πόλος έλξης και αναφοράς για τους δημότες και τους επισκέπτες, όπως αρμόζει στην πόλη που θέλουμε. Για την Prodea, δεν είναι απλώς μια δωρεά, στο πλαίσιο του προγράμματός μας ‘Δομές Ευθύνης’, αλλά μια στρατηγική σύμπραξη βιώσιμης ανάπτυξης για την Αθήνα”. 

Ιδιωτική επένδυση που υποθηκεύει τον Λόφο Στρέφη

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο διαφωνούν με τον όρο “δωρεά” του κ. Μπακογιάννη και υποστηρίζουν πως πρόκειται για μια ιδιωτική επένδυση που υποθηκεύει τον Λόφο Στρέφη. Εξέφρασαν τις ενστάσεις τους τόσο για τη σκοπιμότητα της σύμπραξης δήμου-εταιρείας όσο και για το ιστορικό της εταιρείας. “Αυτή η εταιρεία δεν έχει τα εχέγγυα λόγω παρελθόντος. Η Prodea έχει απευθείας καταγωγή από τη ‘MIG Real Estate’ και άμεση διάδοχη σχέση με την περίφημη ‘ΠΑΝΓΑΙΑ’. Όλοι ξέρουμε ποια είναι η ‘ΠΑΝΓΑΙΑ’. Έχει 22 ποινικές διώξεις εναντίον στελεχών της, εκ των οποίων και ο πρώην πρόεδρός της. Έχει παρέμβει εισαγγελέας Διαφθοράς”, σχολίασε ο δημοτικός σύμβουλος της “Ανοιχτής Πόλης”, Ρήγας Αξελός, και διευκρίνισε ότι σήμερα η Prodea ασχολείται και με την εκμετάλλευση ξενοδοχείων και καταλυμάτων Αirbnb.

“Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας”, δήλωσε απευθυνόμενος στον δήμαρχο Αθηναίων ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας”, Πέτρος Κωνσταντίνου. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι “η συγκεκριμένη εταιρεία έχει επενδύσει στο Αirbnb γύρω από τον Λόφο. Είναι μία από τις εταιρείες που έχουν συμβάλει στον εκτοπισμό κόσμου από την κατοικία του”. Ο κ. Κωνσταντίνου κατήγγειλε ότι η πρόταση περιλαμβάνει υπερκοστολογημένες εργασίες “με 222 ευρώ/τ.μ. για να μας πει η εταιρεία ότι μας κάνει και χάρη”, αλλά και “φωτογραφικές” αναφορές υπέρ συγκεκριμένου προμηθευτή υλικών. Αντέκρουσε τα περί δωρεάς και αντέτεινε ότι πρόκειται για ‘υποθήκευση ενός σημαντικού χώρου της γειτονιάς, της οποίας δεν της ζητείται καν ο λόγος’”.

“Υπάρχει συγκεκριμένη κατεύθυνση να υποβαθμίζονται οι δημόσιοι χώροι και μετά να έρχεται ένας ιδιώτης ως σωτήρας. Θα γίνει ο Λόφος ένα διασκεδαστήριο” προειδοποίησε ο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Στέλιος Λάμπρου.

Η ανάπλαση-επένδυση υπερψηφίστηκε με πλειοψηφία 23 ψήφων της παράταξης Μπακογιάννη, του δημοτικού συμβούλου Β. Αγγελόπουλου (παράταξη Γερουλάνου) και του Κ. Γκλέτσου (εκλεγμένου με την παράταξη Κασιδιάρη). Καταψήφισαν οι “Ανοιχτή Πόλη”, παράταξη Γερουλάνου, “Λαϊκή Συσπείρωση”, “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας”, “Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα” και Β. Καπερνάρος (16 ψήφοι).

Πηγές: Δήμος Αθηναίων, Εφ. Συν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Αύριο Κυριακή η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα