ΑΘΗΝΑ
08:25
|
25.04.2024
Ο θάνατος της αεροσυνοδού Κριστίν Ντακέρα ανέδειξε την αστυνομική ασυδοσία στη χώρα του Ντουτέρτε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κριστίν Ντακέρα βρέθηκε νεκρή σε δωμάτιο ξενοδοχείου της πρωτεύουσας Μανίλας των Φιλιππίνων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η νεαρή αεροσυνοδός έφερε σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμού. Η υπόθεσή της έγινε πρωτοσέλιδη για εβδομάδες στη χώρα της νότιας Ασίας και τελικά οδήγησε στην απομάκρυνση του διοικητή της αστυνομίας μιας πλούσιας συνοικίας της Μανίλας για τον τρόπο που χειρίστηκε και αποπειράθηκε να “θάψει” τον βιασμό και τη δολοφονία της αεροσυνοδού.

Η απομάκρυνση του αστυνομικού διοικητή της συνοικίας Μακάτι σχετίζεται με την άρνηση τήρησης των νομότυπων διαδικασιών από τις αστυνομικές αρχές των Φιλιππίνων. Μια τάση που πριμοδοτείται από τον πρόεδρο της χώρας Ροντρίγο Ντουτέρτε στο πλαίσιο του “Πολέμου κατά των Ναρκωτικών” που έχει ο ίδιος κηρύξει από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων. Με την ανοχή της κυβέρνησης η αστυνομία των Φιλιππίνων έχει διαπράξει δεκάδες εγκλήματα, έχει στοιχίσει τη ζωή πολλών ανθρώπων, με πρόσχημα την πάταξη του εμπορίου και της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Τι είπε και έκανε η αστυνομία για την υπόθεση της Κριστίν Ντακέρα

Στις 4 Ιανουαρίου η αστυνομία ανακοίνωσε τη διαλεύκανση της υπόθεσης της 23χρονης αεροσυνοδού. Δήλωσε ότι η γυναίκα ήταν θύμα βιασμού και φόνου και ότι τρεις ύποπτοι είχαν ήδη συλληφθεί. Εννέα ακόμα ύποπτοι, σύμφωνα με την αστυνομία, διέφευγαν της σύλληψης. Και οι 12 άνδρες ήταν το βράδυ της Παραμονής Πρωτοχρονιάς με την Κριστίν Ντακέρα.

Η υπόθεση προκάλεσε την οργή του κόσμου. Το χάσταγκ #Δικαοσύνη για την Κριστίν Ντακέρα ήταν από τα πιο δημοφιλή για ημέρες στις Φιλιππίνες. Ο στρατηγός Σίνας απηύθυνε έκκληση για την παράδοση εντός 72 ωρών των εννέα υπόπτων που παρέμεναν ασύλληπτοι. Διαφορετικά, προειδοποίησε η αστυνομία θα τους κυνηγήσει “με όλα τα μέσα, ακόμα και με την άσκηση βίας”. Ο γερουσιαστής και από τους σπουδαιότερους μποξέρ των Φιλιππίνων, Μάνι Πακουιάο, προσέφερε αμοιβή 7.600 δολαρίων για πληροφορίες γύρω από τον θάνατο της 23χρονης.

Ξαφνικά το αφήγημα της αστυνομίας άρχισε να αλλάζει, ενώ ένας εκ των υπόπτων δήλωσε στο δίκτυο ABS-CBN ότι και οι 12 φερόμενοι ως ύποπτοι είναι ομοφυλόφιλοι. Στη συνέχεια, το γραφείο της εισαγγελίας του Μακάτι ανακοίνωσε ότι “ήταν ανεπαρκή τα αποδεικτικά στοιχεία που είχαν υποβληθεί από την αστυνομία για τη δίωξη των 12 υπόπτων και ότι δεν στοιχειοθετούνταν η κατηγορία του βιασμού και της ανθρωποκτονίας της Ντακέρα”. Οι ύποπτοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η αστυνομία του Μακάτι επικρίθηκε για έναν ακόμη λόγο. Δεν διενήργησε και δεν κατέθεσε στις αρχές τοξικολογική έκθεση για τα αίτια του θανάτου της 23χρονης. Επιπλέον, δύο εκ των τριών υπόπτων κατήγγειλαν ότι ομολόγησαν διά της βίας και ότι η αστυνομία τους υπέβαλε σε “πνευματική κακοποίηση και βασανιστήρια”. Μετά την καρατόμηση του διοικητή της αστυνομίας λόγω της γενικής κατακραυγής οι αρχές ζήτησαν τη διενέργεια νέας νεκροψίας στη σορό του θύματος. Η οικογένεια της Ντακέρα ελπίζει να αποδειχθεί ότι πρώτα νάρκωσαν την Κριστίν και στη συνέχεια τη βίασαν και τη σκότωσαν. Παράλληλα η οικογένεια υπέβαλε καταγγελία κατηγορώντας την αστυνομία για βαρεία αμέλεια και ανικανότητα εκτέλεσης των καθηκόντων της.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ημαθία: Ι.Χ. έπεσε σε αρδευτικό κανάλι-Νεκρός ο οδηγός

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων – Ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή

Βόρεια Μακεδονία: Άνετη νίκη του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE στον α΄γύρο των προεδρικών εκλογών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα